Trail – Beröm & Boxvändning

Vi har nu kommit fram till del sju i vår artikelserie om Trail. I det här avsnittet tittat vi närmare på hur viktigt det är att berömma minsta lilla försök från hästens sida att göra rätt. Genom att göra på detta vis kommer inlärningen att bli både enklare och snabbare. Vi skall också titta närmare på ett vanligt hinder inom trail,  boxvändningen.

 Text: Lars och Mia Bråve
Foto: Åsa Wikberg

Det bästa sättet att lära hästen nya saker och att trivas med att arbeta är att göra ridpassen till något positivt. Genom att hela tiden tänka på att berömma minsta lilla försök från hästens sida att göra rätt, kommer inlärningen att bli både enklare och snabbare. Det är mycket viktigt att inte tvinga eller skrämma hästen över bommar eller bron, för då får du en nervös häst som hastar genom alla hinder. Hästen skall trivas på trailbanan, ta det lugnt och tycka om arbetet med bommar.

Har du en häst som stressar upp sig för ett speciellt hinder, bro eller grind till exempel, så lägg träningen av det sist i ridpasset. Då lär sig hästen att koppla av och ser så småningom hindret som något positivt då den vet att det är det sista den gör den dagen. Är hästen rädd eller nervös för något nytt hinder – tag god tid på dig och låt hästen undersöka hindret i lugn och ro.

Bygg upp förtroendet mellan dig och din häst genom att berömma ofta när du tränar och provar nya hinder. Berömma hästen kan du göra på flera olika sätt. Det vanligaste är att du stannar, klappar hästen, berömmer med rösten och ger eftergift – lång tygel. Detta kan du göra flera gånger under ett ridpass. Tänk på att sluta i rätt tid, har du bett om en svårare rörelse och det går bra kanske det passar att avsluta dagens träning då. Beröm och skritta av på lång tygel. Beröm kan vara eftergift, klappar, röst och roliga aktiviteter som att du skrittar ut en runda utanför ridhuset eller ridbanan efter en krävande träning. Huvudsaken är att hästen upplever det som något positivt. Försök att undvika att berömma med godis under träningen för då kan du få en häst som hela tiden letar efter godis när du går med den eller  stannar när du rider och vänder huvudet mot dig. Vill du berömma med godis eller mat så gör det när träningen är avslutad och du tagit av träns eller haltergrimma.

Boxvändning

Ett vanligt trailhinder på tävling är boxvändning i olika varianter. En box består i grunden av fyra bommar, lagda i en fyrkant. Boxen skall hålla ett mått på mellan fem till sju fot (ca 152–213 cm). På tävlingar brukar boxmåttet vara 2×2 meter. I boxen skall normalt en vändning göras. Ibland är vändningen ett helt varv 360°, andra gånger kan det vara ett halvt varv 180° eller tre fjärdedels varv 270°. Men även andra vändningar förekommer. Man kan skritta, jogga eller galoppera in i boxen, vilket bestäms av tävlingsmönstret. Vid inridning i skritt, kan man för att öka svårighetsgraden, vända direkt utan att göra ett stopp i boxen. Skall vändningen göras till vänster så skritta in på högra sidan, sänk blicken snett nedåt/inåt, gör en snäv vändning inne i boxen och skritta ut. När vändningen är avslutad och du skall rida ut ur boxen så räta upp dig och lyft upp tyglarna lite för att på så sätt få upp bogarna och undvika ett onödigt islag i bommen.

Jog in i boxen

Vid jog in i boxen skall hästen stanna med alla fyra hovar inne i boxen. Rid i ett lugnt tempo, räkna i hästens takt ett, två när framhovarna går över första bommen och ge kommando för stopp. Titta ned i mitten av boxen för att stanna på rätt plats. Det viktigaste i vändningen är att du har blicken snett ned mot hästens inre bakben, vikten på inre sittben och inte flyttar blicken utanför boxen. Vrid dig ordentligt i kroppen och titta efter var hovarna är placerade. Är det fram- eller bakdel som skall flyttas? Om du nu skall vända till höger så ställ hästen till höger, lägg vänstertygeln på halsen, vänsterskänkel vid sadelgjorden. Behöver bakdelen flyttas så lägg till högerskänkeln lite bakom sadelgjorden. Tänk på att inte dra tillbaka dina händer för då får du en ryggning med risk för att ett bakben trampar över bommen, vilket resulterar i minuspoäng på tävling. Stanna upp hästen och titta efter var ni är. Skall bakdelen flyttas ut så flytta din innerskänkel och ha en lös tygel.

Det viktigaste är att du innan någon del av hästen skall flyttas, tänker efter vilket förhållande du har mellan hand och skänkel/sittben. Är hästen ordentligt grundtränad så skall det gå att få ytterframbenet att trampa över i lugn takt.

Ett oerfaret ekipage bör flytta framdel och bakdel var för sig för att vara säker på att inte slå i bommarna. Den rutinerade hästen med erfaren ryttare kan öka farten i vändningen genom att flytta både bakdel och framdel samtidigt.

98

99

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.