Todd Fitch – kombinerar boskapsranchen med träning av Reined Cowhorse

Att träffa på en tränare som både tävlar på toppnivå och samtidigt driver egen ranch tillhör inte det vanliga längre. Men hos Todd Fitch i Idaho används tävlingshästarna även i det vardagliga arbetet på ranchen. LuckyRider besökte familjen Fitch som består av tre generationer som arbetar tillsammans.

LR 6/2009
Text och foto: Åsa Wikberg

[private]

Minnesgoda läsare har träffat på Todd Fitch tidigare i LuckyRider. Tillsammans med kollegan Mark Matson har han nu två år i rad gästat Sverige för att rida Cowhorse i samband med Europamästerskapen på Bökeberg.
Vi var många som lade märke till Todds lugna sätt att hantera hästen när vi först såg honom förra året. För att få  veta mer om Todd och Fitch Ranch  så åkte vi för att besöka familjen i Arbon, Idaho.
Efter att ha landat i mormonernas stad Salt Lake City så tog vi bilen och färdades ett par timmar norrut, från Utah till Idaho. Varandes Västerbottning så är man van att åka igenom landskap som synes helt öde och obefolkade. Men på vägen ut till Fitch Ranch fick vi tillfälle att omvärdera begreppet glesbygd – här är det glest.


Cowhorsetätt

Idaho är en stat som mer och mer seglar upp på Reined Cowhorse-kartan. Här är flera stora tävlingar och här återfinns även många framgångsrika cowhorseryttare. Todd Fitch och sonen Brody är två av dem. Båda ståtar med titeln World Champion. Todd blev Limited Open Hackamore World Champion 2008 med What Happend Uno och Reserve Limited Open Hackamore World Champion 2009. Sonen Brody är inte sämre, i år blev han Youth Bridle World Champion med sin egen häst, 10-årige Frosted Pistol Chex och ekipaget blev även 2009 NRCHA Derby Youth Bridle Champions. En av landets absolut bästa ungdomsryttare inom cowhorse med andra ord och föräldrarna Juli och Todd Fitch är förstås stolta över sonens framgångar.
–Brody är vid 19 års ålder redan bättre än jag var vid 35, berättar Todd.
Sonen går i föräldrarnas fotspår och planerar för en karriär som hästtränare, men först ska han gå klart sin utbildning. Han läser företagsekonomi på Idaho State University.
Reined Cowhorse är en tävlingsgren som inbegriper flera olika moment och nivåer. Ekipaget rider först ett kortare reiningmönster. Ekipaget bedöms efter hur lydigt hästen svarar på sin ryttares hjälper. Sedan rids en boskapsdel som kan bestå av boxing, herdwork och fencework. En kalv tas ut och drivs av ekipaget i ett visst mönster på banan. Allt sker i hög fart. Man tävlar i olika nivåer beroende av hästens utbildningsgrad. Grenen är baserad på det traditionella vaquerosättet att träna hästar.


Familjen

För att komma till familjen Fitch får man köra långt, långt ut på landsbygden som består av ett mestadels kulligt landskap, till viss del odlat men en stor del är betesland och överväxt med ”brush” som här består av salviabuskar.
I Amerika är det fortfarande vanligt att man arbetar tillsammans över generationsgränserna inom lantbruket. Så även här på Fitch Ranch. Ranchen består av ca 4500 acre land (motsvarande 1600 hektar) och ca 450 pairs, dvs kor med kalvar. En del av verksamheten är lantbruk med odling av spannmål, dels för eget bruk men även för försäljning.
–Men det är en förlustaffär att odla spannmål idag, berättar Todds pappa Larry.
– Vi har samma spannmålspriser idag som för 20 år sedan men priset på diesel och gödningsmedel har stigit flerdubbelt under tiden.
Som på många andra ställen är en del av marken man brukar egen mark och en del är arrenderad, av staten eller av det lokala indianreservatet.
– På reservatets land är vi fler ranchägare som har betesland tillsammans, berättar Larry vidare.
Det är stora arealer som går åt för att hålla djuren med bete och ett par gånger per år så hjälps man åt att flytta djuren till sommar respektive vinterbete. Då samlas alla ranchare för att tillsammans driva boskapen dit de skall, ett arbete som tar upp emot en månad sammanlagt. Även round up och branding, alltså när man samlar ihop djuren samt skiljer ut kalvar för brännmärkning, kastrering och vaccinering, samlar grannarna till gemenskap och arbete som brukar avslutas med en god middag.


Dags för branding

När LuckyRider kommer på besök har det mesta av brandingen redan skett men man har lämnat ett 40-tal kalvar för att vi ska få möjlighet att vara med. Denna dag är det bara familjen som är engagerad och sonen med hästgenerna, Brody, har åkt iväg för att vara med på en cuttingclinic några timmars bilresa bort. Men tillsammans med sönerna Hank och Spencer, farmor och farfar Nancy och Larry ska kalvarna snabbt vara avklarade.
Vi börjar med att sprida ut oss i den hage som kor och kalvar för närvarande går i för att samla ihop boskapen. Sedan är det bara att i sakta mak driva dem någon kilometer till de fållor där sortering och märkning sker. Eftersom småkalvarna både skall brännmärkas, vaccineras och i förekommande fall kastreras och öronmärkas, så använder man lassot för att fånga in dem en och en. Todd är header och kastar runt huvudet på kalven och Juli healer som kastar fast bakbenen. När man fått en kalv hoppar Hank fram, lägger ned kalven och binder ihop dennes ben. Hästarna håller lassot sträckt, så att inte kalven skall smita, tills det är dags att släppa. Farfar drar upp sin specialtång ur bakfickan och drar en slags gummisnodd runt kalvens testiklar. Något som han förklarar är en enklare form av kastrering som ger mindre risk för infektioner än när man helt sonika skär ett snitt och ploppar ut juvelerna.
Farmor står redo med brännjärnet som först hettats upp i en vedeldad tunna. När röken ligger tät av den svedda pälsen så passar Spencer på att sätta märkning i kalvens öra och Lucky­Riders medarbetare får uppdraget att vaccinera i halsen. En smula obehagligt tycker hon till en början, men efter ett tag går allt på löpande band. Medan kalven ligger på marken står kon för det mesta lugnt och tittar på vad som händer.
– Men man får hålla lite koll om det är en förstagångsmamma, förklarar Nancy, de kan vara lite oberäkneliga.
Men de flesta kor har varit med förut och Nancy har koll på alla kor i hagen, många är 10-12 år gamla och även om hon inte har namn på dem så känner hon till deras nummer.


Ranchen

Att Todd och Juli skulle fortsätta rancharbetet var länge en självklarhet och träning och tävling var under flera år en trevlig bisyssla. Men Todd närde en dröm om att få möjlighet att arbeta med träning på heltid. När så tiderna blev sämre för bönderna så såg paret chansen att förverkliga drömmen.
– Tidigare var 2000 acre nog med mark för att försörja en familj, men det är det inte nu längre, förklarar pappa Larry.
– Så vi valde att satsa på träningsverksamheten och mina föräldrar har nu helt hand om jordbruksdelen även om vi hjälps åt med arbetet med boskapen, förklarar Todd.
Träningsanläggningen förfogar över en innearena och en stor utomhusarena. Både Todd och Julie arbetar i verksamheten och även Brody tränar ett antal hästar per dag, före och efter skolan. Man har även två killar anställda, Will och Boedie – båda professionella bull riders.
Men ibland finns det ändå inte nog med folk att använda som herdholders och turnbacks, något som är bra när man tränar cutting. Att ha någon som hjälper till att vända kon mot hästen så att man får en effektiv boskapsträning. Därför har Todd tränat upp sin bordercollie Bubba till att vara turnback. Något som är otroligt underhållande att se på.
–Bubba är en bra boskapshund som ställer upp i alla lägen. Min förra hund hade inte samma instinkt. Den kunde helt plötsligt vara borta och man fick syn på honom långt borta på en kulle där han var på egen upptäcksfärd.


Arbetet

Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna…  det raljerande ordspråket kanske skulle ha bytts mot orden ”en hårt arbetande kvinna”. I det här fallet är det Juli som håller i trådarna när det gäller den mesta administrationen och planeringen. Juli arbetar dessutom med hästarna och tävlar även själv emellanåt.
– Tidigare tävlade vi ofta i ropingtävlingar. Todd headade och jag healade, berättar Juli. Men man hinner inte göra allting man skulle vilja. Det är hårt arbete att driva eget och svårt att få tiden att räcka till för att få kvalitetstid tillsammans i familjen, förklarar hon.


Träningsprogram

Todd tränar både showhästar och ranchhästar åt sina kunder. Kända cowhorseprofilerna Annie Reynolds Jones och Jake Teleford, båda har sina verksamheter i Idaho, är de som Todd främst tackar för sina framgångar.
– Vi börjar träna de blivande tvååringarna runt Thanksgiving och de får en bra grundutbildning, både i arenan men även att arbeta runt om på ranchen under första året. Vi kastar lasso och gör en massa olika saker för att de unga hästarna skall exponeras för en mängd saker som de kommer att möta senare i livet. Det viktiga i detta skede är att vi ska bygga upp unghästens självförtroende och inte skrämma dem. På sommaren får de börja arbeta lite på boskap och med reining. Vid det här laget brukar vi börja kunna avgöra om hästen skall bli en showhäst eller om den skall få ett annat jobb. Under hösten och vintern så fortsätter vi att arbeta hästen på kor, träna reining och börjar även kräva lite mer av den. När sedan hästen blir tre på våren så börjar herdworken fungera och vi flyttar till utomhusarenan för att fortsätta utveckla reined work och fence work, vi börjar arbeta med kor ute. I slutet av sommaren är hästarna redo att börja tävlas och träningen kan sedan fortsätta genom de olika ”stadierna” snaffle bit, hackamore, two-rein och bridle. Vi låter även showhästarna arbeta på ranchen som omväxling till arenan. Det har flera fördelar, de får en känsla för verkligt arbete, de får varva ned i tempo och en chans att koppla av och njuta av livet som häst, berättar Todd.
– Ranchhästarna tränas lite annorlunda. Vi börjar träna dem också vid två års ålder och 30-60 dagar. Sedan släpper vi ut dem för att växa och utvecklas. På hösten får de vara med på round up och annat rancharbete. På våren när de är tre år får de vara med vid kalvningsarbete och branding. Men de får även en del tid i arenan för att utveckla deras ko-färdigheter och en del reining. Vi tränar även en del roping och cutting med dem. Sedan beror det på ägaren om den vill att vi ska fortsätta träna hästen till en bridle horse, fortsätter Todd.


Mera Sverige

Genom resorna till Sverige har Todd och Juli nu fått ny inspiration och nya kontakter – som lett till mera arbete. Under sommaren höll Todd clinics både i Blekinge och i Värmland. Något som var mycket uppskattat av deltagarna som LuckyRider talat med. ”Todds lugna och metodiska sätt att träna både hästarna och oss elever passar vår svenska mentalitet väldigt bra”, tyckte en deltagare.
– Vi känner oss väldigt lyckligt lottade som fått den här möjligheten att förverkliga vår dröm. Att både få resa, se nya platser, träffa alla trevliga människor och få arbeta med det man tycker bäst om – det kan inte bli bättre än så, förklarar Todd Fitch.

Mer info: www.toddfitchperformancehorses.com


[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.