Tävla Reined Cow Horse

Hur tävlar man i Reined Cow Horse? Vilka klasser finns det och vad är det för regler som gäller?

LR 7/2007
Text: Henry Persson
Foto: Martin Langels

[private]


I den här artikeln ska vi försöka räta ut de vanligaste frågetecknen om vilka regler som gäller för Reined Cow Horse. Det finns en del skillnader från andra föreningars liknande klasser som brukar kallas Working Cowhorse.
Reined Cow horse skiljer sig från Working Cow horse på flera sätt, till exempel genom utrustningen och de olíka tävlingsklasserna.
Reined Cow horse rider man nästan bara med hackamore, two rein och bridle. Det finns bara ett fåtal tränsbetts­klasser, bland annat Reined Cow horse Futurityt.
En Reined Cow horse ska också kunna tre moment – Herd Work (inte att förväxla med svenska cuttingens träningsklass), Rein Work och Fence Work. Detta till skillnad mot Working Cowhorse där det bara ingår två moment; Rein Work och Fence Work.


Traditioner

Reined Cow horse har med traditioner att göra. Hur man tränade och använde sina hästar. Traditionellt startade man hästen som tre–fyra åring på bosal. Det är därför Reined Cow horseklasser normalt börjar med hackamore­. Bridle­hästen måste ridas med ett bett med rulle och man måste ha romaltygel som gör det omöjligt att fuska med tygeltag, vilket i sin tur ställer högre krav på hästens lydnad. Det får inte vara metall i kindkedjan vilket gör att funktionen av den blir mildare.


Klasser

I Reined Cow Horse klasser är det mer utrustningen än hästens ålder som bestämmer vilken klass man tävlar i. En del utrustning får användas på hästar av alla åldrar och en del inte.
Bridle klasser är öppna för alla hästar i alla åldrar som rids på ett godkänt stångbett.
Two-Rein klasser är öppna för alla hästar som inte tävlats i Bridle. Hästarna kan bara tävlas under 1 år i Two-Rein.
Hackamore klasser är öppna för hästar som är 5 år eller yngre och som inte har tävlats i Two-Rein eller Bridle. Sammanhängande tyglar ska användas och ryttaren ska använda båda händerna på tyglarna.
Snaffle Bit Futurityt är öppet för alla hästar som är 3 år och är en av två klasser där man får rida på tränsbett.
NRCHA Derby är öppet för hästar som är 4 eller 5 år. Hästarna får ridas på antingen bosal eller tränsbett
Non Pro Limited och Youth Limited är endast öppen för ryttare som inte ridit Fence Work 3 gånger. Här får man rida på tränsbett om hästen är tre år.


Utrustningen

Till hästen: I Bridle klasser ska hästen ridas med ett godkänt stångbett och med romaltygel. Ett godkänt stångbett ska ha en hel mundel med en port som är minst 1 tum hög och max 3 tum bred. Det ska finnas en rörlig rulle i porten på bettet. Bettet får ha inläggningar så länge de är släta. Sidstyckena på bettet ska vara sammansatta i botten. Kindkedja får endast bestå av läder. Ingen wire, metall, råhud eller annat material får ligga an mot hästens käke. Kindkedjan ska vara slät och minst 0,5 tum bred. Romaltygeln ska hållas med hela handen och med tummen uppåt. Det är inte tillåtet med några fingrar mellan tyglarna. Man får inte byta tygelhand men det är tillåtet att korta tyglarna.
I Two-rein klasserna ska hästen ha dels ett godkänt stångbett och dessutom en godkänd bosal. Stångbettet ska vara försett med romaltygel och bosalen med en mecate. Båda tyglarna ska hållas i en hand och det är tillåtet att ha fingrarna mellan tyglarna.
I Hackamore klasser rids hästen med en bosal och en sluten mecate-tygel. Bosalen ska vara av flätad råhud eller läder. Den ska vara rund till formen och ha en flexibel kärna som inte får vara av metall. Bosaler av hästhår är inte tillåtna.
Tränsbett ska ha ringar som är antingen O- eller D formade. Det ska vara ett två-delat bett som får ha släta inläggningar. Kindkedja av valfri bredd som är av läder eller annat vävt material ska användas. Tyglarna ska fästas ovanför kindkedjan.
Martingale och tie-down är inte tillåtet.


Till ryttaren

Ryttaren ska ha western hatt eller en godkänd hjälm, långärmad skjorta och chaps eller chinks.


Ridgrenar

I Reined Cow Horse tävlar man i två eller tre olika grenar beroende på vilken klass man tävlar i. De grenar som normalt alltid ingår är Reined Work och Fence Work. I vissa klasser inkluderar man dessutom Herd Work. Tävlingsledningen eller domaren kan besluta om att byta ut Fence Work mot Herd Work på grund av säkerhetsskäl.
Reined Work består av ett reiningmönster som ska ridas i galopp. Det innehåller stora och små cirklar, galoppombyten, stops och spins. Poäng ges för hur väl och smidigt hästen utför de olika momenten.
I Fence Work får ryttaren in en kalv på banan. Man börjar med att ”boxa” kalven längs kortsidan av arenan. Detta gör man för att visa domaren att man kan kontrollera kalven och för att visa kalven att hästen kan kontrollera den. Därefter ska kalven drivas längs långsidan och vändas minst en gång åt varje håll. Sen ska den ut mitt på banan och cirklas ett varv åt varje håll. Poäng ges för hur bra kontroll hästen har på kalven och hur nära kalven hästen är.
I Herd Work ska ekipaget skilja ut en kalv och hålla den utanför flocken. Ryttaren har 2 ½ minut på sig att arbeta med så många kalvar han finner lämpligt. Pluspoäng ges efter hur väl hästen kan hålla kalven utanför flocken. Minuspoäng ges om hästen t ex tappar kalven eller försöker bita den. I Herd Work är det tillåtet att hålla tyglarna i en hand.
Non Pro Limited och Youth Limited består av Reined Work och Boxing. Här ska kalven endast hållas längs kortsidan och domaren blåser av när han är nöjd med vad ekipaget uträttar.


Open eller Non Pro?

Alla klasserna finns i både Open och Non Pro. Vem kan då rida vilken klass?


Open klasser är öppna för alla ryttare

Non Pro kan den person ansöka om som inte direkt eller indirekt mottar någon form av ersättning för att tävla, träna eller ger lektioner. Man får inte heller assistera i träningen av en häst mot ersättning. Om någon annan betalar dina anmälningsavgifter, bränslekostnader mm så kan du inte ansöka om att få Non Pro status. För att vara Non Pro måste man fylla i en ansökan och skicka den till NRCHA. Hästar som rids av Non Pro måste ägas av ryttaren eller hans närmaste familj. I Non Pro Limited klassen behöver inte ryttaren äga hästen han/hon rider.
Youth klasser är öppna för alla ryttare som är 18 år eller yngre räknat från den 1 December innevarande tävlingsår. Youth ryttare får tävla i Non Pro klasser under förutsättning att de uppfyller kraven för Non Pro. Det är inte tillåtet för Youth ryttare att tävla hingstar i Youth klasser.  I Youth Bridle och Youth Limited behöver inte ryttaren äga hästen som de tävlar.


Sammanfattning

De viktigaste skillnaderna mot Working Cowhorse, som man behöver komma ihåg är att ryttaren måste rida med chaps. Stångbettet ska ha en fast mundel, det ska ha en rulle och vara sammansatt i ändarna. Man måste rida med romaltygel på stångbett. Kindkedjan måste vara av läder. Notera att smala söljor i metall som ligger mot hästen inte är tillåtna.
Den svenska reined cowhorseföreningen arrangerar utöver de klasser som vi har beskrivit här en del ”egna” klasser. I de klasserna kan reglerna för ålder på hästen, bett och tyglar vara annorlunda. Vilka regler som gäller för de klasserna framgår av propositionerna från arrangören inför tävlingen.

Mer info: Swedish Reined Cow Horse Association, www.srcha.se[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.