Uppdatering från WEG

Nu har vi fått lite uppdateringar direkt från Monica Widh som arbetar på plats under World Equestrian Games i Frankrike.

Torsdag kväll:

Så ytterligare en tävlingsdag till ända, jag måst erkänna att jag gillar detta med att man sparat 5 platser som man har en chans att ta om man får till det. Och Troy Heikes USA visade det idag, han hade oflyt i kvalet och scorade 214 men nu klämde han till och gick in i topp med 220. Härligt.

Josh Collins, den unge Engelsmannen som gick in och förbättrade sin första score med 2 poäng och vips så var han i final. Förra gången jag såg honom i Internationella sammanhang var på EM 2013 i Tyskland, då red han Tinsel Nic och scorade 216, hästen som nu tävlas av Shaun Saunders Australien och scorade 217 i kvalet men tyvärr bara 214 idag och finns därför inte i finalen för lördag.
Fredag är vilodag, lite motionsridning för alla men inget annat. För den som är på plats kan jag berätta att imorgon rider finalisterna i två grupper och den är uppdelad på om man är sent i lottningen eller tidigt.
Jag har haft en stund att prata lite med Marilyn Randall som  är här med sin man Ron Randall och jobbar. Marilyn är precis som jag en FEI Steward och Ron är veterinär. Marilyn har en oändlig pool av erfarenhet av stora evenemang, hon har varit Steward på NRHAs Futurity och Derby många gånger, hon var FEI Steward i Lexington 2000.  Här har hon en stor del av tiden varit antingen uppvärmingen eller i tävlingarenan.
Enligt henne själv så menar hon att ryttarna har lärt sig sig mycket av att vara i FEI världen, dom har tränat mer på hur man visar sin häst i en veterinärbesiktning. Hur viktigt det är att hästen är rak i vändningen och när man travar, att man numera vet om man skall trava fort eller långsammare med sin häst för att visa den på bästa sätt. Våra reininghästar har en ofta kortare stegläng och ett lite annorlunda rörelsemönster än ex Hopp- och dressyrhästar. En del beror på musklerna över länden en del på att dom har sliding skor på.
Marilyn har de flesta domarkort som finns och har dömt otroligt mycket i hela Europa och tycker om det, hon vill väldigt gärna komma hit igen men hon vet också att det är dyrare att få över henne än att ex flyga någon från Tyskland eller Italien. Dessutom så säger hon att nivån på domarna i Europa nått en standard som är fullt jämförbar om inte bättre en del amerikanska. Hennes jobb här på tävlingen är inte lätt men enligt henne så fungerar det bra, ryttarna, deras Chief DÈqipes och FEI Stewards har ett bra samarbete och har hittat en gemensam regelmässig standard för framridningen.
Så nu är det kväll, alla hästar är kvällsfodrade och lugnet har åter lägrat sig över Caen och Parc Des Expositions.

Onsdag kväll:

Onsdag har varit en lugn dag där det diskuterats hur noga man skall följa regelverket och till vilket pris både från arrangörshåll och från ryttarna.

Är det max 7 spinn så är det och då gäller det för alla och hela tiden, får man inte stoppa närmare väggen än 2 meter så gäller det alla och alltid, de gula korten har flashats och blickar har växlats liksom handsignaler mellan alla de fantastiska ryttare som dels är klara för final och de som under morgondagen skall kämpa om de 5 kvarvarande platserna i finalen. Alla var rörande överens om att det är en gemensam uppgift att se till att allt sköts enligt boken. Det kändes nästan som en förbrödring kring en gemensam sak, nämligen sporten mellan arrangör och ryttare
Nerverna är på helspänn och adrenalinet flödar, tävlings djävulen sitter på ena axeln och argumenterar med ditt kloka jag på den andra. Ja inte katten är detta likt något annat man gör som tävlingsryttare. VM är något utöver det vanliga och som Peter sa och jag tror nog att Anders håller med att han var otroligt glad att han hade gjort denna en gång tidigare så att han visste vad som komma skulle och hur det fungerar.
Det har regnat lite under dagen men inget som ställt till besvär som tur är.
Så till morgondagen, som sagt så har vi en tävling imorgon där de sista 5 skall tas ut till finalen på lördag. Alla  finalister har 55 minuters ridning imorgon, 30 min i uppvärmningshallen, 10 minuter själva i tävlingarenan och sen 15 min uppvärmningsarenan efteråt. Detta sker mellan 09.00-13.00.
Från kl 13.00 kommer de hästar som skall göra sin 2;a kvalrunda till finalen in uppvärmningshallen och tävlingen startar 14.00 och pågår till ca 16.00 . Först ut är  Brasilien med startnummer 4017, Paulo Koury Neto/Dont Whiz WRB sen är det igång. Ca 16.30 får de hästar som inte skall tävlas komma in i uppvärmingsarenan för ridning/motion.
Fredag bli ytterligare en lugn dag där vi har finalisternas träningstid kl 14.00-17.30 i tävlingsarenan, icke tävlande hästar rider 12.30-17 och sen är det lördag…Reiningens sista dag här i Caen – FINAL.

 

Natten till onsdag:

Så vilken dag, de flesta är uppspelta efter dagens ritt och väldigt glada att det inte regnat mer.

Allt har gått enligt plan här och nu har Isabell och Fredrik fått sina hästar klara för lite ridning.
De är viktigt att förstå att de båda hästarna fick under veternärbesiktningen startförbud för att dom inte var i skick att tävla inget annat. Nu har man tittat på dem igen om sagt att det är ok att rida försiktigt i skritt och trav  här på området och man får även givetvis longera och promenera med dem.
Jag har inte pratat mer med Sanne om hennes häst så där vet jag inte statusen. Den Brasilianska häst som står som NS på resultatlistorna har inte ens varit på arenan då man av misstag under framridningen lät tränaren sitta upp på hästen. Detta upptäcktes och ekipaget fick då startförbud, fruktansvärt tråkigt för alla inblandade men detta är en väldigt tydlig regel inom FEI så inget att göra. Ytterligare kan sägas att den stackars Mexikanska häst som var struken i dagens tävling hade fått en rejäl allergireaktion med nässelfeber på morgonen och fick behandlas på klinik men mår nu alldeles utmärkt.
Pratet om vilka som skall åka hem och som skall stanna börjar givetvis surra nu, och som det verkar så kommer det Danska laget att stanna över den individuella finalen också. Delar av den svenska delegationen kommer att stanna och en del åka hem.
Så allt klart inför morgondagen, som är en icke tävlingsdag. Första gänget icke kvalade hästar är 9-10 i uppvärmningsarenan här hittar vi bla. Danmarks tjejer och nästa gäng där vi hittar Finland kommer kl 10.15-11.15 och det tredje kl 11.30-12.30, i det sistnämnda är Peter, Anders och Johan.
I stora arenan kommer de 15 finalisterna att träna mellan 09.00-10.30 och det man kallar concilation round eller tröst rundan som består utav 23 hästar.
Australien har 3 hästar, Tyskland 1, Belgien 1, Storbrittanien 3, Italien 2, Brasilien 2, Canada 4, Österrike 1, Polen 1, USA 1, Frankrike 3. Och utav dessa har vi som sagt 5 platser kvar in till finalen.
Bland de högre scoren ligger Australiens Shauna Larcombe, Tysklands Alexander Ripper, Australiens Shaun Saunders, Belgiens Piet Mestdagh och den unga talangen från Storbrittanien Josh Collins. Men veteraner som Franceska Sternberg, Dough Allen, Tina Kunstler-Mantl, Cody Sapergia, Gennaro Lendi kommer att göra sitt yttersta för att ta platserna. Startordningen för torsdag är redan gjord och den hittar ni här nedan.
Men mer om detta imorgon, klassen för de 5 platserna kallas på WEG sidan för 2nd individ qualification round 🙂
Nu har regnet börjat igen men vi hoppas att det avtar snart så att alla kan få en lugn natt.
Här kan du se fullständiga resultat för det individuella kvalet. Startlista för Tröstrundan på torsdag och scoresheets för hela kvalet, samt lite bilder från området!
WEG_2014_Village_2[1] WEG_2014_utsällare_1[1] WEG_2014_Village_1[1] WEG_2014_village_och_visningsarenan[1] WEG_2014_Alltech_tält[1] WEG_2014_Franska_Quarter_föreningen[1] WEG_2014_Normandie_utställare[1]

