Veckans Lucky Rider Flemming Winberg

FlemmingAmazing
Flemming & Amazing Chaparell

Vem är du?
Hästkille/gubbe som arbetar som chefveterinär på Universitetsdjursjukhuset UDS på SLU i Uppsala. Har ett stort intresse för hästen som individ och för att finna de problem som deras ägare anser att de har. Ibland sitter problemet på ryggen eller i att hästen inte har talang nog. Lika tillfredställande som det är att hitta problemet, lika frustrerande är det att inte kunna lösa ett problem man ser men inte kan lösa. Har ofta patienter i tankarna när jag mockar, klipper gräs eller gör annat.

Vilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?
Det sannolikt ”största” minnet är starten för distansen på WEG i Aachen 2006. Janne Jönsson tog med oss dit utan att egentligen förklara mycket om det och efteråt förstår man varför.
Att myllra runt bland folk och hästar i kylan en mörk morgon och känna värmstrålningen från hästarna var som att befinna sig i en här på medeltiden. Rekommenderas ! Stort !
Roligast som ryttare var väl att dela en seger och trofé i reining med min dotter Jessica för ett par år sedan – kronan på verket så att säga.

Vilken häst har betytt allra mest för dig?
Långt liv där jag mött många hästar som alla gett mig något……. Varje häst jag ridit och tävlat har gett mig mycket och tagit mig framåt efterhand som jag lärt mig. Tänk vilket tålamod de har haft.
Naturligtvis har appaloosan Amazing Chaparell en speciell plats i mitt hjärta eftersom vi hade såna fantastiska framgångar under så många år. Jag har en flyttkartong full av rosetter som vi vunnit.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?
Lyhördhet.. Quarter, arab, fullblod, travare är alla mycket lyhörda för människan och därför också mycket samarbetsvilliga. Halvbloden har inte riktigt samma lyhördhet för människan och är därför ofta svårare för den mindre vana hästmänniskan och ryttaren, något som man ju också inom aveln insett och har börjat arbeta med. Man uppskattar det när man jobbar nära hästarna både som veterinär som böjer och sticker och som ryttare som ska försöka få muskelknippet dit man vill ha det.

FlemmingKan du någon rolig historia?
Tja, häromdagen när jag var i ett nytt ridhus för att miljöträna Annie (som var lite pigg och blir lite spänd på nya ställen) stod en tränare i ”engelsk/klassisk” ridning på läktaren när jag kom in med westernsadeln på hästen. ”Jaha, sa hon, nu ska vi se hur westernryttarna gör.”
Jag hann väl skritta ett knappt varv innan Annie stannar vid en tygblomma och inte vill gå fram. När vi väl ”diskuterat ” situationen och gått fram till blomman stack hon snabbt iväg och bockade i väg runt volten nästan ett varv i bästa rodeo stil medans husse försökte sortera sadelhorn, tyglar och handskar från varandra. Det var nära att jag fick äta sandkaka men till sist fick jag stopp på henne. Då sa tränaren ”Jaha, jag tänkte väl att det var så det gick till”. Det var faktiskt lite roligt.
Fotnot (Annie är världens snällaste häst om hennes husse inte envisas med att vila henne för mycket)

Favoritresemål?
Hästar – Kentucky. Var där mycket som student och har kvar många vänner där. Annars har jag rest ganska mycket i jobbet och sett för lite för att man har haft tajta marginaler. Har blivit bättre på att ta extra dagar och låta varje resa vara ett äventyr för sig.

AmazingFavoritmat?
Hur går den? Goud maud, ……. O maud i rättan tijd (Fonetisk skånska ) Allt är gott om man bara är hungrig nog – mycket enkel – gillar allt – även hästkött.

Tipsa om en bok eller film du gillar!
Lyssnar ofta på ljudböcker i bilen – senast Dan Brown – Inferno – men serien med Christoffer Silverbielke (en nästan vanlig man) slår det mesta när man kör bil (Googla och du ska finna).

Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?
Håller någon på med annat när man inte jobbar om man har häst? Fast det är klart att jag jobbar en hel del.

Flemming2Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!
Lär dig hur hästars kroppsspråk fungerar – Horsemanship – som t.ex Ed Dabney´s video ”Six Keys to Harmony” som ger en massa förståelse för hästars kroppsspråk.
Jag använder detta i min vardag och det gör min arbetsdag säkrare och skapar förtroende hos hästen – inga stora åthävor – bara små enkla ting.

 

Intervju: Anne Svensson

Foto: Anne Svensson (gick i minnenas allé och hittade bilder från svunna tider)

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.