Tips för en skön höst med din häst

Hösten är ju en härlig tid, inga flugor eller bromsar, solen värmer skönt fortfarande, luften är hög och klar och marken har inte hunnit frysa ännu. Helt enkelt en perfekt tid att rida på.

Live your dreams
Live your dreams

Glöm då inte bort att det är älgjaktstider. Klä dig i skarpa färger så du och din häst syns. Var beredd på att det både kan finnas förvirrade vilda djur på platser du inte räknat med och att det kan skjutas i din närhet. Orange är en färg som man ofta har som varningskläder och det kan fungera bra. Man kan även ha reflekterande kläder så man ser så lite ut som en älg som möjligt. Tyvärr förekommer det trots allt att jägare tar fel, som 2002 då en jägare i Minnesota sköt en vit häst som reds av en 12-årig flicka i tron om att det var en hjort!

481259_10200691237420559_1266967158_n

Den kallare luften kan få de flesta hästarna att ha lite extra spunk så känner du dig lite osäker på din häst, longera den först innan du rider så den kan busa av sig det värsta.

Anders Josefsson

En annan fråga är om man ska täcka sin häst på hösten, eller inte. Det beror helt på vad du gör med din häst. Hur mycket du rider, vilket klimat ni har och hur hästen bor, vilket avgör hur mycket päls din häst kommer att sätta. Sedan är det också individuellt vilket pälsanlag din häst har. Om din häst ska gå på lösdrift så klarar dom sig ofta mycket bättre om dom inte är klippta och inte har ett tungt täcke som trycker ner pälsen. Pälsen hos hästar fungerar som ventilation och isolering samt är vattenavstötande om den får vara “naturlig”. Så fort vi badar och klipper så stör vi den naturliga funktionen och måste hjälpa hästen med diverse täcken eller varmt stall.

AJ 016

Om du inte klipper, tänk på att om din häst svettas på uteritten, skritta en längre sträcka på slutet av ritten och handpromenera tills den är torr för att undvika att hästen blir kall av att stå med blöt päls.

Kari o Alex 350

Om du klipper så kan du ha ett skritt-täcke på hästen när du rider för att undvika att hästen kyls ner på ryggen. Dessa är ofta gjorda av fleece eller ull.

En annan sak som är viktig på hösten är om du har ekar i hagen, kör bort löv och ekollon, som hästarna annars äter och dessa är giftiga. Hästen (även hundar) kan dö av ekollon.

Horse in misty summer evening

Så här års kan man även få in hästen full av kardborrar. När du tar bort kardborrar ur hästens pannlock, sätt på en flughuva först för att undvika att de små hullingförsedda borrarna hamnar i hästens ögon.

Gör masktester och avmaska vid behov.

Skydda hästen mot vind och regn. Dom tål snö mycket bättre än regn.

AJ 028
Ladda upp ditt lager av hö inför vintern och se till att du har tillgång till vatten även om det blir riktigt kallt.

Emma 243

Njut av höstfärgerna, de mysiga kvällarna när man bara vill pyssla med sin häst och framför allt, passa på att läsa dom där böckerna du aldrig hann läsa i somras eller se på en hästfilm ihop med dina hästkompisar!

Ha en skön höst med din häst!

Text & foto: Anne Svensson

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.