Trail: samling & tempo (del 4)

Artikelserien om trail forsätter här med bland annat samling och tempo. Vi kommer också att ta upp lite om hur viktig blicken är när du rider trail.

NR 8/2010
Text: Lars och Mia Bråve  Foto: Åsa Wikberg

[private]


En av de svåraste sakerna när du rider är att kunna rida en rak linje, utan stöd av vägg eller staket. Att många har problem med att rida rakt beror på att man tittar ner i marken istället för att titta rakt fram när man rider. Jämför med att cykla eller köra bil utan att titta framåt. Då är det svårt att hålla sig på vägen.
Tänk dig en linje, antingen rak eller böjd. Fokusera med blicken dit du ska. Hästens huvud, nacke, bål och kors finns rakt över denna linje och du har dina skänklar och händer på vardera sidan. Om man konsekvent ser denna linje framför sig, oavsett om den är på rakt spår eller en volt kan man med små hjälper behålla hästen på rätt spår.


Lär dig rida runda volter

Lika svårt som att rida raka linjer är det att rida runda volter. Många har problem med att volterna blir äggformade eller olika stora. Men med rätt träning kan man bli bättre. Ställ upp fyra koner i en fyrkant, med cirka 8–10 meters diagonal. Rid en cirkel runt konerna. Tag bort konerna och se om du kan rida samma cirkel. När du klarar detta åt båda håll, gör då cirkeln cirka sex meter och försök igen. Det går också bra att sätta upp koner i en lite större fyrkant och göra 90º svängar vid varje kon och då och då en volt runt en kon. Flytta händerna åt sidan, vrid dig i midjan och lägg till ytterskänkeln samtidigt som du med blicken följer den linje du skall rida. Skritt och jog i första hand och när detta fungerar så försök även i galopp. Tänk på att hålla axlarna horisontella och parallella med hästens bogar, utan att tippa inåt i svängarna. Om du håller axlarna horisontella och parallella kommer du automatiskt att sitta på rätt sittben, det vill säga det yttre.


Samling och tempo

I en snygg trail vill man se en samlad häst som till synes obehindrat flyter genom banan i en lugn takt. Men det är långt ifrån alla hästar som klarar av att gå sakta och samlade på lös tygel. Man får titta på sin häst, vilka förutsättningar den har och om den har en sådan trav att den skulle kunna jogga. Vissa hästar kan inte gå sakta utan att försämra kvalitén på traven. Då är det bättre att hålla ett lite högre tempo och behålla takten.


Samla hästen för att sakta ned tempot

Det är viktigt att man inte saktar ner hästen för tidigt när den är ung, för då kan man få en oren gång. Det kallas ibland tygelhalt. Hästen måste vara stark nog för att kunna gå sakta och bära sig samtidigt. Vissa hästar har en sakta jog naturligt, de vill gå sakta och kan samtidigt vara bäriga i både jog och lope (sakta galopp). Om man rider på en bana och hela tiden måste bromsa hästen är det för tidigt att börja ta ner tempot. Det första man ska göra innan man börjar träna jog är att få hästen att gå stadigt i samma tempo.
För att få hästen samlad lägger man om skänklarna, hästen skall då höja ryggen och sätta bakbenen längre under sig och jobba mer aktivt bakifrån. Hästen kommer kanske att försöka springa iväg när man lägger på skänklarna, då får man möta upp med hjälp av tyglarna i början. Innan man kan få hästen att gå på lös tygel måste den förstå att den skall samla sig när man lägger om skänklarna, den skall inte gasa utan den skall samla sig och jobba hårdare.
Samlingen är till för att hästen skall bli lättare i sina rörelser. Hela hästen får en kortare form. Det är viktigt att rida med skänklarna för att kunna påverka hästens hela kropp. Bromsar man bara med tyglarna sänker hästen ryggen, kortar halsen och springer fortare eller långsammare med snabbare, kortare frambens­rörelser. Hästen blir då kort­are från manken till öronen men inte kortare i kroppen. I trail, liksom i pleasure, vill man se en kort kropp och en lång hals. Man vill se långa, lätta, långsamma steg i jog och lope. Att hästen ser lätt ut är viktigt, den får inte falla fram på bogarna och lägga all tyngd på frambenen.
Fokusera inte så mycket på hastigheten, allt beror på vilken typ av häst du har, det viktigaste är att hästen skall kännas lätt i kroppen.


Praktiska övningar för tempokontroll

Det är viktigt att du kan bestämma hästens tempo. Du måste kunna både öka och sakta ned tempo och steglängd på hästen om banan är snävt eller trångt byggd. Jobba hästen i skänkelvikningar, sidvärtsrörelser och över travbommar med olika avstånd för att antingen öka eller korta steglängden.
Du kan också lägga två bommar på medellinjen med tolv meters avstånd mellan. Rid över bommarna, först i trav sedan i vanlig jog och räkna hur många steg du får in mellan bommarna. Korta sedan steglängden och tempot så att du får in betydligt fler steg. Nästa gång trycker du på, ökar steglängd och tempo och försöker få in så få steg som möjligt mellan bommarna. Gör sedan samma övning i lope. I lope ska du kunna variera mellan fem och nio galoppsteg mellan bommarna. Lär dig sedan att hitta det som passar din häst bäst så du lär dig vilket tempo du ska rida i.
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.