Tisdag morgon:

Hej

Här kommer lite bilder jag tog igår kväll.
”Walkway to arena” är vägen ryttarna går från stallarna till träning och show och då ser ni inte hela 🙂
”After the Rain” är den otroligt klara och fina regnbåde som spände över himlavalvet när det slutat regna.
”Security parking” är det område där alla de stora bussarna och transporerna perkerar och innanför dem är groom byn. Allt Inhägnat och vaktat dygnet om, men särskilda pass för att komma in.
”security stall” är bild på passagen in och ut från FEI stallarna med min 3 vakter dygnet om plus min en FEI steward.
Vi hade en hel del regn och alla frivilliga jobbade som besatta för att bygga vallar runt boxarna men trots detta letade sig en hel del vatten in till hästarna men arrangören gjorde vad dom kunde genom gratis extra spån, gratis halm osv.
Men natten har varit nästan helt ”torr” dvs det har bara duggat lite vilket ger oss hopp att det skall bli mindre regn eller inget alls idag.
Klockan är 6.30 och allt börjar röra på sig igen efter att ha varit otroligt lugnt under natten. Stewards börjar komma, grooms till hästarna som skall tävlas idag. Sopbilen är här och snart kommer alla stewards och drar igång dagens aktivieter. Sååååå i kväll kommer vi att ha ett Guld, Silver och Brons lag.
WEG 2014 Parking security WEG 2014 After the Rain... WEG 2014 walkway stall arena WEG 2014 stall security

Måndag kväll:

Här kommer resultaten från dagens kval.

En härlig dag med många fina ritter, fullständiga resultat med scoresheets.
Tidsplan för tisdag är samma som idag mao 7.30 cooling area, 7.45 warm up area och 8.45 startar tävlingen.
Idag avgörs det vilka länder som tar hem team medaljerna!
Spännande ritter imorgon är givetvis Peter och Bengt Uno Mattsons Good Ole Sparky som startar som nr 15 eller som det står i listan draw 56 som kommer att gå ca 10.15.
Peter känner själva att han  är bra förberedd, hästen känns bra och han är glad att han varit med om detta tidigare eftersom detta är något helt annat än alla andra tävlingar. Så vi håller alla tummar och tår att Peter och Sparky får till en riktigt bra ritt imorgon.
Precis före honom startar Danska Rebecca Jensen på sin Whiz Be San Badger ytterligare ett väl förberett par men Rebeccas vänner säger att hon är jättenervös…vi håller tummarna för henne också.
Finland har 3 ryttare imorgon, 2 för teamet och en individuell. Peter Pierkö och Maria Astikanen för laget.
En härlig dag med ryttare som Cira Baeck draw 43 = startar som nr 2, Rudi Kronsteiner draw 51, Jurgen Pouls draw 52, Many McCutcheon, Bernard Fonk, Shawn Flarida…herrejösses vilken fantastisk dag  det kommer att bli!

Måndag:

Första utsläpp till cooling area var 7.30 idag, så alla stewards startade en timme tidigare utom vi som jobbat i natt och faktiskt fick gå hem lite tidigare än vanligt. Det är bara att tacka och ta emot. Regnet har börjat falla under natten, bara ett stilla duggregn men man är från stallansvarigas håll givetvis oroliga att det skall komma lika mycket som prognosen utlovat. Organisationen PEDEN som har hand om hästarnas välfärd ha jobbat stenhårt innan vi kom för att säkra stallarna från att svämma över. Man har lagt upp grusvallar runt om alla stallar och verkligen gjort allt för att vattet skall ta andra vägar än in till hästarna.
PEDEN Bloodstock  Heter det företag som sköter all logistik när det gäller hästarna på stora internationella events inom alla dicipline. Från transport till och ifrån tävlingar världen över till stallar, veterinära insatser osv osv.
Jag har kikat lite på live score till och ifrån under dagen och kan konstatera att än så länge håller stalltipsen när det gäller medaljstriden i lag. USA ligger först efter 2 av sina 4 ryttare på banan, 6 poäng efter ligger Belgien,  ner 2,5 poäng Tyskland, 1 poäng Australien, 6,5 poäng England.
Sverige ligger just nu på 11:e plats efter Danmark. Finland har tyvärr en noll score och efter 2 ryttare ligger dom sist.
Individuellt ser det lite annorlunda ut, USA med Andrea Fappani i topp med score 224, sen Belgien Ann Poels, USA Jordan Larson, delad 4;e Australien Martin Larcombe, Brasilien Gilson Vieira Diniz Vilho, Tyskland Grisha Ludwig.
Sverige har första ryttaren på 28;e plats och det är Anders Josefsson score 206. Danmark har sin första ryttare på plats 19 med score 211, superbra Annette!
Finland har sina första ryttare på delad plats 29 med score 205,5.
Så var första tävlingsdagen slut och 4 nollor blev det förutom en massa mina score och tyvärr en no score. 2 av nollorna var länder som bara hade en tävlande 🙁 Sydafrika och Slovenien.
Nu får de ryttare som skall rida imorgon snart komma in på tävlingsbanan och göra sina förberedelser för sin tävlingsdebut.
Nu sätter vi vårt hopp till Peter för Sverige, Rebecca för Danmark och Pete för Finland.
Så kör vi imorgon igen med samma recept, start 7.30 cooling area och start 8.45. Onsdag är vilodag för alla ryttare.

Söndag kväll:

Så var söndagen till ända och vi planerar för måndagens aktiviteter…det har varit en trist dag för Sverige, Danmark och Italien där Sverige förlorar två hästar i tävlingen Danmark en i Sanne Skovriders/Lil USS Peppy, Italien en i Manuel Cortesi/PC Sliderina For Me. Men Italien har fortfarande 5 hästar medan Sverige och Danmark har 3 var. Det innebär att pressen blir stor på de som rider, för att få en plats i lagtävlingen måste alla tre få en score.
Sverige var var 10;e bästa Team av 15, 2006 i Achen där både Fredrik, Anders och Peter var med och tävlade.
Individuellt tog ingen sig till final av Svenskarna. Vann då gjorde USA före Canada och Brons Italien.
Individuellt tog Duane Latimer/Hang Ten Surprise Guld, Tim McQuay/Mister Nicadual Silver och Aron Ralston (USA) Smart Paul Olena Brons
Sverige var 14 av 14 team i Kentucky, där Fredrik var med liksom Isabell Silverstolpe.
Bästa Svenska individuella resultat var Fredrik med 17;e plats och en score på 213,5 (han var enda Svensk i final)
Vann då gjorde USA före, Belgien och Italien.
Individuellt så tog Tom McCutcheon/Gunners Special Nite Guld, Craig Schmersal/Mister Montana Nic Silver, Duane Latimer/Dun Playin Tag Brons .
Lite kul är det att hästen Mandy McCutcheon rider här i Frankrike är samma hästa som startade 2010 men då under Stefano Massignan
Så nu får vi se vad det Svenska teamet lyckas med detta VM, vi håller alla tummar och tår tycker jag.
Morgonen börjar med att vi öppnar Cooling area kl 07.30 för longering och promenera med häst sen släpps de första ryttarna ner på framridningen kl 7.45 och sen startar tävlingen kl 8.45.
Man sladdar var 5;e ekipage, banans underlag består av något som liknar havssand med väldigt lite lera i sig och den rör sig mycket vilket har gjort att flera hara svårt att hitta rätt balans i manövrerna.
Belgien har 2 ryttare idag, 1 Piet och 19 Anne Fonck, USA har 3 ryttare 3 Troy Heikes, 13 Andrea Fappani och 31 Jordan Larson. Italien startar med 4 Gennaro Lendi, 22 Stefano Angelucci, Canada med 5 Josiane Gauthier, 23 Lisa Coulter. Australien 6 Martin Larcombe, 24 Shaun Saunders, 38 John Wicks. Tyskland 16 Volker Schmitt, 36 Grischa Ludwig. Österrike 8 Marcus Morawiz, 27 Tina Kunstler-Mantl, 37 Klaus Lechner.
Efter ryttare 21 kommer man att hålla lunch och starta igen kl 14.00

Söndag:

Ännu en natt till ända, jag har tillsammans med Jurgen Von Bistram jobbat natt och kommer så att fortsätta hela tävlingen. Ett ansvarsfullt arbete eftersom resten av befolkningen sover så är vi två tillsammans med 3 vakter och en veterinär ansvariga för alla hästar i 12 timmar, mellan 20.00-08.00. Och ja det händer en hel del på nätterna faktiskt, alla besökare som har rätt att gå in i stallarna måste from kl 23.00 signa in och signa ut, vi följer dem till sina hästar för att ge alla en trygghet i att ingen kommer in i stallarna och kan ställa till saker nattetid.
Detta gäller ju inte bara Rening utan är en FEI regel för stora event, ca en gång i timmen går man runt med veterinär för att se till att alla hästar mår bra och nte har ont, början till kolik eller att dom fastnat, är utan vatten eller har lösa hinkar inne i boxarna som dom kan skada sig på. Om vi ser något vi bekymrar oss över så ringer vi groom eller den person man listat på sin boxskylt är första person att ringa.
Skulle hästarna få problem så är veterinärer på plats dygnet runt för att hjälpa våra atleter att må så bra som möjligt. Tyvärr ser vi eller dom själva till våra ryttare lika väl…och då menar jag inte här i Caen utan generellt 🙂 Vi kanske skulle erbjuda lite vätskersättning, kiropraktik och eller massage på tävlingar, hmm.
Så nu på morgonen började det hektiskt med att många ryttare ville ta ut sina hästar och gå och/eller longera dom i det vi kallar ”cooling area” ett stort tältridhus där man endast får göra just detta. Men ryttarna måste vänta in våra kollegor som börjar kl 08.00 så att vi kan följda dom dit…då man planerat ett möte för oss samtigigt så blev det lite stressig att tillgodose ryttarna samtidigt som man hade möte fick vi lösa det på bästa sätt. Och vi stannade lite så att dom kunde komma ut och röra på sig. Man känner spänningen i lugt man hör många testa sina hästr på hårt underlag inom området, teamveterinärerna är på plats och tittar med hökögon på sina atleter…som denna gång är hästarna. Som ni väl vet har man mycket stränga regelr för vad som är tillåtet och inte när det gäller medicinering och behandlig på denna nivå, OCH det gäller ju även ryttarna!
Men sådant som lerbehandling är ok, liksom is och även om man fått godkänt av veterinär sk. ”cooling macine” dvs en maskin som kyler hästens ben. En del naturpreparat är ok men skall man tävla här så gäller det att ha koll på vad man får och inte, precis som vid andra stora event så kommer en frekventa dopingtestning att ske.
Så från detta till dagens stora händelser, nummer ett veterinärbesiktningen det man kallar trot out eller jog. Som sagt så skedde det landsvis och tyvärr så var den en del hästar som inte passerade det berömda nålsögat och detta år drabbade det även Sverige som förlorade två av sina hästar. Isabell Silverstople som skulle rida Sweden Rocks Gopher fick tyvärr honom struken och har ingen reservhäst att ersätta honom med. Även Fredrik Thomsson som skulle tävla Mister Sure Whiz blev utan hästar och ingen ersättninshäst fanns nominerad.
I det Danska laget råder även där en viss förstämming då Sanne Skovriders Lil USS Peppy fick nej från veterinärerna på plats.
Jag beger mig snart ut till tävlingsplatsen igen för att se vilka hästar som kommer til start, så fortättning följer. Vad jag vet just nu så har i alla fall några av de starkaste lagen passerat med fullt lag och det är USA med fantastiska ryttare och hästar, Belgien med inte lika stora namn i laget men nästan, Australien, Italien, Tyskland,  Holland och Storbrittanien.
Diskussioner går höga här ner om vilka man tror kommer att ta det i år och i topp verkar USA och Belgien ligga MEN Australien har ett starkt lag som kan överraska. Italien och tyskland har inte så många röster bland dom jag pratat med men vem vet….
Sverige får under morgondagen hålla tummarna för Anders först ut som 12, Johan näste man som nummer 30 och sist ut Peter under tisdagen som nummer 56.
Först ut i hela tävlingen är Piet Mestdagh från Belgien ett tufft jobb. Danmark har Ditte Poulsen ut tidigt i startfältet.

