Trail Sidepass

Vi har nu kommit fram till den elfte delen av vår artikelserie om trail. I detta avsnitt kommer vi prata om sidepass. Målet är att kunna gunna göra balanserad, rak sidepass på slacka tyglar med enhandsfattning. 

Text: Lars och Mia Bråve
Foto: Åsa Wikberg

Sidepass är en av de svåraste rörelserna att träna in. Det ingår ofta i trail och är en extrem form av skänkelvikning där hästens kropp, hals och huvud ska vara helt rak när hästen rör sig sidvärts. Ena fram- och bakbenet ska förflytta sig i sidled, korsas över det andra fram- och bakbenet. Många gånger görs sidepass över en bom eller mellan två bommar vid tävling. När träningen börjar bör det ske utan några bommar. Om vi utgår från att hästen skall korsa höger fram över vänster fram och höger bakben över vänster bakben, lägger du på höger skänkel och höger tygel. Sitt på höger sittben, ta ut vänster skänkel från hästens sida och titta till vänster i ridriktningen.

Använd rösten

Ställ hästen på spåret i ridhuset eller på ridbanan med huvudet mot väggen/staketet. Ge hjälper för sidoförflyttning, väggen hjälper dig så att hästen inte går framåt. Om förflyttningen skall ske till höger, det vill säga för vänster skänkel, flytta tillbaka vänster skänkel bakom sadelgjorden, tag bort höger skänkel från hästen, sitt ner ordentligt på vänster sittben, titta och för händerna i ridriktningen. Hästen skall, liksom i all westernridning, gå undan för skänkeln. Tryck till med vänster skänkel och tygel. Dra inte tillbaka tyglarna för då blir det ryggning i stället för sidepass. Försök att vara mycket mjuk i händerna och balansera hästens huvud. Var tacksam för något eller några små steg när ni börjar. Det är en svår förflyttning.

Även i sidepassen kan man använda rösten. Vid varje förflyttning i sidled, antingen man sitter på hästen eller tränar på marken, kan man exempelvis använda kommandot ”over”. När det sedan blir aktuellt med sidepass över bom så börjar vi träna med att skritta fram över en bom och stanna så att hästen har bommen mitt under sig. Skritta hästen lugnt och sansat mot bommen och räkna ett, två när frambenen går över bommen för att direkt säga ”whoa” och stanna hästen med bommen mitt under. När du tittar snett ner över din axel, skall bommen ligga under dina sittben för då står hästen rätt. Sidepassa ett par steg och låt hästen stå stilla en liten stund, för att sedan fortsätta. Fäst blicken på bommen i ridriktningen. Går hästen framåt eller bakåt i sidvärtsrörelsen skall du parera med dina skänklar och sits, antingen genom att driva eller bromsa. Hästen skall korsa både fram- och bakben vid övningen på sådant vis att om du sidepassar åt höger skall vänster fram- och bakben korsa över höger fram- och bakben vid sidoförflyttningen.

På tävling börjar oftast sidepassen från bomänden (bild 1) så fortsätt träningen med det.

 76

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.