Foto: Mi Ritzėn

vintervila- ja eller nej?

Halloj!

Första advent i helgen! Vad hände där liksom? Jag klagar inte, jag tycker det är supermysigt. Jul för mig betyder tid med min familj som tyvärr får bli lidande under tävlingssäsongen. Ofta ligger vi ute på tävlingar och clinics. Tiden som blir över går åt till träning, jobb och iordningställande på utrustning innan eller efter en tävlingsvecka. Så familj och vänner sätts tyvärr åt sidan lite 🙁

Efter en tävlingssäsong blir det så lugnt. Man kan helt plötsligt tacka ja till den där tjejmiddagen man prioriterat bort så länge och man kan spontant springa in på en biosalong en kväll.

Jag får ofta frågan hur jag gör med vila på mina hästar. Det känns som det finns två grupperingar i det här ämnet. De som är emot det och de som är för det. Jag har skrivit om hur jag gör med mina tävlingshästar. De andra tränas på som vanligt. De får lite sommarlov istället och eventuellt någon sväng innan vädret bestämt sig för om man ska fixa vinterbeslag på skorna eller ej 😉

De år som jag nu tävlat Success (2 år eller 3 säsonger) så har ju SM varit den sista tävlingen. Alltså har säsongen varit slut i mitten på oktober ungefär. Hon har inte fått någon vila på hela sommaren, med undantag för någon vecka om det passar in i planeringen. De får även 2-3 dagar vila mitt i säsong emellanåt om de gått hårt.

Så direkt efter SM “stängs” ridbanan för dem. Då är det bara skogen som gäller. (Om vi då inte har någon uppvisning efteråt, som vi gjorde i år då vi var på Elmia. Då korrigerade vi lite efter SMet.) Bara de här roliga och avslappnande uteritterna är som vila för dem, huvudet får vila. Fram i november ställer vi faktiskt av dem helt i 3-4 veckor. Så mycket de ställt upp och tränat under hela sommaren så är de såå värda det.

De är inte lika hungriga på träning i slutet av säsongen och ibland när man kommer ut i hagen med grimma så känner man lite av energin som en skoltrött tonåring, att “näää, inte idag”. De springer inte iväg eller så men de leker lite osynliga. De behöver ju också ett break.

Våra hästar låter vi ändå gå på sommarbete. Vi vill att de njuter av sin lediga tid så mycket de kan. Varken Grace eller Success blir trötta eller feta så de klarar det bra. Det vill vi unna dem.

Efter den lilla vilan i november fortsätter vi att rida i skogen. Massa olika underlag, klättring och långa galoppsträckor. Hästarna är nu fyllda med träningsambition och positiv energi igen. Vilan gör dem verkligen gott, men den får inte bli för lång. De ska inte tappa för mycket massa och kondition.

Så hur ställer jag mig nu då till vintervilan? Jag står mitt emellan. Jag skulle aldrig ställa mina hästar hela vintern men jag skulle heller inte låta bli att unna dem några veckor off. Jag ska understryka att våra hästar går i stora hagar, de rör sig mycket i hagen. Alla hästägare har inte tillgång till det och då hade jag nog prioriterat annorlunda. Sedan är det ju individuellt. Alla hästar klarar inte av vilan.

Efter vilan brukar vi även ha som rutin att låta Daniel och Mia Kleen göra en gengenomgång av hästarnas kroppar. De får även besök av sin tandläkare. Man vill ha klartecken på att det är fritt fram, en liten nystart!

Imorgon ska jag äntligen få sitta på min fina röda “gift from above” igen. 4 veckor har gått och jag har sådan abstinens, hon gör verkligen så mycket gott för mitt psyke. Vi träffas ju såklart varje dag i princip. Jag går upp och väcker dem vid 6.30 på morgnarna. Hon sover oftast och när lampan tänds kisar och blinkar hon-alldeles för tidigt! Haha, hon njuter verkligen av sin semester men nu börjar hon bli pillig och rastlös så nu slutar vilan imorgon 🙂

Hur tänker ni kring vila på Era hästar?

Följ mig på instagram rosieellinor för mer vardaglig uppdatering. Ska släppa lite hästtips-filmer efter önskemål där nu med.

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …