Tillbaka till Grunden – Bob Mayhew tipsar om vinterns och vårens träning

Text: Bob Meyhew Foto: Art & Light

När vi nu närmar oss tävlingssäsongen igen kan det vara en god idé att reflektera över förra säsongen. Fundera på vad du kan träna på under säsongen för att vara förberedd inför tävlingsperioden som kommer.

Jag läste nyligen en artikel av Randy Paul, som vann NRHA Futurityt 2006 och har varit finalist många gånger. Han har även vunnit titeln Worlds Greatest Horseman (eller som den kanske skulle heta egentligen – America`s Greatest Horseman). Men hur som helst, det är en titel som är en enastående bedrift att erhålla och något att vara stolt över. Vad Randy sa var att han varje dag måste påminna sig själv att han måste vara en god lärare till sin häst.

[private]“Den fungerar inte att rida in på arenan som en stolt tupp för att man har en häst som är så bra på stop och spin. Ni kan spinna snabbt och perfekt en dag men nästa vecka kanske det inte alls fungerar. Anledningen till det kan vara att du själv lämnat din ”lärarroll” och nu bara visar dig på styva linan. Ditt jobb är att träna hästen på ett sätt så att den förstår vad du vill och känner sig komfortabel med det.”

Detta är kloka ord från en man som konsekvent gått från klarhet till klarhet och vunnit de flesta stora titlar. Men vad betyder det han säger egentligen?

Jag tror att Randy ursäktar mig om jag spinner vidare på hans kloka ord och plockar fram några konstruktiva förslag på hur detta skall gå till om vi vanliga dödliga skall kunna nå våra mål.

Som Randy också sa “När olympier tränar kan jag garantera att de arbetar på sin egen form mer än något annat. Med andra ord – att arbeta mjukgörande med din häst samt med din egen korrekta kroppsposition är avgörande. För att kunna göra en manöver i hög fart så måste du tillbringa mycket tid med att träna mjukgörande, form och position.  Jag tillbringar mycket tid till att öva grunder även med äldre hästar. Om de har en solid grund när de kommer i den pressade situationen som arenan innebär så blir det naturligt för dem att stanna i den ram de tränats i.”

Så om det är vad de stora killarna tränar på kan det vara värt att ta till sig även för ryttare på andra nivåer.

Det är ett lätt vinterprogram för er att arbeta med och någonting som kan göra stor skillnad för din hästs prestation under nästa tävlingssäsong.

De flesta clinics jag håller i Europa och i England fokuserar just på grunderna. Detta för att jag ser att de flesta problem som uppstår mellan häst och ryttare ligger just där. Antingen är det ryttaren som inte har riktigt koll på var hans olika kroppsdelar befinner sig och därför hindrar hästen från att utföra en korrekt rörelse, eller så är det hästen som saknar grundläggande träning. I många fall är det en kombination av ovanstående som är problemet.

När jag nyligen besökte CS Ranch i Schweiz var det väldigt roligt att se tränaren Shawna Larcombe  och hennes assistent tillbringa en hel del tid med att träna baskunskaper med ALLA hästar som de red. Det var ingen som travade runt utan mål för att värma upp utan man arbetade igenom alla hästens delar för att få en mjuk och följsam häst. Jag tror att det är en stor del av hemligheten bakom deras framgångar.

Kom ihåg att framgång måste förtjänas. [/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.