värm upp med Rosies 10 övningar

Halloj i vårsolen!

Hoppas Ni har lika fint väder som mig 😊 man blir helt boostad! Idag har jag tränat tre hästar runt tunnorna och det ger så himla mycket att göra precis samma sak på helt olika hästar på helt olika nivåer. Massa hjärngympa för mig! Många vill ju att jag skriver om tips så jag tänkte ta med Er på mina hästars uppvärmning inför träning. Jag gör alltid samma uppvärmning på ridbanan för då känner jag av hästarnas dagsform lättare. Jag tycker att man lättare känner av stelhet eller andra problem om man kan jämföra med hur det varit tidigare. Jag har plockat med mig övningar under resans gång och satt ihop en variant som jag tycker funkar kalasbra!

ställning– Jag är alltid noga med att ställa hästen. Lite till mycket, på både böjt och rakt spår.

kontraställning– Här ställer man hästens huvud åt motsatt håll från färdriktningen. Rider man i vänster varv så ska hästen ställas åt höger, utåt.

sidepass– Eller skänkelvikning. Även här leker jag med linjerna. Från att flytta helt åt sidan (som om man hade en bom mellan fram- och bakben) till att ha en hel ”snett igenom” på sig.

öppna– Behöver man stöd av väggen så är det jättebra att ta hjälp av den. Hästen ska vara ställd mot mitten, ha kvar sina bakben på spåret längs väggen och flytta in frambenen så att yttre (mot staketet) frambenet går i det inre bakbenets linje. Tänk hästen böjd som en banan fast den ska fortsätta gå rakt fram. Sedan brukar jag överdriva övningen så att jag flyttar in frambenen mer än vad som är ”korrekt”.

sluta– Det är ungefär samma sak som ”öppnan” bara att nu ska frambenen gå på fyrkantsspåret. Hästen ska ha huvudet ställt i färdriktningen och rumpan flyttas in mot mitten så att yttre bakbenet hamnar i inre frambenets spår. Även här tänjer jag hästen genom att överdriva böjningen.

framdelsvändning– Här ska hästen näst intill stå still i fram och flytta sina bakben i en cirkel runt sig. Tänk en spin fast tvärt om. Jag jobbar runt det inre frambenet. Jag ställer hästens hals mot bakbenens färdriktning. Vänder man åt vänster varv så är hästen ställd åt vänster.

bakdelsvändning– Går till som en spin. Hästen står näst intill still i bak och flyttar sina framben i en cirkel runt bakbenen. Hästen ska vända runt sitt inre bakben.

ryggning– Backa, backa, backa i alla mönster. Backa rakt, backa böjt och backa i S-former.

stå still– Självklart är den svåraste gångarten med på schemat. Det är inte alltid så lätt som man tror.

ställ formen– Jag är alltid noga med att ställa formen, högt och lågt. Från att gå som en peanut-roller eller jakthund, som vissa säger (mulen så nära marken som möjligt) till en ganska hög form. Jag vet att många tycker hästen går på bogarna om den går lågt då hästen normalt redan bär upp ungefär 60% av sin naturliga vikt i fram. Jag kallar det att stretcha ryggen och jag rider inte där konstant utan det handlar mer om kontroll att kunna placera hästens huvud även upp och ner och inte bara höger-vänster.

Så där, nu har ni fått hänga med på en uppvärmning á la Rosie. Jag gillar den, hoppas du gör det med!

P.S. glöm inte att utmana Er genom att växla upp gångarterna 😉 D.S.

instagram: rosieellinor 

Dash my Success
Safir Knight of Arabia
Whambams Royal Boon

 

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

För 5 år sedan – Sista papperstidningen

Det här är det allra sista numret av papperstidningen LuckyRider Magazine. Vi vill passa på …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]