Tombstone – The town too tough to die

text och foto: åsa wikberg  källa: wikipedia

Tombstone är en stad i sydöstra delen av den amerikanska delstaten Arizona, med en yta av 11,1 km² och en befolkning som uppgår till cirka 1300 invånare. Staden var känd som en av de mest dödliga städerna i västern under senare delen av 1800-talet. Här utspelades den bekanta revolverstriden vid O.K. Corral. Tombstone ligger cirka 50 km norr om gränsen till Mexiko och cirka 100 km väster om gränsen till New Mexico. Strax utanför staden finns den historiskt ryktbara kyrkogården Boot Hill.

Historien om Tombstone har skildrats i film många gånger. De tre bröderna Wyatt, Virgil och Morgan Earp beslutar sig för att avsluta sina karriärer som revolvermän och slå sig ned i Tombstone, Arizona.

Silverstaden

Stadens storhetstid var runt 1877 till 1890, under denna tid producerades silver till ett värde av 85 miljoner dollar i stadens gruvor. Befolkningen växte från 100 till runt 14000 på bara sju år.

Under ytan grodde dock konflikterna som till slut blev dödliga. Gruvkapitalisterna var republikaner från nordstater och många av rancherna (inte alla med rent mjöl i påsen) var för konfederationen, samt demokrater. Staden ligger som sagt bara 48 km från Mexikos gräns och var en stekhet marknad för boskapstjuvar som stulit nötboskap i Sonora, Mexiko. Det var löst organiserade grupper av tjuvar som kallades The Cowboys. Bröderna Earp – Virgil, Wyatt, Morgan och Warren kom till Tombstone 1879 och 1880. De låg i konflikt med Ike och Billy Clanton, Frank och Tom McLaury samt andra Cowboysmedlemmar. Cowboys hotade vid upprepade tillfällen bröderna Earp tills konflikten eskalerade och den kända revolverstriden vid O.K. Corral utbröt.

I mitten av 1880-talet översvämmades gruvorna och gruvbolagen investerade i kostsamma pumpsystem. Vid en brand 1886 förstördes pumpsystemet och det var för kostsamt att bygga upp det igen. Tombstone blev då närapå en spökstad och räddades bara av det faktum att staden var Cochise Countys residensstad fram till 1929. Idag bor cirka 1300 invånare i Tombstone men staden har desto fler gäster från när och fjärran som kommer på besök för att ta del av historien.

Döp efter indianledaren

Cochise (eller ”Cheis”) var en av de främsta Apacheledarna tillsammans med Geronimo och Mangas Coloradas som stred mot de europeiska amerikaner som spred ut sig i landet under 1800-talet. Cochise och Chokonen-Chiricahuastammen levde i den region som idag är norra Sonora, Mexico, New Mexico och Arizona. De var vana vid konflikter då spanjorer följt av mexikaner tidigare försökt ockupera området. De blev dock så småningom drivna till Dragoon Mountains varifrån de gjorde regelbundna räder mot resande och nybyggare. 1872 förhandlades det fram ett fredsavtal och räderna upphörde. Cochise dog en naturlig död 1874.

Några tips i Tombstone. Missa inte:

 Bird Cage Theatre

O.K. Corral

Tombstone Courthouse State Historic 

 Big Nose Kates Saloon

Crystal Palace Saloon and Restaurant

Om The editors

Se också

Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så …