Lördag kväll:

Dagens happening var givetvis träningen inför invigningscermonin och sedan själva genomförandet av den. Många av ryttarna var trötta efter dagens aktiviteter och anspänningen men uppskattade definitivt all den kreativitet arrangören lagt på Cermonin. Brasiliens ryttare var andäktiga efteråt och mycket nöjda.
Så har även Brasilien, Israel och Sverige anlänt och installerat hästar och utrustning i stallarna.  Som ni kan se har vi fått tillgång till lite stallbilder ifrån några av teamen, ni kan se Storbrittanien, USA, Mexiko, Frankrike och Tyskland. Tyvärr är det mobilbilder men hoppas att dom kan ge en liten inblick i hur det ser ut i stallarna.
Idag började vi med warm up där man rider landsvis, och varje grupp rider enligt schemat 20 min cirklar, 30 min fencing, 15 min cirklar, 15 min fencing och slutar med 10 min cirklar. Givetvis väljer varje individ hur mycket och länge man vill göra vad men detta är max tiden. Dessutom kollar Stewards så att man inte är för tuff på sin häst, spinner för många varv i sträck osv osv.

Så grupp 1 startade kl 09.00 som i detta fallet är Australien, Österrike, Belgien & Chile till kl 10.30 max  efter dom sladdas alla banor

Sen kommer Grupp 2 kl 10.45-12.15 Danmark, Dominikanska Republiken, Finland & Frankrike, sladdning.
Grupp 3 12.30-14.00 Storbrittanien, Tyskland, Italien & Mexico sladdning.
Grupp 4 14.14-15.45 Holland, Polen, Schweiz, Slovakien, USA & Sydafrika sladdning.
Grupp 5 16.00-17.30 Brasilien, Canada, Ungern, Israel, Marocko, Sverige.
Man kan förutom ridtiden även longera eller promenera med sina hästar under uppsikt men i övrigt ingen ridning överhuvudtaget. På plats finns en fantastikt veterinärstab som kollar alla hästar i stallarna med visst intervall dygnet runt och man kan även ge behandling och hjälp vid behov. Man försöker verkligen se till att ta hand om hästarnas behov och vara uppmärksamma på symptom som kan kräva behandling av någon sort innan det skapar problem.
På plats här vid Reining och Voltige arenorna finns även en hel liten stad uppbygd med utställare och det kommer att bjudas på live musik och annat kul här under kvällarna.
Morgondagen kommer att bjuda på bla det man kallar ”Jog” dvs den officiella veterinärinspektionen av alla hästar. Den kommer att som vanligt att ske landsvis. Och den startar kl 10.00 alla ryttare har ung 45 min på sig att värma upp sin häst innan inspektionen. För den av er som inte vet hur den går till är det lite annolunda än de vi är vana vid.
Allt sker som en liten uppvisning kan man säga, ryttarna har sina officiella kläder, och hästarna visas upp enligt ett förutbestämt mönster i skritt och trav, man ropar ut högt och tydligt om någon passerat eller inte. Om man  har en häst man är osäker på skickas den till en sk. holding box där det finns en behandlande veterinär. Nu är dte inte så att man behandlar hästen där men denna veterinär har rätt att känna igenom hästen och utifrån det ge ryttaren muntlig info och hjälp om man kanske tror att hästen behöver röra lite mer på sig innan den visas igen eller om man har andra förslag. När han/hon känner sig nöjd låter man vederbörande visa sin häst igen för att se om den passerar då.
Vi har under åren haft flera exempel på att hästar inte tillåtits att starta, glädjande nog aldrig några Svenska. Landet har då möjlghet att ersätta den häst som  inte passerat nålsögat med en annan häst förutsatt att den hästen redan finns på en lista av anmälda hästar för laget.
Så en spännande dag imorgon, med start kl 10.00 som sagt och denna sker med länderna i bokstavsordning vilket betyder att Sverige hamnar ganska sent men Danmark och Finland tidigt. De är svårt att säga hur lång tid inspektionen tar men min 2½ timme skulle jag tro.
Efter detta är klart så vet alla lag vilka hästar man har att spela med och kl 13.00 skall lag sammansättningen vara klar och inlämnad. Här beslutar alla lag vilka som skall rida och i viljen ordning inom laget.
Kl 14.00 går lottningen av startordning igång, denna tävling är lite speciell efterom man har många individuella ryttare, om man är 2 eller färre är man inget lag. Detta innebär att lottningen kan falla ganska olika, det finns ingen garanti att man som lag får två ryttare i grupp A och två i grupp B osv. Hur som helst så kommer detta att bli klart under morgondagens eftermiddag och då kommer ryttarna även att veta när dom får rida och när dom skall tävla.
Uppvärmingstider är under söndagen 16.45-20.00 i både uppvärmingsarenan och tävlingsarenan och då kommer uppvärmingen att vara så tävlingslik som möjligt men musik och hela baletten. Ni som vill titta på tävlingen har möjlighet att följa den på Horse1, och på live tv via hemsidan www.normandie2014.com, Norge kommer att kunna titta på sin stadskanal om jag förstått det  rätt och Svensk Tv kommer också att sända en del..tveksamt om dom täcker Reining…men vi hoppas så klart.
Det Svenska laget var trötta men glada efter invigningen ikväll och förväntansfulla inför det som komma skall, dom kommer att ge allt har jag fått höra och med bra hästar och ett gott självförtroende kommer man långt.

