Veckans Lucky Rider

21358_585267308161995_993489775_nVem är du?

Jag är 23 år, jag arbetar som lastmaskinist, jag fick min första häst när jag fyllde 2 år, en shettis såklart. Kärleken till hästar finns i blodet sen många generationer, min morfar har varit en av sveriges största ardenner uppfödare så att välja quarter och paint som är som en ardenner i psyket men mer lättriden vart ett enkelt val för mamma och sen var vi fast. Mammas första paintsto hade vi i 19 år och hon gav ifrån sig några fina avkommor, bl.a. What a Sprightly Boy, eller “Sparky” som dom flesta känner honom som. Vi har haft honom sen dag 1 och han kommer aldrig att lämna våran gård. Första åren med Sparky så avskydde jag honom, jag var 16 år när jag började rida honom och att höra hur fantastisk fin han var och hur fin han skulle bli var tufft när man inte visste hur man skulle hantera en sån talangfull häst, men tack vare Jonna Gullberg så kom framgångarna. Utan Jonna hade vi aldrig kommit så långt som vi gjort. Vi har nu totalt 18 EM-medaljer, vi har flera Horse of the Year awards från NSBAs, vi har legat som Top 2 på paints europa toplista och vi är det andra ekipaget i hela europa som lyckats få Open, Amateur och Youth Champion award.

15136_101975606491170_6707271_nVilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?

Mitt roligaste minne är när jag som ungdom vann över proffs ryttarna i open hunter under saddle på paint EM, det är en känsla som är obeskrivbar. Pulsen när man får sina placeringar för varje domare och man bara tänker på allt jobb man lagt ner och man inser att det är värt varenda sekund i sadeln. Sen när jag år 2012 tog guld i både open och amatör hunter och fick ha min bästa vän Alena stå brevid mig på prispallen med silver medalj i båda klasserna. Det är kul när det går bra för en själv och sin vän.

419047_393887323961545_220014718_nVilken häst har betytt allra mest för dig?

Alla hästar har betytt oerhört mycket på olika vis. Min första quarter lärde mig att kämpa för de man vill ha och inte ge upp och att det går på ett eller annat sätt. Sen självklart så har ju Sparky betytt oerhört, all kunskap som jag fått med den hästen. Sen har jag mina två amerikanskor i stallet nu som betyder oerhört mycke för mig, dom är kanske inte dom bästa men så kopiöst roliga att arbeta med och såna personligheter dom är.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?

Den viktigaste egenskapen hos en häst är positivitet. Det finns inget värre än en grinig häst som helst vill ta livet av dig. Har man en positiv och helst en arbetsvillig häst så kan man lära sig hur mycket som helst, man har kul på vägen och då kan man komma långt. Men har man inga motgångar så vet man ju inte heller när man har de kul och bra heller så.

Favoritresemål?

Mitt favorit resemål måste jag nog säga är Kolmården, väldigt töntigt av en 23-åring men jag älskar djur. Vilket märks i mitt rum och på gården. Trots min flygrädsla så kommer USA sen på en andra plats. Hästar och shopping i det landet är ju underbart.

1010774_583893018299424_498204883_nFavoritmat?

Favorit maten måste jag nog säga är entrecote och mammas hemgjorda potatisgratäng…

Tipsa om en bok eller film du gillar!

Favorit film är nog Braveheart, the duchess och stolthet o fördom. Älskar filmer som handlar om andra sekler…

Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?

När jag inte sysslar med hästar så jobbar jag vanligtvis som lastmaskinist åt Skanska. Annars hemma så kör jag grävmaskin, ännu mer hjullastare o traktor (som att det inte räcker med jobbet) jag meckar, jag gör det mesta som min pappa gör (vi hjälps åt väldigt mycket). Sen självklart så ser jag till att djuren har det bra, brukar försöka ge mamma ledigt på helgerna eftersom hon tar hand om alla djur i veckorna när jag ligger borta på jobb.

Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!

Ett bra tips? Gör inte saker jobbigare än det behöver vara när du jobbar med din häst, det blir oftast bara tungt och jobbigt när man försöker tvinga fram nått. Sen ska man inte vara rädd för att gå sin egen väg även om det innebär att du kommer till några återvändsgränder och ibland står helt själv på vägen, gör det som ger dig en bra magkänsla även om det ger dig fjärilar i magen en stund. 

 

16236_102880339734030_3156636_nIntervju: Anne Svensson

Foton: Linn Andersson privata

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.