Tips från Jonna: dusch, trav och haltergrimma

Text: Jonna Gullberg  Foto: istockphoto.com

[private]

I förra numret talade vi om grundträningen av fölet och unghästen. Att den ska läras gå i grimma, stå uppbunden och kunna flytta alla delar av sin kropp för mitt tryck. När hästen går bra att binda upp och den går att leda utan problem kommer nästa elddop. Hästen ska duschas.
Till en början brukar jag ta hjälp av en person som får stå och hålla i hästen när jag vänjer den vid vatten och vid att bli avspolad. Jag tar vattenslangen och börjar försiktigt spola på unghästens ben. Om hästen börjar flytta runt så följer jag försiktigt efter och spolar på benen tills den inte är rädd för duschen längre. Det är bra om den har möjlighet att stöka runt lite utan att komma till skada. Så välj en plats där hästen inte kan göra illa sig på någonting.  Jag fortsätter att spola tills jag kan spola hela kroppen på hästen. Jag vill kunna spola den på benen, mellan benen, över ryggen, under magen, halsen och helst även huvudet. Ibland får man vänja hästen successivt vid flera tillfällen. Det här med att lära hästen att den kan spolas av med vatten hjälper dig när den ska tvättas inför tävling men det har även en annan fördel. Hästen blir van vid att du tar på den överallt.
I början när man spolar hästen så kan den tycka att det är jätteläskigt, då det är bra att ha någon kunnig med så att du inte själv ska bli orolig och föra över din oro på hästen.

Trava med unghästen

När hästen går villigt i grimskaftet så är det dags att lära den att trava med dig. Jag brukar vara lite mer aktiv och energisk i mitt kroppsspråk när jag sätter igång i trav och mjukare i kropps­språket i skritt. Om man har ett föl eller unghäst så kan det vara lättast att ha med en andra person när du ska börja trava. Det viktigaste här är att du som leder hästen först försöker få igång den i trav och den andra personen väntar med att ingripa. Om du ber hästen att trava och den inte förstår, kan den andra personen gå bakom hästen och hjälpa till lite.
Använd din känsla när du börjar trava med unghästen. Drar man för hårt i grimskaftet så stannar hästen eller så kan den få panik. När du fått igång hästen i trav så fortsätter man upprepa övningen tills hästen lär sig att den ska gå igång i trav när du drar i grimskaftet, utan att den andra personen behöver göra något. Målet är att unghästen ska lära sig tolka mitt kroppsspråk när vi går igång i skritt och trav, när vi stannar, ryggar och vänder.
När hästen så småningom följer mitt kroppsspråk kommer jag inte behöva använda grimskaftet för att sätta igång hästen.


Haltergrimma

När jag ska träna upp en häst som skall visas i halter eller showmanshipklass så måste den vänjas successivt vid att ha en haltergrimma med grimskaft och kedja.
Jag börjar med att lära unghästen gå undan för tryck med vanlig grimma och grimskaft. Många kanske börjar direkt med haltergrimman och kedja efter det, men jag tycker det är bra att börja med ett tunnare rep i grimman så att unghästen vänjer sig vid trycket den kommer att känna av kedjan. Har hästen fått vänja sig vid detta kommer den inte få panik när det så småningom kommer en kedja på den.
Man kan ta ett starkt snöre eller tunt rep och sätta det likadant som man ska ha kedjan som fästs i haltergrimman. Man sätter fast repet i sidoringen på vänster sida, drar repet genom sidoringen under hakan och upp ut genom högra ringen. Sedan fäster man repet uppe på högra sidan i den övre ringen på grimman.
När jag tränar den unga halterhästen så kommer korrigeringen genom kedjan men innan jag kan göra det måste jag lära den hur kedjan fungerar och då är repet en bra övergång. När man så småningom introducerar kedjan bör man ha ett extra grimskaft till en början. Om unghästen blir rädd så kan man korrigera med det istället för kedjan till en början.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …