Vilda västern och vilda mustanger i Nevada

Vilda västern och vilda mustanger – visst finns de. Nevada är den amerikanska delstat där män och kvinnor i hög grad fortfarande bär laddade vapen och där 15 000 vilda hästar strövar fritt. I Virginia City är västernmiljön bevarad. En öl på klassiska Delta Saloon och en promenad på planktrottoarerna hör till. Inte långt därifrån ligger spökstaden Bodie, en guldgrävarhåla där det gick hett till.För spelsugna finns Reno och dess många casinon inom räckhåll.

Text och foto: Willy Klaeson

WEB3

För dem som älskar västernromantik är Nevada det perfekta resmålet. Här finns indianer, cowboys, hästar, ångtåg, rubbet. Invånarna i Nevada är fortfarande beväpnade till tänderna, precis som för 100-150 år sedan. På en tillställning är vi två män och fyra kvinnor. Kvinnorna kommer snart in på ämnet vapen. Det visar sig att alla fyra är beväpnade och samtalet går ut på om det är bäst att bära pistolen i hölster eller ha den i handväskan. I hölster eller i fickan får samtliga röster.

– Vad gör jag om ”the bad guy” sliter åt sig min handväska innan jag hinner få upp pistolen? Frågar en av kvinnorna retoriskt.

Den gamla inställningen från 1800-talets västern finns kvar: ”Jag kan inte låta mig bli ett lätt offer om en skurk angriper. Jag är beredd att försvara mig och jag skjuter om det behövs.” Rapporterna om skottlossningar och dödsfall duggar tätt under en vistelse i Nevada: ”Man nerskjuten på McDonalds”, ”Kvinna sköt sin man i hemmet i Dayton”, ”Man började skjuta i entrén till WalMart”.

Det betyder inte att det är farligt att resa till Nevada eller att det ens känns hotfullt. Man vet att män med löst hängande öppna fleecetröjor förmodligen bär en pistol i hölster och att många kvinnor har vapen i handväskan (trots de fyra nämndas enighet att det inte är bästa lösningen). Jag känner en 80-årig gråhårig dam som har pistol i handväskan när hon i sin gamla Buick åker och shoppar. Så är det i Nevada, och Nevadas invånare är ganska purkna över att de kollas särskilt noga när de kör sina bilar över till Kanada, medan kalifornier släpps igenom mera lättvindigt. Det har med vapenlagarna att göra. Kaliforniens vapenlagar är betydligt striktare än Nevadas.

En resa till nordvästra Nevada går gärna via San Francisco och Reno. Flygförbindelserna är goda och den vägen har jag rest några gånger. Senast blev det en alternativ rutt. Jag flög till Los Angeles, träffade en god vän och sedan körde vi hans två bilar till Reno-området, närmare bestämt till Silver Springs där han nu bosatt sig. Den här resan går alldeles utmärkt att göra även för den som inte har en kontakt i Los Angeles. Flyg till LA, hyr en bil på flygplatsen och kör Highway 395 till Carson City eller därifrån Highway 50 direkt till Virginia City för den som vill leva i en västernkuliss. När resan sedan är slut, lämna bilen på flygplatsen i Reno och flyg hem därifrån.

Mäktig natur i fantastiska kulisser

Några dagar i Los Angeles kan vara av intresse innan bilresan norrut tar vid. Öken, öken och öken. Det är mäktigt. Berg och bergsformationer vid sidan av vägen och så börjar det så smått luta uppför.  När vi kommer till Inyo National Forest börjar det bli riktigt intressant. I närheten av staden Bishop ligger Alabama Hills, där minst 150 västernfilmer spelats in. Klassiker som Tom Mix, Hopalong Cassidy, Gene Autry, How The West was Won, Joe Kidd och annat har lånat Alabama Hills som backdrop. Men också modernare saker som Tremors, Joshua Tree, Dinosaur, Gladiator, Iron Man och Transformers har delvis spelats in här. Guidade turer finns att få. Hallå där! Tänker vän av ordning. Är vi verkligen i Nevada? Nej, vi befinner oss fortfarande i Kalifornien, men vi är på väg.

WEB2

Om The editors

Se också

Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 7 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.