Senaste nytt
Home » Trail » Trail med Lars Bråve – Ryggning & Brohinder

Trail med Lars Bråve – Ryggning & Brohinder

Trail med Lars Bråve

Ett moment som nästan alltid är med i trailtävlingar är ryggning och då antingen mellan koner eller en L,U eller V-form av bommar. För en banbyggare är det lättare att göra en ryggning mellan och runt koner för då blir variationsmöjligheterna större.
Text: Lars Bråve  Foto: Åsa Wikberg

[private] LuckyRider nr 1 2006


[protected]Avståndet mellan bommarna kan vara som minst 71 cm. men i tävlingssammanhang brukar avståndet vara ca 90 cm. Om bommarna är upphöjda till högst 30 cm ökas avståndet med ca 5 cm. Med koner är min.måttet ca 91 cm. och står konerna i en triangel är avståndet 102 cm.

Tänk bakåt
Tänk på hur du själv gör när du skall gå baklänges. Man sätter ner klackarna ordentligt i marken. Det är samma sak när du sitter på hästryggen.
När du börjar rygga så driv fram hästen med framåtdrivande hjälper så att hästen kommer väl fram på tygeln. Tryck ner hälarna, ha överlivet rakt och skänklarna lite framåt. (På unga hästar kan du föra överlivet obetydligt framåt. Håll en passiv men fast hand.
Börja inte ”såga” med händer och tyglar, trampa ner i stigbyglarna och använd skänklarna vid behov och använd kommandot ”back”. Detta kommando skall också användas när du arbetar med hästen från marken. Båda skänklarna kloss intill hästens sidor. Sitt inte med en skänkel åt nordväst och en åt nordost.

Träna på att rygga rakt
Innan du börjar rygga mellan koner eller bommar så träna på att rygga rakt. Nästa steg är att rygga rakt mellan två bommar och när hästen klarar detta kan du börja svänga bakdelen när bakhovarna har passerat bomändarna till vänster eller höger.
Om nu bakdelen skall till vänster så strama åt högertygeln, flytta bak högerskänkeln och pressa bakdelen till vänster. Ha tyngdpunkten på höger sittben. Nu händer det ganska ofta att bakdelen går åt rätt håll medan frambenen står kvar och vid fortsatt ryggning kommer framhovarna att slå i bommarna. Då gäller det att flytta framdelen lätt till höger genom att trycka på med vänsterskänkeln framme vid sadelgjorden och ner med vänster sittben och samtidigt föra båda händerna rakt till höger – inte bakåt för då sker förflyttningen bak och vi skulle ju enbart flytta framdelen.
Om det inte fungerar med bommar eller koner så börja rygga i en volt. Det viktigaste är att hästen börjar flytta sig bakåt på ditt kommando så att du därefter med hjälp av din ytterskänkel kan börja flytta bakdelen.
Om du tänker efter hur du rider framåt i en skarp 90 gr. sväng med ledande innerhand, neckreining och stram yttertygel samt ytterskänkel tillbakadragen, så är ryggningen i princip samma ridning.
Ett bra sätt att lära orutinerade hästar att rygga är att vid stopp behålla skänklarna framme med sänkta hälar, händerna höjda, fasta men passiva och kommandot ”back”. Arbeta med skänklarna långt fram och behåll händerna fasta men passiva. Var nöjd med två eller tre steg på en ung häst. Det är försöket som räknas.

Brohinder
Brohinder är ett rent diciplinhinder. Måttet på bron skall vara minst 91 cm bred och högst 30 cm hög samt ca 180 cm lång. Den enklaste bron man kan bygga för träningsbruk är att spika på 1” ohyvlade brädor på två EU-pallar. Går hästen inte upp från kortsidorna så börja med att gå med hästen tvärs över bron. Låt den sänka huvudet och titta på bron och ha inte för bråttom.
När du går upp på bron så ge hästen tygel och följ med med överlivet framåt. Bromsa nedfarten från bron genom att föra fram skänklarna och gå tillbaka med överlivet.
Många gånger ligger det en eller flera skrittbommar framför och/eller efter bron. Det är oftast när du gå ner från bron som hästen tar ett för långt steg och kliver över bommen. Framhoven skall ner mellan bron och bommen och här kan du, precis som i ett skritthinder bromsa upp hästen genom att föra fram dina skänklar och trampa ner i stigbyglarna för att på så sätt korta upp steget.
Om det är en välvd bro så kontrollera noga att det inte finns någon risk för halka. Bron kan vara nyoljad för att se vacker ut.

[/protected][/private]

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …