Tips Från Jonna – Lär Hästen Förstå WHOA!

En av de mest grundläggande saker en häst skall kunna är att stanna på kommando. Här kommer tips på hur man börjar träna in stopp.

 Text: Jonna Gullberg
Foto: Art & Light

En av de grundläggande signaler som en häst skall förstå är signalen att den skall stanna. Redan när du börjar träna fölet eller unghästen från marken så kan du träna på ordet whoa och när man sedan rider in hästen så är en av de första sakerna de måste kunna att stanna när jag säger whoa.

Det svåraste för hästen när man börjar träna att stoppa är just att få dem att förstå att ordet whoa betyder att nu får jag och nu ska jag stanna.

Välj rätt tillfällen

När jag börjar rida in unga hästar så brukar jag försöka använda tillfällena när jag känner att de vill stanna eller inte vill springa mer till att öva på stopp. Det är utmärkt tillfälle till stoppträning.

En till naturen lat häst eller en häst som vill stanna mycket är oftast lättare att lära whoa. Sedan har vi de hästarna som bara springer och springer och aldrig vill stanna och de får vi vara lite mer uppfinningsrika för att få att stanna.

Jag brukar börja i trav, man kan börja i skritt också, och jag använder mig gärna av en vägg när jag börjar stoppträna mina hästar. Då kan jag rida bredvid den väggen och när man är i en vinkel på 45 gradet mot vägg så är det ett bra tillfälle att säga whoa till hästen. I de flesta fall så stannar inte hästen till en början. Jag räknar två sekunder och om inte hästen har stannat eller försökt stanna så vänder jag dem då mot väggen Jag vänder den i farten, lägger på tygeln som är närmast mitten mot halsen som en neckreining och sedan så tar jag i tygeln närmast väggen för att hästen skall vända tillbaka. Viktigt att komma ihåg är att jag som ryttare inte försöker dra hästen till en stopp och stannar den inte så vänder jag den, jag är mjuk med tygeln i början, det behöver inte gå snabbt utan skall vara lugnt. När jag böjer halsen tillbaka blir det jobbigt att fortsätta springa framåt för hästen.

Så småningom lär sig hästen att om de inte stannar så vänder jag den och det blir jobbigare, samtidigt blir det en början på att träna rollback.

Sedan fortsätter jag rida den runt banan, det viktiga är att hitta den 45 gradiga vinkeln mot väggen.

Tänk på att den tygeln man lägger på i neckreining är samma som kommer att användas i rollback när hästen är färdigtränad. Enda anledningen att jag tar i innertygeln är att lära den att när jag lägger på neckreiningtygeln skall hästen böja huvudet och vända åt motsatt håll, men det kan inte unghästen ännu så därför så får jag guida den med ett ledande tygeltag.

En del hästar lär sig fort och andra får man hålla på med länge innan det kopplar.

Till slut lär hästen sig att när man säger whoa så ska de vända tillbaka. Och då stannar de och vänder, vilket är första steget till att bara stanna och inte vända den.

En del hästar tar väldigt lång tid innan de förstår vad man vill, ibland kan det vara för de har så mycket energi. Ett bra tips är att om hästarna är jättefräscha börjar man inte med stoppträning innan de har sprungit av sig sin energi.

Ryttarens balans och agerande

I början lär jag bara hästen att stoppa för rösten, jag använder inga tyglar, inget säte, inga ben. Det enda jag gör är att jag sitter rakt upp och ned och säger whoa.

Ryttaren får inte spänna sig utan måste sitta helt avslappnat på hästen. Det största misstaget ryttare gör är att de spänner sig och spjärnar med kroppen för att få stopp på hästen. De kan kasta sig bakåt eller dra i tyglarna. Oftast när jag har mina ryttare att stoppa så blir de väldigt spända i kroppen, den spänningen går över i hästens kropp vilket skapar problem.

Hästen som stoppar måste vara helt avslappnad i kroppen, är man spänd så orkar man inte lika mycket och man är inte heller lika snabb. Det är jätteviktigt att hästen för vara avspänd när den lär sig stoppa. Om vi som ryttare drar  för snabbt och hårt med tygeln, blir det  nästan som en panikbroms i handen.

I början märker man inte så mycket av effekten men över tid så lär sig hästen att whoa betyder att någon där uppe på ryggen sliter i munnen, kastar sig bakåt  och gör så att den tappar balansen. Detta leder till att en del hästar stoppar med frambenen istället för att stoppa med bakdelen som är det önskvärda. Alla har säkert sett det klassiska att när man säger whoa så studsar ryttaren i sadeln. Det är oftast för att hästarna är spända i kroppen. Att hästen stoppar på frambenen, eller med hela kroppen är svårt att träna bort för det sitter djupt.

Det behöver inte alltid vara ryttarens fel att hästen stoppar så, en del gör det naturligt, men de blir aldrig bra stopphästar i reining exempelvis.

När man kommit längre i utbildningen så kan man börja använda tygel, vikt och skänkel som hjälpmedel när hästen skall stoppa.

Det här är början på stopp och sedan fortsätter jag utbildningen lite olika beroende på vilka klasser som hästen skall tävlas i. Den dag jag går in och tävlar med mina hästar så vill jag ha många verktyg för att stoppa dem, men det är väldigt sällan jag använder alla samtidigt.

 

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …