Unghästträning med Peter Ljungberg: Är hästen färdig för inridning?

LR 8/2008
Text: Peter Ljungberg/Åsa Wikberg

[private]

När jag hade arbetat några år med inridning av hästar så trodde jag att jag hade allt klart för mig. Men efter åren som gått har detta kapitel blivit bara större och större och jag själv har blivit mer och mer noggrann i arbetet. Det är ett arbete som hela tiden utvecklas och finjusteras. Det  är också ett arbete som tar tid – och som måste få ta tid. Om man vill ha det så bra som möjligt, både fysiskt och mentalt för hästen så är det ett hantverk som skall utföras med eftertanke. Det första man måste tänka på är om hästen är färdig för att ridas in.


Hur vet man om den är färdig?

För att se om hästen är färdig att ridas in måste man titta på hästens exteriör och byggnation.
Är hästen färdig i framben, rygg och bakdel för att utsättas för den påfrestning som en inridning medför. Den ska ha breddat sig muskulärt, ha en rund överlinje i ryggen. Hästen får inte vara för liten och för klen i exteriören. Man bör ta hjälp av en erfaren tränare för att avgöra om hästen är klar för inridning.
Om man jämför våra hästar i Norden med de i södra Europa och i Amerika där man har mycket sol och värme det är ljust och varmt, så kan man se att där växer hästarna jämnare och lite snabbare än vad de gör här.
Våra hästar växer från april-maj till september. Sedan avstannar tillväxten, de sätter vinterpäls och då går enegin åt till det. Våra hästar hamnar därför efter i utvecklingen i tillväxten jämfört med de som växer upp på varmare breddgrader. Vilket inte behöver vara negativt i sig, men det tar lite längre tid för våra hästar att utvecklas. Denna utveckling går förstås att påverka med hjälp av ljusa varma stallar, täcken och lampor. Men naturligt ser det ut på det sättet och det måste vi tänka på i Norden. Bara för att man i Amerika och sydeuropa rider in hästarna när de blir två år så betyder inte det att våra hästar är fysiskt redo för det. Vi får kanske vänta ett år till innan vi påbörjar inridningen.


Viktigt att det blir rätt från början

Ofta så börjar vi med grundarbetet att longera hästen, tömköra den och sedan sitta in den. Detta sker när hästen är två år och vi låter dem sedan vara tills på hösten när de är två eller på våren då de är tre då  vi grundrider in dem. Hästens egna utveckling måste bestämma när inridningen sker.
Om man börjar rida in hästen innan den är färdigutvecklad för det muskulärt så kan det uppstå flera olika problem. Hästens balans är inte bra. De tappar balansen sidvärtes och styrkan framåt är inte heller vad man vill ha vilket gör att hästen kan gå omkull framåt. Startar man hästen för tidigt så kan den även bli sliten i tillväxtzonen i kotor. I förlängningen innebär det en halt häst som även kan få men för livet.
Min åsikt är att man inte skall rida in hästen själv som amatör. Man ska skicka den till en proffs för inridning och grundträning. Det är en process som tar minst 90 dagar. Redan när man köper sin unghäst bör man budgetera kostnad för att lämna hästen i träning hos en proffstränare under en tremånadersperiod.
De tre månader som man lägger på hästen vid inridningen har man igen hela hästens livstid. Har inte hästen den grundträningen så måste man hur som helst senare försöka träna in det den skall kunna. Då är det ofta mycket svårare eftersom en äldre häst har en massa bagage med sig som försvårar arbetet. Det är tyvärr alldeles för vanligt. Det händer ofta att en glad amatör rider in hästen och det under 6-8 månader. Sedan kommer man på att det inte blev bra och lämnar hästen i proffsträning för att få den ordentligt inriden. Då tar det inte tre månader att rida in/till hästen. Då tar det dubbelt så lång tid.


Förarbete

Förtroendet, språket och kommunikationen med hästen från marken är viktigt och man bör ha börjat arbeta med hästen redan innan inridningen börjar. Vi inom westernridningen tar nog för givet att vi har en bra kommunikation med hästarna. Man ska kunna leda dem utan problem, binda upp dem, ta upp hovarna och allt vardagligt arbete med hästen skall fungera friktionsfritt. Det här förarbetet ska man helst börja med redan när hästen är föl. Hos oss börjar vi så tidigt som möjligt redan när den är liten, med att gå in i boxen och hålla om fölet så att den inte kan springa ifrån oss. Om man gör det en liten stund varje dag så kommer hästen att känna sig trygg med dig även när den är äldre och du börjar lägga sadeln på den.
Många svenskar är influerade av den amerikanska westernridningen vilket kan ha sina avigsidor. Här har vi en helt annan syn på hästhantering och hästägaren har ofta en emotionell relation till hästen. Så vi varken kan eller bör hantera hästen på ett sådant sätt som man kan se i andra länder.


Belöning och beröm är grunden

För unghästen skall allting vara enkelt att lära sig. De ska lära sig höger, vänster, framåt och bakåt. Det är det som utgör själva grunden för unghästen. Resten är att allting ska vara i balans. Ju enklare både fysiskt och psykiskt det är för hästen ju bättre är det.
Vi börjar med longeringen där hästen lär sig både röstkommandon och tryck för de olika momenten, sedan tömkörning och till sist uppsittning. Samma kommandon som hästen lär sig från början används sedan under hästens hela träning och förhoppningsvis hästens liv.
Vi ska lära dem genom positiv upplevelse. Man kan inte lära hästen genom att bara bestraffa fel. Det viktigaste är att hela tiden visa hästen vilken väg man vill att den ska ta, vad den skall göra och sedan belöna och berömma. Det är extra viktigt med unghästen för den vet inte alls vad som är rätt och fel. Belöning kan vara en klapp, att den får vila eller något annat som de upplever positivt. Beröm ger man genom att tala om att den gjort något bra. Det behöver inte vara helt rätt och perfekt för att belönas. Det räcker kanske med att hästen tar ett steg i rätt riktning i början. Sedan när hästen är tränad och den vet vad som är rätt och fel, då kan man börja med korrigeringar.
En unghäst är som ett vitt papper som man skall fylla med någonting och då gäller det att vara en duktig konstnär eftersom tavlan skall hänga på väggen i många år, avslutar Peter Ljungberg filosofiskt.
I denna serie kommer du att läsa om alla steg som unghästen skall gå igenom vid inridningen. Från utrustning och longering till själva grundträningen.[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.