Tips från Jonna – Träna förvänd galopp

 
 
Lucky Rider nr 1/2011
Text: Jonna Gullberg Foto: Åsa Wikberg

När man rider i vänster varv på en ridbana så brukar man normalt rida i vänster galopp. Det är det mest naturliga för hästen och det som är kutym vid tävlingar. I vänster galopp startar hästen med ett drivande höger bakben, sedan kommer vänster bakben tillsammans med höger framben och rörelsen avslutas med vänster framben som blir det ben som kommer längst fram. [private]

I förvänd galopp rider man i ”fel galopp”, till exempel höger galopp i vänster varv – alltså rörelsen börjar med vänster bakben och avslutas med höger framben som kommer främst. Förvänd galopp kan ibland krävas om man tävlar hunt seat equitation eller horsemanship.

Jag tränar ofta förvänd galopp med mina hästar och detta av flera anledningar.

Styrka och balans

Att träna hästen att gå i förvänd galopp ger den både styrka och balans. Den tränar balans och styrka genom att den blir tvungen att driva på med drivbenet och hitta balansen i svängar. Genom träningen i förvänd galopp så får man också en bättre och renare galopp när hästen går i rätt varv.

I början använder jag den förvända galoppen när jag tränar byten, för jag tycker det är lättare att byta från förvänd galopp till rätt galopp, speciellt på en unghäst eller en häst som inte tränat galoppombyten.

Till en äldre häst kan jag använda den förvända galoppen för att få bättre kontroll över hästens rörelser. När hästen galopperar i  höger galopp i höger varv så måste den driva med vänster bakben. När jag rider i förvänd galopp och den inte driver ordentligt med bakbenet är det lätt att den bryter av till trav. Jag skall kunna svänga höger och vänster, hästen skall kunna hålla samma galopp hela tiden utan problem. I början kan det vara svårt för hästen att hålla kvar den förvända galoppen och den kanske vill byta galopp fram, då blir det så kallad korsgalopp, eller så bryter den av till trav.

Förvänd galopp använder jag ofta  innan jag byter galopp, det lär hästen att vänta på mina hjälper och inte förutse vad jag ska be om innan jag ber om det.

En färdigtränad häst skall kunna förvänd galopp i alla olika tempon, i stora såväl som snäva svängar, inåtställd, utåtställd och rakriktad.

Sluta bra början

När man börjar med förvänd galopp kan det vara bra att hästen kan göra dressyrens slutor. Om hästen kan göra det i skritt, trav och galopp så är det mycket lättare för den att ta förvänd galopp. I början är jag noga med att hästen har stort utrymme och att den inte måste börja med för snäva svängar. I början rider vi förvänd galopp bara en kort sträcka och utökar längden och tiden efter hand. Ju bättre och mer balanserad hästen blir, desto snävare svängar kan man göra med den.

När jag skall fatta förvänd galopp börjar jag oftast i rätt galopp, speciellt om det är en ung och grön häst. Sedan rider jag snett igenom på banan och när jag kommer tillbaka på spåret så går hästen automatiskt i förvänd galopp. Jag planerar min väg så att jag kan göra så stora och mjuka svängar som möjligt. Träna gärna genom att rida en stor 8:a, då rider man halva 8:an i rätt galopp och halva i förvänd. Om man har en stor bana kan man rida förvänd galopp runt på fyrkanten, då blir den förvända galoppen bara på kortsidan för på långsidan går hästen ändå rakt fram. Det man får tänka på i förvänd är att man måste ha stöd i bägge tyglarna och att man är med och driver med galoppskänkeln för att få hästen att driva på med ytter bakben (förvänd galopp i vänster varv blir den vänstra skänkeln galoppskänkel och vänsterbakben drivbenet på hästen).

Förvänd galopp är bra att kunna för alla hästar. Inom western använder vi det när vi tränar reininghästar, pleasurehästar, western riding, hunt seat och säkert inom de flesta andra discipliner också.  Jag tycker alla hästar och ryttare borde kunna det så småningom. Det är en fördel om hästen kan galoppera med takt och balans innan man börjar för mycket med förvänd galopp. Ju grönare ryttare desto mer rutinerad häst krävs det för att få ett bra resultat, och vise versa. Kanske som det mesta inom ridning.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …