Tips från Jonna: träna halterhästen

Text: Jonna Gullberg  Foto: Joakim Lundahl

[private]

Ett centralt begrepp inom tävlingsgrenen halter – där man visar hästen för hand – är orden Square Up.
Ska man tävla sin unghäst i halter eller showmanshipklass är det viktigt att de kan ”square up”. Det vill säga ställa upp sig spikrakt med benen rakt under sig – som en fyrkant, för att sedan få dem att stå kvar i den positionen.
Varje gång jag tränar mina unghästar jobbar jag med att ställa upp hovarna korrekt på dem. Detta kan ske till exempel när jag tar in dem från hagen, då får de ställa upp innan de går in i boxen. Om man jobbar en liten stund varje dag med detta så lär de sig det ganska snabbt.


Hur gör man?

Hur får man dem då att ställa sig med benen och hovarna i en perfekt ställning… och stå stilla?
Det sker dels genom att man tränar unghästen regelbundet, men jag har också några bra tips för hur du ska gå tillväga.
Med mitt grimskaft ska jag kunna korrigera och flytta varje enskilt ben och hov på hästen och genom idog träning så lär sig hästen vilket ben som jag vill att den ska flytta för att stå perfekt.
När jag ställer upp mina hästar föredrar jag alltid att låta höger bakben stå stilla, oavsett hur de står till en början. Om man samtidigt försöker flytta alla ben på plats kommer hästen till slut bara stå och trampa. När hästen stannat ska höger bakben vara stilla och jag börjar med att lära hästen flytta vänster bakben. Det gör jag genom att använda grimskaftet. När jag flyttar bakbenet så drar jag alltid grimskaftet nedåt och framåt/bakåt tills jag får vänster bakben att ställa sig där jag vill ha det. Det är en träningssak att få hästen att förstå att det bara är det vänstra bakbenet som den ska flytta.
I början är det inte viktigt att få benen perfekt, utan att att få hästen att förstå vilket ben du vill att den ska flytta. Flytta 3-4 gånger i början och när benet kommer i närheten av där det ska vara, stanna hästen och låt den stå stilla. Sedan går du iväg med hästen, stannar den och provar ställa upp den igen. Till en början jobbar jag bara med bakbenen tills jag känner att jag har kontroll på dem. Annars får man stå alldeles för länge och hålla på med hästen och de blir för trampiga. Lär hästen att först ställa upp bakbenen och när de kan det så börjar man med frambenen. Ha tålamod, det kan ta lite tid.
När jag ska ställa upp frambenen så lyfter jag på grimskaftet och flyttar båda benen genom att föra det framåt/bakåt eller åt sidan. Återigen, flytta bara ett par gånger och nöj dig när det är i närheten. Man vill inte ha en häst som bara trampar runt.
När hästen så småningom lärt sig att ”square up” så vill man ju även att den ska stå stilla på plats. Något som jag funnit effektivt är att om hästen inte står stilla så sätter jag dem direkt i arbete. De får träna på något som jag känner de behöver träna på. Det gör jag för att de ska lära sig att så länge de står stilla så får de vara i fred. Det brukar vara mycket mer effektivt än att rycka och dra i dem för att få dem att stå stilla.


Dags för tävling

När du så småningom åker till tävling så ska hästen vara tvättad, klippt och snyggt groomad. Jag klipper långa hår i öronen, under hakan, runt mulen och runt hovarna på hästen. Det är inte alla som tycker om att klippa sina hästar, men om man verkligen vill satsa på klassen så ska man låta någon lära sig hur man grommar hästen för tävling. Att ha en välklippt och välgroomad häst när man kommer till tävling visar respekt för domaren.
Manen ska vara kortklippt och bandad och hovarna ordentligt rena. Svansen brukar jag sätta lite showshine i. Man kan göra i ordning hästen kvällen innan tävling, sedan täcker man över den så att den är ren och fin på morgonen. Jag brukar dra på hästen en helkroppshood i lyckramaterial. Den ger dessutom en fin glans till pälsen. Fleece däremot har en tendens att göra pälsen elektrisk.
I övrigt ser man till att handlern är hel och ren med rätt klädsel, ordentliga boots och snygg, ren hatt av modernare modell. Jag tycker även det är snyggt att ha kavaj på sig när man visar halter.
Det är viktigt att hästens grimma sitter bra. Den gör mycket för huvudets intryck så den får inte vara för stor eller för liten. Haltergrimman ska vara av läder, men sedan beror det på vilken nivå man vill ut och tävla på. Ska man på de större tävlingarna bör man investera i en lite finare grimma med silverdetaljer. Har man möjlighet att komma till tävlingsplatsen ett par dagar innan med unghästen är det väldigt bra. Då får den vänja sig vid platsen och det blir lugnare för den på tävlingen. Ju mer du varit runt på nya ställen med unghästen, desto lättare kommer den att hantera tävlingsplatsen.  På tävlingsdagen – se till att den fått motionera av sig t ex longera den. Om hästen har för mycket överskottsenergi så är det svårt för den att stå stilla. Det kan också vara bra att planera så man är två som kan hjälpas åt på tävlingen. Då får du själv möjlighet att koppla av och behöver inte stressa, ditt eget lugn kommer att överföras på unghästen.
Kom till slut ihåg att om du jobbat mycket med hästen så blir den trygg med dig. Då kommer den att söka sig till dig på tävlingen eftersom du är den enda som är trygg för hästen just då. Lycka till!

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …