Upplev Sicilien från hästryggen

Lucky Rider nr 1/2011
Text och Foto: Lena Holmberg, Lucky Rider 1/2011

Böljande bergsformationer breder ut sig mot horisonten. Vitkalkade historiska byar klättrar på branta slänter. Bortom bergen glittrar det azurblå havet och högt uppe i skyn glider en rovfågel. Det är förödande vackert, på en gång storslaget och idylliskt. Om du vill rida i fantastisk natur, ta del av en rik historia och uppleva gastronomiska fröjder, då ska du åka till Sicilien, Medelhavets största ö.

[Private]

I slutet av september 2010 var jag på en oförglömlig ridresa på Sicilien, denna mytomspunna ö med sin mångfacetterade, långa historia. Greker, romare, normander, araber, maffian och många fler har präglat det som idag är Sicilien.

Nästan lika brokig som Siciliens historia, nästan lika brokig var vår ridgrupp på åtta personer. Här deltog restaurang- och turridningshästägaren Salvatore Baggesi, fotojournalisten Franco Barbagallo, den före detta skogvaktaren Franco Loria och Salvatore Baggesis allt i allo, Paolo Cricchio. Här deltog också amerikanske cowboyen Ed Dabney med dottern Elizabeth samt deras granne och goda vän, Deenie McKeever, en modig och energisprudlande dam på 74 år med egna quarterhästar hemma i Georgia.

Ed Dabney var anledningen till min närvaro. Under våren 2010 gjorde Lucky Rider ett reportage (nr 4) med den professionelle hästtränaren när han besökte Sverige med träningsprogrammet ”Six Keys to Harmony”. Ed berättade i samband med detta om sitt påbörjade samarbete med en turridningsverksamhet på norra Sicilien och undrade om Lucky Rider ville följa med till hösten för ett reportage.

Utanför turiststråken

En av Siciliens fyra regionala naturparker heter Madonie. Det 40 000 hektar stora området ligger i provinsen Palermo och domineras av ett bergsmassiv, men består dessutom av skog, åkrar, betesmarker samt frukt- oliv- och vinodlingar på lägre höjder. Parken är också hem åt en mångfald antika monument. Det var i denna spännande miljö, långt från de upptrampade turiststråken, vi red under en veckas tid. Salvatore Baggesi, eller Salvo som han kallas, var vår erfarne ridvärd. Han känner väl till bergen och ridlederna samt de människor som bor och lever här. Salvo gav oss unika möjligheter att få inblick i den sicilianska livsstilen i dessa trakter.

Resan startar med sex nycklar

Strax utanför pittoreska bergsbyn Castelbouno, cirka nio mil öster om Palermo, ligger Salvatore Baggesis turridningverksamhet. De flesta hästarna här är sicilianska korsningar med orientaliskt ursprung, sensitiva, starka, uthålliga och säkra på foten.

Sedan en tid tränas Salvos hästar genom Ed Dabney´s Gentle horsemanship och Six Keys to Harmony-program. Allt för att de ska bibehålla lyhördhet och respekt för turryttarens hjälper och önskemål om att rida självständigt eller i grupp. Under första riddagen, när vi bekantar oss med tilldelade hästar i arenan, får vi lära oss att praktisera dessa användbara ledarskapsövningar.

Svarta Marsala blir min fyrbenta följeslagare, en korsning av arab och inhemsk siciliansk häst. Salvo döpte henne efter frihetshjälten Giuseppe Garibaldi`s trotjänare. Historien berättar att när detta sto blev sjukt på sitt trettionde år blev Giuseppe utom sig av sorg. I hopp om att hästen skulle överleva tog han en stor melon, gröpte ur den och fyllde med starkt Marsalavin, för att ge sin vän att dricka. Men tyvärr lyckades inte receptet. Nåväl, ”min” Marsala är sju år och lever i allra högsta grad. Vi kommer bra överens och hon älskar att galoppera.

Smaklökar vinner ojämn kamp

Strax intill turridningen finns familjen Salvatore Baggesis restaurang Romitaggio. Det sägs att hemligheten bakom all italiensk matlagning ligger i ingrediensernas kvalitet. På uppskattade Romitaggio är alla råvaror biodynamiskt odlade och kommer dagsfärska från den närliggande dalen. Som gäst här serveras du kärleksfullt tillagade rätter vars recept är typiska för området och som har gått i arv i generationer. På den atmosfärfyllda restaurangen, inrymd i ett medeltida benediktinerkloster, avnjuter vi underbara måltider, alla bestående av minst fyra rätter. Förnuft och smaklökar för en ojämn kamp, det är svårt att lämna något på tallrikarna.

Från slott till 300 år gamla ekar

Efter frukost, andra dagen, rider vi in till Castelbuono. Den charmiga byn har anor från trettonhundratalet då den inflytelserika och hästälskande familjen Ventimiglia lät bygga det slott som har gett byn sitt vackra namn, ”Det goda slottet”.  Familjen Ventimiglia grundade här ”Academy of the Star”, en högklassig ridskola, på sin tid känd över hela Europa.

Vi rider genom den välbevarade, medeltida stadskärnan. Mitt i allt det gamla sjuder det av liv och rörelse, på kafeér, torg och i gränder. Det förgångna känns lika levande som det sprudlande nuet. Från prunkande balkonger vinkar barn och vuxna när vår lilla karavan klapprar förbi på trånga kullerstensgator.

På programmet härnäst står Piano Pomo, beläget några kilometer från Castelbuono. Här möter ett unikt landskap, lummiga medeltida trollstigar och storskog med 300-åriga järnekar.

Siciliansk cowboypicnic

Nästa morgon startar tidigt. Vi ska upp i bergen och rida hela dagen. Sadelväskorna packas med grimskaft, kamera, vattenflaska, några äpplen, en tröja och regnkläder för säkerhets skull. Vi lämnar Castelbuono bakom oss och rider iväg upp mot öns mäktiga inland, bergskedjan Madonie. Efter en första etapp genom skogsklädda bergssluttningar går ridningen vidare på slingrande småvägar och boskapsstigar. Vi stöter på frigående kor och hästar.

Vägarna kantas av fruktbärande träd och buskar. Saftiga björnbär som mognat i det slösande solskenet, bellissimo! Salvo berättar att han brukar hitta flera ingredienser till sitt kök när han är ute på tur, vild sparris och Karl Johansvamp till exempel. Parken som är förtjusande nu på hösten har en flora på över 2000 arter. Vi passerar trädgränsen och möter brantare partier. Hästarna kämpar på utan problem. Med jämna mellanrum får de släcka törsten i stora vattenhoar. Vid lunchtid blir det dags för paus och Salvo överraskar oss med en sicilianskt anrättad ”cowboypicnic”, mitt i den andlöst vackra naturen.

Agriturismo Terra Vecchia

Den fortsatta klätterfärden leder upp till en platå som bjuder in till sköna och välkomnande galopper. Marsala sträcker ut på benen och bergsvinden smeker i ansiktet. Efter sju timmar i sadeln är vi nere en bra bit på andra sidan av berget. Ett fänkålsdoftande fält passeras och vi är framme vid slutmålet för dagen, Agriturismo Terra Veccia, en spanskinspirerad hacienda med mjukt gulfärgade byggnader. Gården ägs av en pensionerad general och har under flera år varit centrum för westernridning.

Vid det gedigna stenstallet spolas våra hästar av innan de välförtjänt släpps ut i hagen. Själva knallar vi, skönt trötta, upp till huvudbyggnaden. Här väntar bekväma rum, god mat och avkoppling på verandan i gyllene solnedgång. Terra Vecchia är med sitt strategiska läge, mitt i hjärtat av Madonie, en perfekt plats för utflykter. Till bergsbyn Polizzi Generosa åker vi och besöker kyrkor samt fördjupar oss i historien på det arkeologiska muséet.

Inget har förändrats

Medan övriga gänget, följande dag, rider till närliggande byn Castellana för att hälsa på konditorn Maurizio och njuta hans oemotståndliga bakelser, beger sig Salvo och jag istället på en spektakulär ritt åt rakt motsatt håll. På slingrande serpentinväg, i spöklik dimma och kylig luft tar vi oss upp till toppen av berget Monte Alto. På denna isolerade plats, 1819m ö h, ligger ett kloster. Det byggdes på 1400-talet till ära av jungfru Maria och är två gånger om året föremål för vallfärdande pilgrimer. Som genom ett mirakel skingras molnen och vi belönas med en storslagen utsikt. Salvo berättar att en riktigt klar dag kan man se vulkanen Etna och faktiskt hela Sicilien härifrån.

Nästan nere i dalen igen, utefter en annan väg, hörs plötsligt ljud som påminner om klockspel. Borta på mjuka, böljande kullar betar kor, får och getter. Det är deras bjällror som låter. Djuren tillhör farmaren ”signore” Mancuso. Han och hans familj lever ett liv i bergen så som man gjort i tusentals år. Jaga, odla, boskapsskötsel, inget har förändrats. Mancuso öppnar upp sitt enkla hem för oss och resten av gänget, vilka anslutit efter sin visit i Castellana. En hydda, byggd av sten, stockar och grenar spelar en central roll här på gården. I hyddan framställs olika typer av ostar, enligt urgamla metoder där man blandar mjölken från de olika djurslagen. I härlig gemenskap och i skuggan av ett olivträd får vi smaka Mancuso´s delikata varor, alltmedan gårdens raggiga jakt- och vakthundar nyfiket iakttar oss på avstånd.

Etablera samarbete

Följande dagar fortsätter äventyret i samma fantastiska anda. Som tur är, råkar vi inte ut för några incidenter, bara lite trubbel med en svårframkomlig väg samt en häst som råkar trampa in i taggtråd. Men då rycker Franco Loria blixtsnabbt ut med sin tång och sin machete. Den före detta skogvaktaren har sadelväskorna fulla med redskap och förnödenheter.

Vår kompetente guide och tolk, Franco Barbagallo, är som ett levande uppslagsverk. Nyanserat och sakligt berättar han om den sicilianska naturen, kulturen och arkitekturen. Han har under många år jobbat som professionell fotojournalist med hela världen som arbetsfält. Men Franco avslöjar att han nu tröttnat lite grann och hellre vill bli ridande guide. Han, Ed och Salvo har, alla tre, lärt känna varandra på hästryggen, i Wyoming och här på Sicilien. Nu etablerar de ett samarbete med turridningsverksamhet. Även Franco Loria och tjugotvååriga, passionerade ryttaren Paolo Cricchio ingår i detta teamwork.

Lady och Lufsen-atmosfär

Mot slutet av veckan är vi är ett glatt och sammansvetsat gäng som sitter av våra hästar vid Abbazia Anastasia, ett benediktinerkloster från 1100-talet, där det numera produceras vin. Precis intill ligger femstjärniga hotellet Relais Anastasia. Ett lapptäcke av sluttande vinodlingar omsluter den vackra anläggningen. Här ska vi bo under två dygn. Efter en lång dag på hästryggen är det en obeskrivlig känsla att hoppa i den lyxiga hotellpoolen.

Strax innan klockan nio på kvällen, uppklädda och fräscha, lämnar vi våra nycklar i receptionen för att traska några meter över en magiskt upplyst innergård och vidare in i den stämningsfulla restaurangen. Här väntar en utsökt femrätters middag och förstklassigt vin från produktionen intill. Måltiden ackompanjeras av duktiga spelemän, det är bara Lady och Lufsen som fattas. Stämningen är uppsluppen med glada skratt, spännande berättelser, spontan sång och dans. I hagen nere i dalen strosar våra fyrfota vänner under stjärnklar himmel.

Från Relais Anastasia tar hästarna oss över en bergskam, vidare ner till havet. I närheten av den idylliska lilla kuststaden Cefalù, vars medeltida byggnader når ända fram till vattnet, badar vi med hästarna och njuter havets läckerheter på spartanska strandrestaurangen ”La volpe in bikini”.

”It´s soul and spirit”

Så blir det till slut dags att ta farväl av makalösa Madonie.

Enligt talesättet sägs att Manna faller från himlen. På vägen tillbaka till Castelbuono passerar vi ett område, enda stället i världen, där man faktiskt odlar manna. Den sötaktiga lymfan från Askaträdet används till matlagning och även inom läkemedelsindustrin.

Efter att ha kramat om Marsala ordentligt väntar veckans sista gemensamma, gastronomiska upplevelse på Romitaggio. Det är nästan lite sorgligt. Med tårar i ögonen summerar Deenie McKeever våra åtta dagar tillsammans. ”Det vi har fått uppleva är inte bara vacker utsikt och fantastiskt god mat. Det är större än så, It´s soul and spirit. Människorna här har, med sin gästfrihet och sitt generösa sätt, delat med sig av sitt arv, sina familjer och sin kultur. Låtit oss andas in atmosfären, gjort oss delaktiga. Helt otroligt! Hästarna har förstås haft stor del i det hela, självklart, horses always bring out the best in all of us.”

Ja, jag kan bara hålla med! Den här ridresan kommer för alltid att ligga varmt bevarad i minnet.

För mer info: www.eddabney.com

www.francobarbagallo.com

Agriturismo Arione

Sedan några månader hyr Salvatore Baggesi turridningsanläggningen Agriturismo Arione, några mil väster om Castelbuono. Tillsammans med familj och medarbetare ska Salvo bygga upp sin ridverksamhet där och arrangera ritter till naturparkerna Madonie, Nebrodi och Etna. Turridningarna kommer att designas på olika sätt, med varierande längd och allt i från lyx (som den i reportaget) till camping.

Från och med februari 2011 kommer Greenways Travel att erbjuda ridresor till Arione, Sicilien. www.greenways.se [/Private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + tolv =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.