Teamet bakom Diamond, Silver och Slim

Tre av Sveriges absolut mest framgångsrika hingstar är stationerade på Tobo gård hos tränaren Anders Josefsson. LuckyRider har träffat teamet bakom hingstarna.

Text och bild: Lena Holmgren

[private]

Cigarett, hatt och lasso saknas, annars liknar han ”The Marlboro man” där han rider fram i galopp på sin fläckiga häst. Att den jeansklädde ryttaren trivs på hästryggen är uppenbart. Titt som tätt spricker det solbrända ansiktet upp i ett spjuveraktigt leende, inte minst när hingsten Cut From A Diamond tar ett par glädjeskutt så att de långa tagelflätorna yr i luften.

Sven-Olof Johansson har ridit sedan barnsben, men bara för avkoppling och kul, i hästsportens värld är han en doldis. På den finansiella arenan däremot har han skrivit historia vid ett flertal tillfällen. Med sitt börsnoterade företag Fastpartner AB är Sven-Olof god för ett par miljarder.


Mötet på Tobo gård

Vi befinner oss på Tobo gård strax utanför Strängnäs. Stora moln har tornat upp sig på himlen, men solen tittar envist fram och lyser över den trivsamma och naturskönt belägna hästgården. Det var här Sven-Olof Johansson och hans sambo Charlotte Owers träffade Anders Josefsson, en av sveriges främsta reiningryttare, för första gången.
– Det har gått sex år sedan dess. Jag och Charlotte ägde stället då, fast vi hyrde ut gården till ett bolag som bedrev ridverksamhet. Vi kom hit och red och vi hade aktier i bolaget. Men det gick inget vidare så vi bestämde oss för att sälja. Det var då Anders och företaget AAJ Western Equitation kom in i bilden. Verksamheten hade varit etablerad i Åkersberga under flera år men nu letade man efter en större anläggning och fann faciliteterna här mycket passande, säger Sven-Olof.

Vid sitt första besök på Tobo Gård fick Anders syn på Charlotte där hon red omkring på en Appaloosa. I förbifarten gav han några goda råd och kanske bidrog dessa till att det blev affär och sedermera ett fortsatt samarbete. AAJ Western köpte gården och Sven-Olof och Charlotte hyr sedan dess ett av boningshusen på fastigheten. Så ofta möjlighet ges lämnar paret Stockholms pulserande innerstad för att komma hit och rida samt ta del av den lugna och avslappande atmosfären.
– När Anders flyttade till Tobo Gård blev stallet plötsligt fullt av fina quarterhästar. Vi fick prova flera av dem och vi föll för westernridningen. Men Sven-Olof fann inte någon riktig favorit bland hästarna. Det skulle dröja något år innan den dök upp, berättar Charlotte.


Framgångsrikt koncept

Tränaren och reiningryttaren Anders Josefsson började med hästar för tjugo år sedan. På samma målmedvetna sätt som Sven-Olof byggt upp sitt företag har Anders steg för steg utvecklat sin hästkarriär. Lagt den tid som behövs, utbildat sig hos de främsta tränarna i världen, jobbat stenhårt och trott på sig själv. Ett framgångsrikt koncept som har gett utdelning och placerat honom högt i olika tävlingssammanhang, såväl i Sverige som i Europa. I dag tillhör han en av landets högst meriterade reiningryttare och han är också en mycket eftertraktad tränare. Anders har erfarenhet inom en rad olika discipliner men det är reining han brinner för.
– Reining tilltalar mig mest. Jag gillar flexibiliteten, växlingarna mellan det explosiva och det lugna. Att ha en hästs fulla uppmärksamhet i denna dynamiska gren är en härlig upplevelse som ger mersmak.


Bra timing

Många duktiga ryttare når upp till en viss nivå, sedan tar det stopp. Säkert skulle de komma längre med rätt hästmaterial. Men topphästar är enormt dyra och få har råd att lägga ut så stora belopp. Knappast kunde väl Anders möte med Sven-Olof och Charlotte ha legat mer rätt i tiden. Mycket bra timing visade det sig, för detta blev upptakten till en gynnsam konstellation för alla tre.
– 2004 var jag i USA tillsammans med min tyske tränare Steffen Breug för att leta häst åt honom. Det var i samband med detta som jag såg painten Cut From A Diamond, en underbar hingst med fin exteriör och bra reiningstam. Jag kunde snart konstatera att Diamond inte bara var en lovande tävlingshäst utan också hade kvaliteter som skulle passa Sven-Olofs personlighet, ler Anders.
Mycket riktigt, från den dag Diamond landade på Tobo gård så har han och Sven-Olof varit ett riktigt radarpar.
– De är tvillingsjälar och helt kompatibla. De har kul ihop, busar, är nyfikna och minst lika barnsliga båda två, skrattar Charlotte när hon beskriver relationen mellan Diamond och sin sambo.
– Jag har aldrig tagit en ridlektion i hela mitt liv. Att sitta och nöta på ridbana är inte min grej, jag vill ut i naturen. Det är hästarna som utbildar mig och jag lyssnar på dem. Diamond är världens bästa skola och han är långt ifrån någon programmerad maskin. Då och då får han lite egna idéer, det är bara positivt, ler finansmannen beundrande om sin fyrbente ögonsten.


Diamond står säker!

Sven-Olof gillar att rida fort men har också smak för bilar med lite extra krydda under huven. Vid stallgaveln står en svart skönhet parkerad, det är en Ferrari Scuderia 430, 520 hästkrafter. Vilken bilfanatiker som helst skulle kunna kapa ett lillfinger för att få äga en sådan.
– Man kan faktiskt jämföra bilkörning med ridning. Att köra en lättväxlad bil av den här kalibern på bana är lika häftigt som att rida en lyhörd och känslig häst. Men för att det ska bli en lustfylld upplevelse krävs rytm, balans och taktkänsla, säger Sven-Olof Johansson, innehavare av alla tre ingredienserna med sin bakgrund inom musikens och boxningens värld.
Han älskar painthingsten och han älskar Ferrarin, men skulle Sven-Olof bli tvingad att välja råder inga betänkligheter, Diamond står säker!


Är det inte att åka räkmacka?

Efter den lyckade affären fick Anders den nyblivne hingstägarens fulla förtroende att importera fler hästar. Inom kort anlände två kvalitetshingstar från USA, quartrarna Silver N Hickory och Starlights Slim. Denna gång var det proffstränaren Tom McCutcheon från Texas som hjälpte till med urvalet. Båda hästarna har stamtavlor med stjärnstatus och båda har presterat höga score med topplaceringar på de större reiningtävlingarna i USA. Tillsammans med sin svenske tränare och tävlingsryttare Anders Josefsson har alla tre hingstarna fortsatt att skörda framgång.
– Att som tävlingsryttare vara på väg upp på karriärstegen och känna att man är tvingad att prestera med ett begränsat hästmaterial kan vara frustrerande. För mig är det förstås en fantastisk förmån att få träna och tävla hästar som Slim, Diamond och Silver.
Är det inte lite fusk då? Är det inte att åka räkmacka?
– Jag delar hoppryttaren Rodrigo Pessoas uppfattning; ”Det är åttio procent häst, fast resterande tjugo procent är lika viktiga”. En bra häst kräver mycket av sin ryttare. Det är som med Formel 1, där kan du inte vinna med en halvdan bil, eller tvärtom.


Alla tre är unika

Superlativen haglar i luften när trion beskriver hingstarnas mentalitet och personliga egenskaper. De är unika alla tre, var och en på sitt sätt. Kanske glimmar det till lite extra i Anders ögon när Silver N Hickory kommer på tal.
– Silver har en enorm kapacitet och är helt enastående i sina manövrar. Jag gillar hans machoutstrålning och att han är så fantastiskt trygg i sig själv. Samtidigt är han lite humörmässig. Jag får inte värma upp honom för mycket inför tävling, då tappar han gnistan. Fast när Silver är ”på” då är han otroligt kraftfull och faktiskt nästan lite läskig att sitta på, säger Anders som vid ett ridpass tidigare under dagen visade upp Silvers breda repertoar och förmåga att med små signaler växla från ”lamm” till ”lejon”.
Starlights Slim är kanske den av hingstarna som har det ädlaste uttrycket. Han kromar sig gärna inför brudarna och vill helst ha ensamrätten till dem. Men så fort sadeln kommer på blir han fokuserad och försöker alltid göra sitt bästa. Slim är mycket kompetent och väldigt ärlig. Han är också den häst Charlotte oftast rider när hon är här.


En perfekt tränare

Medan Sven-Olof och Charlotte har hästarna som ett elixir i tillvaron så livnär sig Anders på hästverksamheten. AAJ Western Equitation drivs med omsorgsfull hand, här görs inga halvhjärtade insatser. Anders tar emot träningshästar från hela norden och han har drygt tjugo helgclinics om året. Eleverna är allt från nybörjare till tävlingsryttare och träningen anpassas efter ekipagens nivå.
Han håller ganska hårt på sin integritet och att skryta och skrävla verkar inte vara Anders melodi, han visar hellre resultat.
– ”Action speaks louder than  words”, sammanfattar Charlotte hans principfasta person.
Själv är hon spontan och sprudlande. Charlotte har ett förflutet som fotomodell i Paris. Där gick hon även konstskola och utbildade sig till skulptris. Under en längre tid bodde hon strax utanför Paris i Maisons Lafitte, ”hästarnas stad”. Lafitte är så hästberikat att det går ridvägar genom staden och bilarna har väjningsplikt. Här hade även Charlotte en egen häst. Vid millenniumskiftet dansade Sven-Olof in i hennes liv och Charlotte flyttade hem till Sverige.
– Det är så roligt att kunna fortsätta hästintresset här. Jag vill verkligen utveckla min ridning och Anders är en perfekt tränare. Han har ett ödmjukt och lugnt förhållningssätt till både ryttare och häst. Han är duktig på att se vilka förutsättningar som finns hos varje ekipage. Anders lär en att fokusera på små detaljer som gör stora skillnader.


”Tänker aldrig tjäna en spänn på det här”

I en av hagarna betar tre vackra avelsston tillsammans med tvååringar och årsföl. Stona har AAJ Western Equitation investerat i.
– Det är välstammade quarterston köpta från Steffen Breug. Med facit i hand så har de samtliga gett bra avkommor. Tvååringarna här i hagen är Silver pappa till och årsfölen är Slims.
Teamet bakom hingstarna har eventuella planer på att utveckla avelsverksamheten framöver.
– Det skulle förstås innebära ännu mer jobb för Anders men det vore roligt och tänk vad kul att skaffa ett matchande paintsto till Diamond, myser Sven-Olof.
För egen del ser han inte hästverksamheten som en investering, vilket han påpekar på ett sätt som är allt annat än blygsamt.
– Jag tänker aldrig tjäna en spänn på det här. Affärer gör jag på annat sätt, det har jag nog av ändå. Jag gillar att hästarna kostar mig pengar, det känns skönt. Sedan är det förstås en kolossal rikedom för mig och Charlotte att komma hit och rida så vältränade hästar.
Om Anders skulle möta svårigheter på vägens gång kan han säkert få ett och annat gott råd av sin hingstägare. Sven-Olof har en härlig syn på motgångar, han uppfattar dem nämligen inte som sådana. Vid ett par tillfällen under sin ekonomiska karriär har han varit totalt utblottad. I början av nittiotalet låg han två miljarder back, en börda som skulle kunna få vem som helst att ta till repet.
– Nej, det är inte pengar värt! Jag tyckte det var lika kul då som det är nu. De initiativ jag fick ta till var oerhört berikande, en riktigt skojig period och en rejäl utmaning. Det är bara att lita på sig själv, pröva sina idéer och jobba på, menar denne fighter som bevisligen lyckats med sitt recept.
Att mixa dessa tre människors gemensamma egenskaper kunde nog få vilken verksamhet som helst att blomstra. Här finns optimism, kunskap, kreativitet och jävlar anamma så det räcker och blir över.


En fullträff

Under 2009 gjorde Anders Josefsson och hingstarna en rad fina erövringar på tävlingsarenorna. Bland annat blev det brons för både Slim och Silver under EM på Bökeberg. Anders gjorde också en stilfull slidestop rakt in i detta magasin och välkomnades som Lucky Riders profilryttare.
– Det är både trevligt och kul och det gläder mig att tidningen jobbar mycket för reining. Förhoppningsvis kommer reiningsverige fortsätta att växa. Önskvärt vore en större satsning på A-landslag och även ungdomslandslag än vad som hittills åstadkommits, tycker Anders.
2010 står ännu som ett oskrivet blad. Ett antal tävlingar är inbokade i kalendern, bland annat EM i reining som detta år går av stapeln hos Sven-Olofs och Charlottes bekanta i Schweiz. Den världskände Formel 1- föraren Michael Schumacher och hans reiningridande fru Corinna öppnar då upp portarna till sin exklusiva ranch för detta spektakulära evenemang. Det blir spännande!
Mötet mellan Anders, Sven-Olof och Charlotte för sex år sedan blev en riktig fullträff, en konstellation som verkar hålla i sig.
– Charlotte och jag kommer att fortsätta samarbetet med Anders, det vill vi absolut inte ändra på, säger Sven-Olof Johansson bestämt!

För mer info: www.aajwestern.com

[/private]

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …