The Balance of Great Horsemanship

text: Craig Cameron foto: privat översättning: Nathalie Nance

Fråga vilken hästmänniska som helst om vad riktigt bra horsemanship är och du kommer att få tusen olika svar och de flesta kommer förmodligen att vara bra. Jag tror att de flesta som är kunniga dock skulle vara överens om att många komponenter i god horsemanship endast kan läras över lång tid genom att arbeta medvetet och med en önskan att bli lite bättre varje dag. Det kallas ”att vilja och att försöka” och är viktiga attribut hos de flesta framgångsrika människor, atleter, hästmänniskor och hästar. Underskatta aldrig värdet av att försöka. Att fortsätta försöka utan att ge vika kommer alltid att ta dig till dina mest högtsträvande mål.

En annan viktig aspekt av bra horsemanship är känsla. Hur beskriver du känsla? Det är ett element i horsemanship som är svårt att sätta fingret på. Det är också något som du aldrig slutar jobba med. Känsla kommer i många varianter. Känsla kan vara fysisk, mental och emotionell. Du måste utveckla alla tre för att verkligen kommunicera med hästen. Du måste lära känna av hästen och känna med hästen och sedan måste ni känna tillsammans som ett team. Du känner naturligtvis genom din utrustning: bett, tyglar och sporrar etc. Men du måste också lära dig att känna med dina händer, ditt säte och dina ben. Du måste även känna hästen mentalt. Ibland ger hästar efter mentalt eller emotionellt för dina hjälper och då måste du belöna det. Med andra ord, känna det. Känn igen försöket, eftergiften, och bygg på det. Det är inte bara fysisk känsla, utan även mental och emotionell känsla med din häst. Lär dig att känna hela vägen ner i hästens fötter. Känn var de där fötterna är och hur du ska flytta och placera de där fötterna. Sådan känsla kan ta en livstid att utveckla och uppnå.

Timing är en annan viktig komponent i bra horsemanship. Du kan vara född med bra timing, men du måste också ständigt vara i färd med att finjustera och utveckla den. Vi vet alla att bra horsemanship handlar mycket om tryck och eftergift, men än viktigare är timingen när man ska lägga tryck och när man ska ge eftergift. Du måste hela tiden känna av hästen för att utveckla korrekt timing med dina hjälper när du ber hästen om en manöver som stopp, ryggning, vändning, spin eller något annat från hästen. Tekniken för tryck och eftergift är lättare sagt än gjort och när den görs perfekt behövs väldigt bra timing.

Och så balans. Balans är nyckeln hos en skicklig hästmänniska. Återigen, man måste söka och finna balans fysiskt, mentalt och emotionellt. Det är få saker i livet som man kan göra bra utan balans. Att vara centrerad och ett med din häst är ett överordnat mål. Balansen är nyckeln. Balans med din familj, omgivningen, livet och din häst är en skör tråd som kan förändras i ett ögonblick och som kräver att man fortsätter att försöka sträva efter balans. Som någon som går balans på en spänd lina gör du hela tiden små justeringar för att hitta balansen. Vanligtvis hittar du den om du har rätt känsla och timing. Med andra ord kan du inte uppnå det ena utan det andra. Med balans kommer de andra två naturligt.

Det finns många andra komponenter hos bra horsemanship inklusive disciplin och attityd. Glöm inte bort dem. Disciplin är en konstform som kommer av en bra attityd. Och det är attityden att vilja. Att arbeta med attityden att vilja och att vara villig att förändra kännetecknar och är vad förstklassig horsemanship handlar om. Det är en tänkande människas lek, men det kräver en livstid och en otrolig mängd hängivenhet och arbete varje dag.

Kom ihåg att hästen lägger sig på människans nivå. Med riktigt bra känsla, timing, balans, disciplin, attityd och vilja att försöka kommer hästen att bli likadan. Sluta arbeta med hästen och börja arbeta med dig själv. Då kommer du att uppnå balansen hos riktigt bra horsemanship.

Keep riding and ride smart!

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …