Trail Tips med Jonna Gullberg

LR 7/2008
Text: Mia Bråve

[private]

Här börjar en ny artikelserie där du som läsare har möjlighet att ställa frågor om din träning. Vi kommer att förmedla dem vidare och varje nummer får du träningstips från olika tränare. Vi börjar med en trailfråga som Jonna Gullberg ska svara på. Jonna arbetar till vardags på Bökeberg Arena och hon tävlar framgångsrikt i flera olika discipliner.
En vanligen återkommande fråga som tränaren Jonna Gullberg får från sina elever är;


Hur man får hästen att sänka huvudet och titta på bron i trailbanan innan den går över hindret ?

– Det är något jag tränar över en längre tid, man kan och får inte forcera fram att hästen sänker huvudet.
– Jag vill att hästen skall sänka huvudet och bli mer uppmärksam när jag lägger till skänklarna. Sitter man på en färdigtränad senior häst på enhandsfattning och lång tygel så måste man kunna få hästens uppmärksamhet genom att använda skänklarna.
– Jag börjar med att träna den yngre trailhästen genom att lägga till skänklarna och kicka lite, jag hjälper till med ett mjukt tygeltag för eftergift. När hästen sänker huvudet ger jag eftergift och berömmer hästen. Detta tränas ofta och korta stunder över en längre tid för att få ett bra slutresultat.
– På träning stannar jag framför bron. Lägger om skänklarna, och om det behövs tar ett mjukt tygeltag. Hästen sänker huvudet och väljer sin egen väg över bron.
På tävling däremot ber jag om en halvhalt istället för ett stop före bron. Det ser mycket trevligare ut än om hästen bara rusar över bron utan att se var han sätter hovarna.[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …