Veckans Lucky Rider

Vem är du?
Ylwa är en kombination av Astrid Lindgrens alla busungar och en modern Riddare!

Vilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?
Det är oavkortat Mats och mitt bröllop i somras! Den var som en saga. Vi gifte oss den 29-30 juni på en egen medeltidsmarknad i Övre Gärdsjö utanför Rättvik där vi bor (Gärdsjöspelen) och red tornerspel mot varandra för första gången i våra liv precis innan bröllopet. Det var fantastiskt att ha alla sina nära och kära samlade och givetvis var hästarna en del av vigseln! Vi blev eskorterade av våra Riddare och Amazoner (kvinnliga krigare) till vigselförrättaren, så man kan säga att min häst överlämnade mig till Mats. Det är en helg jag aldrig kommer att glömma!

Bågskytt

Vilken häst har betytt allra mest för dig?
Den häst som har betytt och fortfarande betyder allra mest för mig är Jeenial ox, till vardags kallad “Jalle”. Han är ett Arabiskt fullblod som kommer från utställningsringarna och vi har gjort en fantastisk resa tillsammans! Han kom in i mitt liv 2006, 2007 började vi träna akademisk ridkonst och tornerspel tillsammans och 2008 fick jag möjligheten att köpa honom.  I november 2010 höll vi på att förlora honom i mjält-njurupphäng, en slags svår kolik och vi hade 30 min marginal på att han skulle klara sig när han buköppnades på Strömsholms djursjukhus. Men han klarade det! Tack vare min man Mats och den skicklige kirurgen Dylan Gorvy. Jag kommer att vara dem evigt tacksamma! Efter operationen var han bara skinn och ben och jag fick bygga upp honom från grunden igen, då kom den akademiska ridningen väl till pass. Jag började så småningom rida honom med repgrimma och med halsring och i maj 2012 var vi först ut nånsin att rida tornerspel på enbart halsring. Det skedde på Ekenäs slott utanför Linköping inför 5.000 åskådare. Nu har vi släppt halsringen och tränar utan någonting alls, Jeenial är min själsfrände, en sån där häst man bara träffar en gång i livet. Jag önskar att alla fick möjligheten att ha en häst som han!

Jalle och jag i skogen!

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?
Den ska vara smart, vara känslig, framåt, ha mycket egen vilja och temperament. Det får inte vara för enkelt!

Har du någon rolig historia?
Hehe. Jag är väldigt spontan och det brukar medföra en hel del tokigheter. När jag bodde i Stockholm hade jag en väldigt folkkär skådespelare som granne. En kväll när jag suttit och sytt på medeltidskläder fick jag för mig att jag skulle ut på innnergården och se efter om det blev snyggt fall på ärmen jag kämpat med i några timmar. För säkerhets skulle tog jag med mig ett svärd (man är ju Riddare också) som jag tänkte fäkta lite med, sånt är ju bra när man ska kolla om man sytt riktigt! Problemet var bara att lampan på innergården hade gått sönder, så vad sjutton jag tog de där extra stegen ut på stora gatan med svärdet och öppnade dörren samtidigt som jag skrek TADAAA! Klockan var ett på natten och skådespelaren hade varit på favoritkrogen och var på väg hemåt när jag stormade ut Jag hade glömt att jag hade ansiktsmask på mig och höll på att skrämma ihjäl den stackarn! Typiskt en Ylwa grej! Men bra sydd blev ärmen i alla fall!

Ekenäs slott 2012

Favorit resemål?
Mats och jag ÄLSKAR Italien! Dit åker vi ofta. Men det finns så många ställen jag inte har varit på ännu som jag skulle vilja åka till – Australien, Nya Zeeland, Mongoliet.

Favoritmat?
Oj! Det är mycket. Jag gillar allt som har med vilt att göra, speciellt älgkött, Mats brukar göra en underbart god lax i ugn med sweet chili och romsås till, sushi är också gott.

Tipsa om en bok eller film du gillar!
En av favoritböckerna är Berättelsen om Pi av den kanadensiske författaren Yann Martel. Den handlar om en pojke och en tiger som är de enda överlevande på en räddningsbåt efter ett skeppsbrott. Film? Hmm. Det måste bli något med Robin Hood, kanske Disneys variant! Jag var ingen vanlig liten flicka när jag växte upp, jag var Robin Hood som tog från de rika och gav åt de fattiga.  

Kentaur

Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?
Jag är entreprenör uti fingerspetsarna och driver tillsammans med maken företaget DHA – Dalecarlian Horse Adventures. Jobbar som frilansreporter och fotograf och tycker om att engagera mig i frågor som rör barn och ungdomar.
Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!
Ha roligt med din häst! Lek mycket. Att släppa prestationsångesten och hitta tillbaka till känslan tror jag är väldigt viktigt. Både Jeenial och jag tycker om beridet bågskytte! Där måste du släppa kontrollen helt eftersom du håller i ett vapen du ska hantera samtidigt som hästen galopperar. Underdelen av kroppen är ett med hästen och styr den. Det är en euforisk känsla när man får det att funka!

Intervju: Anne Svensson

Foto: Ylwa Woxmark privat samt Cyroo.se

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.