 WEG 2014 Team Canada WEG 2014 Team France-1  WEG 2014 Team Germany  WEG 2014 Team Mexico WEG 2014 Team USA

 

Fredag kväll:

 

De flesta team är nu på plats och har ridit första gången i arenan, en del av hästarna har krävt lite omsorg efter sina ofta långa resor man har pysslat om dem under dagen och promenerat, ridit osv. Stallarna börjar se riktigt härliga ut med flaggor stallgardiner och annats som underlättar och gör vistelsen här ännu mer speciell. Känslan av att representera sitt lands flagga och folk är en känsla som våra ryttare inte upplever så ofta. Den känslan är både skrämmande och mäktig och vi hoppas ju att det skall få dem att uträtta stordåd här nere.

 

Under morgondagen väntar vi in bla. Team Sweden och vi har precis fått veta att Conny Nilsson och Gunners Litl Hotshot Inte kommer till start under WEG. Trist för Conny som tränat hårt och sannolikt hade gjort en fin insats under tävlingarna. Conny var en av rserverna så därför är laget fortfarande intakt vilket är skönt men som sagt väldigt trist för Conny men vi hoppas hans fina häst kryar på sig fort. Förutom Sverige saknar vi Israel och Brasilien.

 

Det Danska glada Girl Power teamet bestående av Ditte PoulsenDun Dreamed Good, Sanne Skovrider/Lil USS Peppy, Rebecca Jensen/Whiz Be San Badger och Annette Andersen/Dun Lostma Chocolate har  kommit i ordning  här nere och verkar både glada och taggade inför uppgiften. Ditte har ju varit med i Aachen 2006 där hon tävlade Mega Pine, Annette Andersson fd. Lau tävlade i Kentucky 2010 liksom Sanne Skovrider.

 

Alla funktionärer och frivilliga gör allt för att alla skall bli nöjda och glada, ett fantastiskt arbete av hela organisationen. Vi har precis haft besök av OC Director of Reining Michelle Pfender här nere i stallarna, en del av er kanske kommer ihåg henne ifrån Spring Break 2013 då hon dömde.

 

Så till morgondagen, då blir det stor pampig invigning på Dómano Stadium kl14.00  inför 20.000 åskådare kommer våra tävlande att visa up sig och arrangören bjuder på en utlovat fantastisk show som ger en tur världen runt på 80 hästar. För Sverige bär Tinne Wilhemsson flaggan och vi hoppas att detta är början på ett fantastiskt och framgångrikt äventyr för alla deltagare och för arrangören.

 

 

Fredag:

WEG 2014

Under veckan har alla ”officials” anlänt till Caen och platsen där eventet kommer att gå av stapeln.

Reining Stewards bla. samlades under torsdagskvällen för att titta runt på anläggningen få sina arbetsplatser och tider samt få reda på alla de regler som gäller vid ett event som detta.

Vi är 14 stewards från hela världen plus Chief Steward Nick Conelissens och vi har lite olika erfarenhet en del som gör detta för första gången och en del som har varit med sedan starten av Reining i VM sammanhang.

 

Så under dagen idag är det mycket liv och rörelse bland stallarna vilken är en av våra samlingsplatser för Stewards, vår upgift är ju att se till att hästarna är övervakade vid varje steg under dessa 10 dagar. Man öppnade grindarna kl 09.00 och nästan genast började hästarna kliva av sina bilar och trailers. Reströtta kom dom med sina ryttare och skötare i släptåg över den lätt regnvåta planen där veterinär och stewards tog emot dem för en första check.

 

Några av de första teamen på plats var USA, Storbrittanien, Österrike och Tyskland. Sen följde Italien, Canada och Frankrike. Utav Schweiz har vi bara sett boxgardinen ännu. Hästarna ser riktigt pigga ut och flera av dem har gummiboots på sina hovar vilket tydligen är en ny trend. Ryttarna och groomar har i de flesta fall teamjackor och man har med sig massa pynt till stallet. Än så länge är Storbrittanien och USA snabbast med att få upp det men jag betvivlar inte att det kommer att dekoreras massor i de flesta stallar under dagen, kvällen och under morgondagen.

Jag skall fråga om jag får ta foton och publicera så ni får se, men det blir lite senare för jag kommer att vara den som tillsammans med en annan steward skall se till att hästarna är i säkert förvar under natten. I övrigt så är det tältstallar av typen mjuka väggar men två rader boxar och stallgång i mitten. Ryttarna har antingen sina sker i en container utanför stallarna eller så har dom en tackbox i anslutning till sitt team. Rymliga fina spolspitor med fina gymmimattor står och väntar på att få vatten i sina slangar. Stallarna ligger en bit ifrån själva tävlingarenan (ty axvalla) vilket innebär att det krävs stewards under vägs som övervakar varje häst mellan stallar och plats för träning, motion och tävling. Det finns en uppvärmingsarena, en tävlingsarena och en arena där du kan longera och eller gå med din häst men inte rida.

 

Av Finland, Danmark och Sverige har vi inte sett något ännu men vi har ju inflyttning under hela dagen imorgon också.

16 lag räknar jag till och planen är att berätta lite om varje lag här efterhand. Våra mest långväga gäster är Australien, Brasilien, USA, Canada, Mexico, Chile, Sydafrika och Dominikanska Republiken. 87 hästar och lika många ryttare flest ryttare per lag har Finland, Frankrike, Italien, Sverige och USA med 6 ryttare, de flesta har 5 eller färre.

 

Hela tävlingen försigår och kommer att försigå på flera olika arenor runt om i omådet här. Hoppning och Dressyr håller till på  D`ornano Stadioum (ORN), Körning på La Prairie Racecourse (HIP) liksom Para-Dressyren. Voltige är alldeles intill Reining arenan Zenith (ZEN), Fälttävlan sker på Le Pin Nationals Stud (HNP), Distans på Sartilly (SAR) och till sist Reining på Exhebition Centre (PEX).

 

Jag återkommer med uppvärminstider osv efterhand, men tävlingsdags är det för på måndag den 25;e kl 08.45-ca 12,45 sen start igen 14.00-ca 17.00 och tisdag samma tider  Onsdag är vilodag.

 

Med vänlig hälsning/Kind Regards

 

 

 

 

 

 

Monica Widh

Show & Event manager
Scandinavian Western Shows, SWS

_____________________________________

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]