[bsa_pro_ad_space id="13" crop="no"]

Trickträning med Rebecca Östh

Tydligt ledarskap, god kommunikation och gott samarbete mellan dig och din häst summerar i princip all slags framgångsrik hästhantering enligt Rebecca Östh. I en artikelserie på fem delar kommer hon att gå igenom hur du lär din häst att buga. Steg ett handlar om hur du får din häst att rygga från marken.

 Text och foto: Anna M Lönedal

 

Kärlek, respekt och ett gott ledarskap är tre ord som beskriver Rebecca Ösths syn på god hästhantering. När en häst lägger sig ner eller stegrar på kommando handlar det inte om lek, utan innerlig tilltro och respekt för sin ledare. Men det finns faror med all hästträning och vissa trick är förenade med större risker än andra.

– Till den här artikelserien valde jag bugningstricket för att det är ett bra trick att börja med. Det kan gå fel i bugningen också, men risken är betydligt mindre än när du till exempel lär hästen att stegra eftersom stegring ofta handlar om dominans i hästflocken.

Rebecca poängterar att det är viktigt att omedelbart sluta träningen om hästen blir spänd eller ovillig.

– Då måste hästägaren ta hjälp av en expert. Det kan vara så att hästen inte förstår kommandona och det beror oftast på människan som tränar den och inte på att den är obstinat eller ovillig.

Trickträning handlar om god kommunikation, tålamod och att inte bli arg på hästen när den inte förstår.

– Så länge du tar övningen försiktigt steg för steg brukar allt gå bra. Hästen ska själv upptäcka varje framsteg och så länge den inte känner sig pressad, kommer den att tycka om övningen och vilja lära sig mer. Även hästar gillar att utvecklas och att få utmaningar. Lycka till med träningen!

Lär din häst att buga – steg ett.

Första delen i artikelserien handlar om att lära hästen att ge efter och rygga för en lätt skakning i repet. Det är viktigt att alla kommande delmoment utförs noggrant för att slutligen få hästen att buga på kommando.

Utrustning

Rebecca rekommenderar en repgrimma och ett cirka tre meter långt rep samt en pisk av dressyrmodell.

Steg ett: Rygga i repet

1) Ställ dig bredvid hästen och be den backa några steg genom att skaka på repet. Försök att inte dra i repet utan vänta ut hästen.

2) När hästen tar ett steg bakåt så följer du med i ryggningen.

3) Träna detta till dess att hästen ryggar villigt.

 

Glöm inte att berömma hästen när den gör rätt!

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]