Tips från Jonna: Om målbilder

LR 7/2009
Text: Jonna Gullberg

Har du ett mål med din ridning, och i så fall en plan för hur du ska komma dit du har tänkt dig? Det är ett välkänt faktum att dina egna målbilder är ett av de främsta hjälpmedlen för att nå framgång. Det gäller i vilket område du än befinner dig, vare sig det är ridning, arbete i ett företag eller din egen personliga utveckling.

Ditt mål är kanske att vara med på en enkel klubbtävling, göra en ritt genom Sverige, eller kanske har du en egen uppfödning som du vill se hur långt den kan komma som tävlingshäst. Du sätter ett mål att så småningom tävla på EM-nivå med din häst.
Du vill kanske bli tränare en dag eller bara njuta av att äga en bra tävlinghäst. Som sagt det finns många olika mål och många anledningar till varför vi äger hästar. Men det viktigaste är att vi själva har svaret på frågan; vad är mitt mål med min häst och med min ridning?


Uppfödning

Jag  tror inte det finns någon som med flit avlar på dåliga hästar och alla hoppas på att just min häst ska bli den nya stjärnan. Men är du beredd att lägga den tiden och de pengar det ofta krävs för att få fram just din uppfödning till dess sanna potential, utan att för den delen sätta orimliga mål.
För att kunna sätta rimliga mål måste man först titta på vilka förutsättningar man har och därefter lägga upp en plan. Inte sätter man en ranchavlad häst i pleasureträning med siktet inställt på Pleasure EM. Det kan likställas med att starta en stor Jeep i ett formel 1 race på TV. Ingen skulle komma på tanken och detsamma borde gälla för våra hästar, vi kan inte kräva att våra hästar ska prestera något som dom inte är gjorda för. Med det menar jag inte att man inte kan göra olika saker med sina hästar.
Vad jag menar är att om ditt mål är att vinna EM måste du vara beredd på att lägga ned de pengar som krävs på en häst som har den rätta kapaciteten och tid på träningen av hästen och/eller dig själv. Det räcker inte bara med en bra häst eller tränare om det ska hålla i längden.
För att din träning och ridning skall bli både roligare och mer framgångsrik – inte nödvändigtvis på medaljer eller poäng, men i form av din egen och hästens utveckling – är det viktigt att ha ett mål och en plan.


Mitt ansvar

Varje häst jag rider tar jag mig tid och funderar på vad denna hästen gör bra och vad jag måste jobba vidare på. Som ett exempel; hästen jag rider har svårt för galoppfattningar, styrning, broms, samling, sidförflyttningar. Mitt ansvar som ryttare och tränare är då att lägga upp en plan för att lära hästen allt detta.  Så vid varje ridpass tränar jag på några olika saker men fokuserar på ett par av sakerna. Låt säga att jag bestämt mig för att prioritera galoppfattningarna, då gör jag många av dem vid varje ridtillfälle tills de fungerar och gör de andra sakerna för att ge hästen en paus/variation. Försöker du lösa alla problem på en gång, blir det alldeles för stressigt för hästen.
Om du har ett tydligt mål för dig och din häst och sätter en häst i träning eller börjar ta lektioner är chansen större att du når ditt mål. Problemet med att sätta upp mål och göra en plan är att veta om det är ett realistiskt mål eller plan. Här kan en tränare hjälpa dig, om du är öppen för det.
Sätt dina mål idag!

 

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 2

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]