Trickträning med Rebecca Östh

Tydligt ledarskap, god kommunikation och gott samarbete mellan dig och din häst summerar i princip all slags framgångsrik hästhantering enligt Rebecca Östh. I en artikelserie på fem delar kommer hon att gå igenom hur du lär din häst att buga. Steg fyra handlar om hur man får hästen att flytta bakbenen ännu längre bakåt.

Text och foto: Anna M Lönedal

 

Första delen i artikelserien handlade om att lära hästen att ge efter och rygga för en lätt skakning i repet och andra delen om att få hästen att lyfta frambenet. I tredje delen ökade svårighetsgraden då det var dags att börja positionera hästen rätt inför bugningen genom att flytta ett bakben bakåt åt gången.

Del fyra fortsätter med att flytta bakbenen ännu längre bakåt för att få hästen att sjunka ner mot marken med sin framdel.

Rebecca vill återigen poängtera att det krävs tålamod, träning och mycket beröm för att nå slutmålet. Blir hästen spänd eller ovillig ska du inte gå vidare i träningen, utan kontakta en expert för hjälp.

– Det går alltid att gå tillbaka till steg ett och börja om från början. Alla stegen måste vara med annars fungerar inte tricket. Pressar du hästen kommer den att bli rädd och meningen är att trickträningen ska vara rolig för både häst och människa, säger Rebecca.

 

Lär din häst att buga – steg fyra.

 

Utrustning:

Rebecca rekommenderar en repgrimma och ett cirka tre meter långt rep samt en pisk av dressyrmodell.

 

1) Börja med att gå igenom steg ett till tre så hästen förstår vad det handlar om. När du fått den att flytta bakbenen, ett i sänder, så fortsätter du med backsignalen till dess att hästen börjar sjunka ner mot marken med sin framdel.

2) Låt hästen sjunka djupare och djupare till dess att det knä du håller upp i repet når marken.

3) När hästen kommit ner på knäet tar du av repet men håller kvar en hand på hoven för att indikera att den ska stå kvar i positionen.

4) Träna samma moment om och om igen till dess att din häst förstår vad du menar.
Glöm inte att berömma hästen när den gör rätt!

87

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.