Veckans Lucky Rider Jessica Johansson

JJANNIE_KEMPE008Vem är du?
Jag är en tjej på 23 år, som bor tillsammans med min sambo Timmy Hoas i Sanda på gotland. Jag har för tillfället två egna hästar, en paintvalack på 6 år som heter Gunslinger Drive By och nytillskottet Cendra som är ett femårigt korsningssto, angloarab och quarter. Har hållit på med hästar i minst 15 år, minns inte riktigt när jag började rida. Började rida engelskt på en ridskola, och skaffade egen häst när jag var 13 år. Började med western 2006 då jag fick en westernsadel i julklapp. Hade då två travare, och den ena tränade jag väldigt mycket med. Tävlade första gången 2008 och har tävlat sen dess men nu är det på mina nya hästar. Sommaren 2011 provade jag på att träna med kor, och sen dess är jag fast! Älskar att träna cutting och cowhorse! Roar mig gärna mitt i ett ridpass med lite ”peoplecutting” om jag hittar någon villig person att spela ko åt mig. Är ganska tävlingsinriktad och älskar att tävla! Tävlar dock mot mig själv oavsett hur många jag tävlar med, vill alltid slå den högsta poängen jag själv fått tidigare!  

Vilket är ditt roligaste minne med hästar/hästfolk?
Första gången jag tävlade på High Chaparall. Det var sommaren 2012. Känslan när man insåg hur bra det gick för oss! Kom trea i non pro limited cow horse och kom till final i herdwork. Något som varken jag eller de som känner mig kunde tro.
JJIMGL2451kl

Vilken Häst har betytt allra mest för dig?
Måste nog säga att min nuvarande valack Gunslinger Drive By, som kallas Gun. Köpte honom som fyraåring när han varit väldigt bockig och slängt av två personer. En av dom var ägaren som då blev väldigt rädd för honom. Han hade som treåring bara gått i skogen i stort sett. Började träna direkt, och tillsammans har vi tagit oss igenom väldigt stora utmaningar. Vi har tillsammans placerat oss på större tävlingar, att nämna några är brons i Hunt Seat Equitation 2012, andra plats i Versatility Ranch horse på High Chaparall 2013 och två fjärdeplatser på western SM 2013. Han visar verkligen vad allsidighet står för, han går nästan allt inom western (trail, pleasure, western riding, versatile horse, western horsemanship, working cowhorse, herdwork, ranch trail), han är Timmys nya tornespelshäst i Torneamentum, han hoppar, och jag har även ridit dressyrlektioner på honom! Vi håller även på att lära oss roping just nu! Det roliga med denna häst att det verkar inte finnas begränsningar i vad han klarar av!
JJIMGL4405kl

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en häst i dina ögon?
Båda mina nuvarande hästar är två stycken modiga individer, som inte tvekar. Det är något jag verkligen uppskattar med en häst! De ställer upp i alla lägen, och kommer alltid fråga om fler utmaningar. De bör ha ett stort tålamod, så de väntar på mina hjälper, men samtidigt känsliga och göra det jag ber om.

Kan du någon rolig historia?
Jag skrattar lika mycket varje gång åt den här historian!
Passageraren i baksätet i taxin knackar plötsligt föraren i ryggen. Denne får panik, kör upp på trottoaren, välter en papperskorg och krossar ett skyltfönster.
–    Förlåt att jag skrämde er, flämtade passageraren.
–    Det är inte ert fel, sa föraren.
–    Detta är första dagen jag kör taxi. De senaste 25 åren har jag kört likbil.

Favoritresemål?
Har bara varit utomlands en gång i mitt liv, och då var jag kanske 3-4 år, så minns inte så mycket av det. Men skulle vilja åka till USA och se någon tävling, kanske hälsa på någon tränare!

Favoritmat?
Jag måste nog säga mammas egna kroppkakor!

Tipsa om en bok eller film du gillar!
Cowgirls n’ Angels är en väldigt härlig film, och lite häftiga scener i!
JJIMGL9282kl

Favoritsyssla när du INTE håller på med hästar?
Jag älskar att fotografera, nu blir det oftast hästar som är framför linsen. Men tar även bilder på natur och familjens hundar. Har även fotograferat nästan alla tornerspel under sommaren, på gotland. Finns så mycket man kan göra med en kamera och en data! Något som är väldigt fashinerande! Det kända talesättet att en bild säger mer än tusen ord är något som verkligen stämmer! Håller ännu på att lära mig, så är inte jätte duktig på hur man ska göra och vilka saker man bör tänka på.  

Dela med dig av ett bra tips som har med hästar att göra!
Det viktigaste när man tränar sin häst är att kunna skratta åt det man gör tycker jag! Oavsett om man inte fick det resultat man ville ha så ska man inte bli frustrerad. Man ska ha roligt och leka fram det man vill göra med sina hästar, för det är väl därför man håller på med hästar? Det ska vara roligt!

Intervju: Anne Svensson

Foto: Mi Ritzén & Annie Kempe (första fotot)

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.