Tävla i Reining – Mycket att tänka på innan tävling

Text: Johan Fridberger

Foto: Art & Light

A

tt tävla, oavsett gren, kräver förberedelser. Både du och hästen måste vara förberedda på bästa sätt för att kunna göra en så bra tävling som möjligt. Det räcker inte med att hästen kan det den ska göra, det är mycket mer man måste tänka på.

Flera av sakerna vi tar upp här kan även appliceras på andra grenar än reining.

Innan du åker på tävling så är det några saker du bör tänka på, framför allt – både ryttare och häst måste vara redo

Att tävla i reining ställer höga krav på hästen. Den behöver vara i god kondition och klara av de olika manövrarna i reiningmönstret utan att riskera att skada sig. Förvänta dig inte att hästen ska kunna galoppera volter, stoppa och spinna utan att ha de fysiska förutsätt-ningarna för det.

En snygg häst ger ett bra intryck

Att komma in på en raggig, övergödd häst ger inte något bra första intryck hos domaren. Att hästen ska vara ren och blank är viktigt. Det är inte alltid det lättaste, men en bra början är att mellan tävlingarna sköta man och svans efter bästa förmåga.

Manen måste tas om hand, den växer inte lika fort på alla hästar, men det gäller att göra  det bästa av det man har. En tumregel är att aldrig borsta manen utan att först antingen tvätta den med schampo och balsam eller att ha någon form av pälsglans i den. Borsta den försiktigt och var rädd om varje hårstrå! Är manen lång så kan det vara en fördel att hålla den flätad så att den inte tovar ihop sig. Men tänk på att det är snyggare på reiningtävling om den inte är alltför lockig.

Svansen är något lättare att hålla fin. Innan tävling kan du tvätta den med schampoo och balsam, låt torka, klipp, fläta och stoppa i svanspåse.

På vinterhalvåret kan det vara smidigt att ha svansen i svanspåse hela tiden, då behöver man bara ta ur den någon gång emellanåt för att kolla status och eventuellt klippa den. Det skyddar svansen från smuts och gör att den luktar nybadad lång tid efter badet.

Längden på svansen är något som är individuellt från häst till häst. Visst är det snyggt med en lång svans, förutsatt att den är jämntjock, men när man tävlar reining så är det inte alltid en fördel. Har man en häst som sätter under sig bakdelen mycket när den backar så måste man hålla svansen någorlunda kort annars riskerar hästen att trampa på den. Det som händer då är ju inte bara att svansen går av, utan hästen kan även få så pass ont i svansroten att den fortsättningsvis tvekar i ryggningen.

Prydligt intryck

Som ryttare har du en del att leva upp till. Det finns ett stort utbud av showkläder i olika prisklasser, speciellt till de kvinnliga deltagarna. Hur mycket pengar man vill lägga på den biten är högst personligt. Det viktigaste är dock att man alltid har rena kläder som sitter som de ska. Skjortan ska vara knäppt upptill, håret ska vara uppsatt, sadel och huvudlag ska vara rena. Du ska helt enkelt ge ett prydligt intryck.

Nu har du kommit en bit på vägen, självförtroendet är förhoppningsvis på topp och du är redo att visa upp dig och din häst, men, hur är det med resten?

Självständig häst

På tävlingen är du först på framridningsbanan som är full av andra ekipage, sedan ska ni in på en bana som, förutom domaren, är helt tom. Då gäller det att hästen klarar av att separeras från andra hästar. Det gäller att hästen ser det som en fördel att slippa den trånga framridningen och få hela banan för sig själv. Det låter kanske lätt, men hästar är ju flockdjur och behöver därför tränas på den biten. Alla hästar kan i regel lära sig att bli självständiga  och att trivas med det, men det kan ta olika lång tid. Tiden som man lägger ner på att lära hästen att vara själv och framförallt att bli lämnad är värd mycket. Inte bara när man ska tävla utan även om hästen skulle bli sjuk eller av annan anledning behöver vara ensam i stallet. En häst som har lärt sig att vara själv har inga problem med det och slipper därmed stressen som många hästar hästar får när de står på boxvila.

Låt inte hästen luta mot utgången

En viktig sak är att hästen inte får dra sig mot framridningsbanan när man är inne och tävlar. Sitter man på en hand och galopperar volter eller spinner så vill man inte att hästen ska hamna nere vid utgången! Oavsett om hästen drar sig mot de andra hästarna eller mot utgången så innebär det stora problem. Lättast är att ha det i bakhuvudet även när man rider hemma. Låt inte hästen lägga fokus på utgången. Framförallt, ta för vana att ALDRIG rida ut genom utgången, ska du gå ut, stanna en bit från utgången med hästen vänd från  dörren/grinden, sitt av och led ut hästen. Då hjälper du hästen genom att visa den att när man rider så har utgången ingen funktion.

Att vara väl förberedd är en förutsättning för framgång.

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.