Vad väger hästen?

Att veta hur mycket hästen väger är mycket viktigt. Ändå är det många som inte har en aning om hästens vikt. Här kommer en enkel metod för att mäta hästen och därigenom räkna ut dess vikt.

LR 7/2007
Text och foto: Lars Bråve

[private]


I tidskriften APHA Connection finns en artikel av Chandra L. Andrew angående den ”gissningstävlan” som alltid är aktuell då vikten på en häst skall fastställas. Det är mycket som dagligen gissas i samband med hästar exempelvis hur mycket hästen väger och hur mycket hö och kraftfoder den ska vid utfodring. Hästens höjd är ett annat exempel där det gissas vilt.


Underskattar vikten

Tyvärr finns det tillfällen då gissningar­na kan ha en klart negativ inverkan och skadliga effekter på djuret. Undersökning­ar har visat att många hästägare underskattar hästens vikt med upp till 25 %.
Ett måste är att veta hästens vikt i samband med medicinering. För mycket av ett läkemedel kan medföra skada och för lite kan medföra resistensproblem i form av bakterier och parasiter.
Om man saknar möjligheter att väga hästen så finns det en enkel väg att gå genom att mäta och räkna, för att på så sätt få fram rätt vikt.


Mät vikten

Omfånget runt en häst mäts med måttband och det läggs cirka 10 cm bakom frambenen (sadelgjordsläget). Kroppslängden mäts från bogspetsen (se bild) till hästens sittben, mät från sidan från hästens svansrot lodrät ner så hittar du sittbensknölen (se bild).
Räkna sedan fram vikten med följande formel: Omfånget x omfånget x längden i centimeter. Summan divideras med 11877. Räkna med en avvikelse på cirka 3 %.


Mät höjden

Att mäta höjden är lite lättare. Det finns i handeln mätstickor som är utrustade med vattenpass och detta är givetvis det enklaste. Har man ingen mätsticka så kan man ta en tumstock eller annan mätsticka samt ett vattenpass. Placera vattenpasset på högsta punkten på manken och läs av på mätstickan som står på marken. Se till att hästen står square på ett jämnt underlag.


Höjd i hands

När man köper häst från USA anges höjden i hands. 1 hand motsvarar 4 inches (tum). 1 inches är 2,54 cm. En häst som annonseras ut med en höjd av 15 hands är alltså 152,4 cm. (15 * 4 * 2.54)
Efter 7 års ålder kommer hästen troligtvis inte att bli högre, men vikten ändras hela tiden varför det är en bra regel att kolla vikten med jämna mellanrum.[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.