Senaste nytt
Home » Blandat » träning, tävling och återhämtning

träning, tävling och återhämtning

Heeeej!

Nu har veckorna visst sprungit iväg sedan sist igen. Vi har hunnit med säsongens första tävling vilket blev på Brastad Rodeo. En jättemysig tävling som lockade ekipage även från Norge, riktigt bra upplägg och fantastisk service för oss ryttare. Success gick barrel race. Hon gick rätt bra, inte som hemma men det räckte till vinst med 2,22 sekunder tillgodo på 2 heat. Den tävlingen kommer vi tillbaka till!

Foto: Anna Wedin Andersson
Foto: Anna Wedin Andersson

Vi har även hunnit med att besöka High Chaparral Horse Show utan hästar vilket var lika skönt det med tanke på vädret. Kvällsshowen hade de lyckats bra med i år och hela tävlingen ger ett väldigt proffsigt intryck. Många timmars planerande bakom ett sådant event!IMG_20160701_215338

Vi har hunnit köra 4th of july uppe på Diner 45 med våra drafts Dolly och Custer framför vår hitchwagon. Alla pengar vi körde in den dagen gick oavkortat till cancerfonden. Den här dagen har blivit en liten tradition för oss och det var tredje året på raken som vi körde. FB_IMG_1468407123080

I helgen som var tävlade jag Success och Safir (hästen jag köpte i våras) uppe i Karlstad, Sun City Round Up. Safir gick polebending med fem träningar i ryggen, han skötte sig bra och visade vilken fantastisk häst han är. En tredjeplats räckte det trots allt till även fast vi var lååångt efter. Sess gick barrel race och vi hade väldigt stora problem med underlaget tyvärr. Minns att vi hade problem förra året trots att det var hennes första barreltävling, så hon gick inte så fort. Den här gången fungerade det inte alls, jag bara kände hur vi passerade tunnorna flera meter och hur gruset rasslade undan, katastrofala vägar. Ingen kul upplevelse för en grön häst! Martin slog oss med 8 tiondelar och vi slutade på en andra plats.

Safir efter sin klass, polebending.
Safir efter sin klass, polebending.

Jag får en del frågor om hur vi förhåller oss till träning och tävling under säsong. Återhämtning är a och o. Våra hästar har ju uppehåll från träning av sina grenar på vintern. De tränas mest i skogen ungefär 5 dagar i veckan. Framåt våren börjar vi spetsa träningen på säsongens tävlingsgrenar. Vi åker runt lite på olika banor för att få bra förutsättningar. När tävlingarna sedan börjar rulla på så brukar vi hålla oss på ca 6 tävlingar om året då det ofta är krävande för hästarna med många dagar och utbudet inte är SÅ stort. Jag är mycket för att hålla igång mina hästar ute i skog och mark. Så efter en tävling skrittas de på hårt underlag för att sedan stå ett par dagar. Därefter är det mycket långturer, utflykter och mysstunder. Något pass på banan för att checka av hästen lite.

Vi försöker klämma in våra equiterapeuter emellanåt för att kolla igenom våra hästar vare sig något känns knas eller inte. Det säkra före det osäkra! Vi försöker även att klämma in en period på tre dagar där hästarna får vila, bygga upp senor osv. Det är lätt att man vill rida varje dag men jag tror inte att det är ett hållbart koncept för varken kropp eller huvud på hästen. Så 5-6 dagar per vanlig vecka. Efter intensiva dagar på träning/tävling så får de som sagt sitt lilla break.

Sedan är jag en person som tror på det lilla. Jag försöker sätta guldkant på vardagen för mina hästar. De har alltid rena skydd, bett och paddar. Inget får skava! De får bra mat och lyxiga produkter. De får sin dusch efter ett svettigt träningspass osv. Kvalitét gör skillnad och det blir lätt att mina hästar blir bortskämda med presenter. Egentligen är det bara sekundärt. Det viktiga tror jag är att behålla respekten för vad din häst faktiskt är villig att göra för dig. Jag tror det är viktigt att behålla det roliga annars blir det nog enformigt. Ut och ha kul, bygg upp realistiska mål och visa din häst varje dag vad den betyder för dig!

Min kärlek för mina djur är så otroligt stark och sårbar. Det dem betyder för mig är vad som inspirerar mig, som får mig att fortsätta.

Inget slår en barbackatur i skogen på sin bästa vän!
Inget slår en barbackatur i skogen på sin bästa vän!

 

Instagram: rosieellinor

/Rosie

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 22-årig tjej från Skaraborg som tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon tränar problemponnier till att bli trevliga ridkompisar och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Koliktider – här är tipsen!

Att hästen drabbas av kolik är aldrig kul, minska risken för att hästen ska drabbas …