Tabasco Tari – liten hingst med stort hjärta

LR 7/2008
Text och foto: Åsa Wikberg

[private]

En av förhandsfavoriterna i årets Europeiska Mästerskap i reining var belgaran Jurgen Pouls med hästen Tabasco Tari som ägs av holländska Edward Patist. Hingsten är en avkomma efter den framgångsrike Taris Catalyst vars farfar Doc Bar är en av de största blodslinjerna inom quarteraveln. Mamma är stoet Miss Pana Poco vars farfar var en annan stor blodslinje – Poco Bueno.
Men ädelt blod i ådrorna är inte alltid en garanti för framgång, även om det ofta är en god hjälp på vägen. När rätt blodslinjer och bra mentalitet finns hos hästen så kan dock exeptionella saker inträffa. Tabasco Tari är en hingst som har båda delarna.
Tabasco Tari glänste under årets EM-tävlingar då han tillsammans med sin ryttare bland annat blev European Champion i  Intermediate Open och vann en Lawzon trophy.
Förväntningarna var stora inför den stora Openfinalen, eftersom man år 2005–2007 legat i topp i både klassen Limited Open och Open med ett flertal medaljer. Men efter flera dagars tävlingar, som föregåtts av en annan stor tävling (Swiss slide) så var Tabasco Tari lite trött, han missade kraftigt i ett stop. Man var därmed utanför pallplats. Ekipaget slutade dock på en hedrande fjärdeplats.
Jurgen var imponerad av den nybyggda anläggningen i Bökeberg.
–Jag trodde inte att det skulle vara en sådan vacker och bra anläggning, likaså har organisationen varit mycket  tillmötesgående. Jag gillar verkligen det här stället och har inget att klaga på, berättar Jurgen som åkte 100 mil för att komma till tävlingen.


Kommer från USA

Tabasco Tari är uppfödd i USA och kom som tvååring till Europa. Hans förste tränare blev skadad i en bil-olycka vilket gjorde att hästen stod i två år efter sin flytt till Europa, berättar Jurgen. Han köptes sedan av nuvarande ägare Edward Patist och i samband med det fick jag honom i träning.
–Han är en riktigt fin häst och inte alls hingstig av sig.  Han är mjuk och har inga dåliga ovanor. I arenan kan jag alltid lita på honom. Han är nu 14 år gammal men bättre än någonsin, berättar Jurgen vidare.
Jurgen själv kommer från Belgien men jobbar sedan flera år tillbaka för holländska träningsstallet Madepolder.
–Men eftersom alla kunder är från Holland och jag började rida för det holländska teamet, så jag är nu holländsk medborgare, berättar Jurgen.
Men från början var det inte westernridning som gällde för den stilige unge belgaren. Han började rida dressyr när han var tolv år och höll på med det tills han var arton år.
– Då började jag rida western. Jag gillade stilen för det verkade roligare och inte så stelt som dressyren, berättar Jurgen som dock tycker att dressyr var en bra start.
– Men jag använder inte direkt några träningsmoment från dressyren, det är en helt annan sorts ridning.
– När jag började med western blev det lite pleasure och reining, men jag kom snart på att det var reiningen jag ville hålla på med.
Tränarkarriären startade Jurgen för tiotalet år sedan då han flyttade till Holland. Han var då 20 år.


Blir bara bättre och bättre

Tabasco Tari började tävla med Jurgen 2004 och sedan dess har ekipaget gått från klarhet till klarhet på tävlingsbanan.
– Det som gör Tabasco Tari till en så speciell och framgångsrik häst är att han har ett verkligt stort hjärta. Det gör att han alltid vill göra sitt bästa, om och om igen. I början när jag fick honom i träning var han jättebra men han har växt och blivit bara bättre och bättre. På den här nivån är det rätt ovanligt att ha en häst som är fjorton år. När vi går in på arenan så är det mycket man begär av hästen och inte många hästar klarar av att leverera år efter år, förklarar Jurgen.
Tabasco Tari har flera avkommor och används en del i aveln, men Jurgen förklarar att på grund av att fryst semin nu blir vanligare så väljer många stoägare att betäcka med toppstammade amerikanska hingstar.
Jurgen menar att hans framgång på tävlingsbanan till stor del beror på att han arbetar tillsammans med flera andra tränare.
–I mitt stall är vi tre tränare, min coach Walter Bowmeester och Petra van Ede. Det betyder oerhört mycket att kunna dela erfarenheter och hjälpa varandra. Det är både stimulerande att kunna diskutera problem och hjälper en att komma till en högre nivå.
Under lågsäsong och mellan tävlingar så bor Tabasco Tari hemma hos ägarens dotter som rider honom lätt fem dagar i veckan.
–Han kommer till mig två veckor innan tävling och sedan går han för fullt.
[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.