Senaste nytt
Home » Tränare » Craig Cameron » Trailride – Alltid redo

Trailride – Alltid redo

text: Craig Cameron foto: Åsa Wikberg översättning: Nathalie Nance

Alltid redo är scouternas gamla motto. Det är ett bra motto för livet i allmänhet, men särskilt för ridning och speciellt för långritter. Antingen det handlar om en uteritt på en timme, en dag eller en vecka är att vara redo och förberedd det som bra horsemanship och en bra ritt hänger på. Så hur vet man att man är väl förberedd? Låt oss börja med grunderna.

Problem drabbar alla

Jag är känd som hästtränare och åker runt och håller clinics om olika aspekter av horsemanship, men jag är också en ranchare. Det var som ranchare jag växte upp och det är en av anledningarna till att jag kallas ”the cowboy clinician”. På ranchen, innan någon boskap kunde fösas, samlas in eller brännmärkas så var förmannen tvungen att vara väl förberedd. Det var hans jobb att se till att all nödvändig utrustning, medicin och redskap fanns tillhands och fungerade. Erfarenhet, mental förberedelse och vanligt hederligt arbete krävdes för att se till att allt var i ordning. Det var förmannens ansvar. Detsamma gäller för långritter. Det är varje ryttares ansvar för sin egen, för sin hästs och för sina medryttares skull att vara förberedd. Allt strul och alla problem ställer till det för alla deltagare. Även om det kan uppstå problem är förberedelse den bästa förebyggande medicinen. Och även om förberedelse innebär arbete, så är det också roligt att se fram emot ritten. Så, var börjar vi?

I form först

Din häst måste så klart vara redo och förberedd. Varje gång du åker iväg någonstans måste du ha dina papper och vaccinationsintyg i ordning. Kolla med din veterinär. Varje längre ritt innebär att din häst måste vara i form fysiskt. Precis som för alla atleter måste hästens kropp vara i form efter träning och ridning så att han är bekväm med uppgiften. Att rida regelbundet är nyckeln till att få hästen i form och det gäller att använda sunt förnuft när vi förbered vår häst. Terrängen och rittens längd avgör hur mycket och hur vi bör rida innan. Använd bra utrustning, inklusive sadel och padd, för att försäkra dig om att din häst är bekväm. Om ritten går i stenig terräng måste du försäkra dig om att hästen är väl skodd. Glöm heller inte bort att varje gång du åker iväg med din häst till ett annat ställe, så förbereder du hästen även mentalt. Ju mer du åker runt med din häst desto vanare blir han. Han blir även van vid transporten och lastning.

Ditt hem på vägen

Det gäller därför att du även ser till att din bil och din trailer är redo att åka –  precis som din häst. När du är ute och åker är bilen och transporten din och hästens trygga hamn. De är huvudkvarter för all utrustning, foder, kläder och mat. De är ert hem på vägen. Kom ihåg att serva dem eftersom ingenting är mer frustrerande än att de går sönder. Om du håller efter dem är risken minimal att det händer. Byt olja och fyll på alla vätskor. Se till att däcken är bra och har rätt lufttryck. För lite luft är orsaken till de flesta punkteringarna, tror jag. Glöm heller inte reservhjul och verktyg att byta dem med. Om du inte redan vet hur man byter däck, se till att lära dig det! Och det är alltid bra att ha med sig en liten verktygslåda när man åker någonstans.

Packlista

Här är några måsten på packlistan inför en lyckad långritt:

1. Kraftfoder, hö, hönät och foder- och vattenhinkar.

2. En högaffel och en liten gödselhink.

3. Borstar och hovkrats.

4. Regnrock, för det kan plötsligt börja storma på den lugnaste dag.

5. Sadelväskor. Packa dem så att de väger lika mycket för att skydda din häst mot öm rygg.

6. Vatten till ryttarna.

7. Solskydd, solglasögon och en hatt som sitter kvar.

8. Läppcerat med solskydd.

9. Handskar och jacka om vädret blir kallt.

10. Boots om hästen tappar en sko.

11. Om du rider långt, packa mat, för du kommer att bli hungrig.

12. Ett liten första hjälpen-väska för både häst och ryttare.

13. En ficklampa eftersom du aldrig vet var du hamnar även om du inte planerar att vara ute på natten.

14. En fickkniv. Den är bra till allt möjligt.

15. En mobil.

16. Grimma och grimskaft ifall du behöver leda hästen.

17. Slutligen, en rulle silvertejp.

Det här låter som många saker, men om du packar rätt och effektivt så får de plats på hästen. Använd fickor, sadelväskor och packremmar. Det är bättre att ha det man behöver, än att behöva det och inte ha det med sig. Ha kul, rid säkert, rid smart och var alltid redo!

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …