Veckans Lucky Rider!

Tumbleweed2mindreVem är du?
Jag heter Eva Linder och är 53 år. Jag har hållit på med hästar i över 40 år. När jag var tonåring så åkte jag till Arizona som utbytesstudent och det var där jag upptäckte westernridning. Jag bor idag med min familj på en gård mellan Sala och Västerås och driver butiken Tumbleweed Western Store som vi startade 1992.

Vilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?
När jag kom till USA som 16-åring så hade jag ingen aning om vad det var för slags ridning dom höll på med så när dom frågade mig ”Do you ride English or Western?” så svarade jag förstås, ” I ride Swedish”.

Vilken häst har betytt allra mest för dig?
Min första egna häst Cats Tumbleweed (Tummen) kommer alltid att ha den största platsen i mitt hjärta. Han var den häst som fick mig att älska quarterhästar och westernridning. Jag blev tyvärr tvungen att ta bort honom när han bara var 15 år pga fång. Jag saknar honom varje dag.
Idag så har jag en 4-åring Sonny Su Casa (Sune) som är den snyggaste och mest talangfulla häst jag sett. Honom hoppas jag mycket på. Jag har fött upp honom själv och hans ankomst till världen var oerhört dramatisk. Hans mamma fick en störtblödning och dog när Sune föddes så dom hann inte ens hälsa på varandra.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?
Man säger ibland att om en häst har dessa fem egenskaper så är det en absolut topphäst alla kategorier.
1.   Extriör
2.   Gångarter
3.   God mentalitet
4.   Träningsbarhet
5.   Utstrålning
Det mesta dom flesta kan hoppas på är att hitta en häst med 3 eller 4 av ovanstående egenskaper.

Kan du någon rolig historia?
Jag läste en gång om en tränare vars elev inte vågade rida utanför den inhägnade ridbanan. Tränaren säger då, ”-You have the Pacific Ocean on one side and the Atlantic Ocean on the other, where is he to go?”
Det tycker jag är så roligt för det visar att dina begränsningar sitter i huvudet.

Favoritresemål?
Kalifornien

Favoritmat?
Skumtomtar och ostbågar.

Tipsa om en bok eller film du gillar!
Jag är ofta på Youtube och lyssnar på föredrag och diskussioner. Favoriter är debatter med Christoffer Hitchens och Athiest Experience.

Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?
Amerikansk politik är ett stort intresse. Jag är intresserad av sekulär humanism.

Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!
Hästar förstår inte ordet INTE. Man kan inte straffa en häst för vad den inte får göra. Man kan bara visa vad som är ok att göra.
Ignorera icke önskvärt beteende och belöna önskvärt beteende.

Intervju och Foto: Anne Svensson

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.