Trail med Lars Bråve – Serpentiner & Sidepass

Trail med L ars Bråve

Vi har i tidigare nummer beskrivit träningsmetoder vad gäller bommar, ryggning, grind o.s.v. och skall avsluta med serpentiner och sidepass. Nu är det dags att börja finslipa alla momenten och damma av hatten för att kunna vara med i säsongens trailtävlingar.
I nästa nummer kommer trailserien att avslutas med en artikel om ranchtrail.

Text: Lars Bråve  Foto: Carina Kvist

[private] Lucky Rider Nr 2 2006


[protected]Serpentiner
Serpentiner byggs i regel upp med koner, men det går ju lika bra att lägga ut bommar i olika mönster även om detta är lite mer krävande för en banbyggare. Avståndet mellan koner skall vara i skritt 91 cm och i jogg 1,82 cm.  Ca 4 koner är normalt och vill man lägga bommar längst med konerna skall avståndet mellan konbaserna och bommarna var 91 cm åt båda hållen. Man kan även ha bommar mellan konerna liggande antingen snett mellan koner eller koner i varje ände av bommen. (Se skiss)
Att rida en serpentin är för hästen inte speciellt svårt, men det är en koordineringsrörelse för ryttaren. Ställ hästen med inre tygel och stötta med yttertygel. Följ med med överkroppen så att era axlar är parallella med hästens bogar och arbeta med ytterskänkeln, ha den inre skänkeln vid sadelgjorden. Mellan konerna gäller det så att ställa om händer, skänklar och axlar och ha blicken riktad i ridriktningen. För att få en så rak linje som möjligt så rid nära första konen. Ställ om hästen när du är mellan konerna för att svänga åt andra hållet. Ligger det bommar mellan konerna måste man göra större bågar i serpentinen för att undvika islag av hovarna.
Hästen kan öka farten i och med att du arbetar mer med skänklarna för att få hästen att svänga, tänk därför på att bromsa upp med säte och hand.

Sidepass
Sidepass är en av de svåraste rörelserna att träna in. Det är en extrem form av skänkelvikning, där hästen flyttar ytter benpar över inner. Det vill säga – om hästen ska till vänster flyttas höger framben över vänster i ridriktningen. Många gånger görs sidepassen över en bom eller mellan två bommar. När träningen börjar bör detta ske utan bommar.
Ställ hästen med nosen mot en vägg. Om förflyttningen skall ske till vänster, d.v.s. för höger skänkel, så flytta tillbaka högerskänkeln, trampa ut vänster (öppna upp), sitt ner ordentligt på höger sittben, titta åt vänster och led med vänster hand i ridriktning. Lägg höger tygel mot halsen och stötta upp för att hålla hästen rak. Dra inte tyglarna tillbaka för då blir det ryggning istället för sidepass. Var tacksam för något eller några små steg när ni börjar. Det är en svår förflyttning.
En erfaren häst har ofta för bråttom och väntar inte på kommando, så när du tränar över en bom – sidepass över halva, stanna, vänta, sidepass tillbaka i andra riktningen. Det lär hästen att inte förekomma dig. [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 2

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]