Visitera  hästen regelbundet

Hästens foderintag och storlek samt kroppens egen isolering avgör hur hästen klarar vintervädret. Med tillräckligt mycket foder, ett bra skydd för väder och vind samt eventuellt ett täcke klarar hästen att hålla värmen under vintern.

Det är viktigt att vara observant och ta för vana att visitera hästen regelbundet för att upptäcka sjukdomar och skador i tid. Det här bör du kontrollera när du undersöker hästens hälsotillstånd:

Allmäntillstånd 

När man visiterar ser man efter hur hästen mår. Är hästen hängig, trött och irriterad? Ser hästens hud, ben, muskler och hovar ut som det brukar? Om man visiterar hästen regelbundet har man större chans att upptäcka om något inte står rätt till.

Ögonen och öronspel 

En frisk häst har en klar och uppmärksam blick med ett normalt öronspel. Ser hästen onormalt hängig ut? Då kan det vara bra att ta tempen, normaltemperatur för häst är 37-38 grader.

Slemhinnorna 

Här bör man kolla om det rinner ur hästens ögon eller öron samt hur hästens slemhinnor ser ut. Slemhinnorna i hästens mun ska normalt ha en svag laxrosa färg.

Kontrollera andningen 

En häst i vila ska normalt andas ungefär 8-15 gånger/minut. Kontrollera andningen genom att hålla handen framför hästens nos. Blöt gärna handen med kallt vatten innan för att lättare känna hästens andetag. Om inte hästen andas normalt, finns det risk för att hästen kan ha drabbats av feber eller kolik. Du bör även observera om hästen hostar. Om hostan håller i sig, bör du reagera och kontakta veterinär.

Vilopuls 

Normal vilopuls ligger på 20-40 slag per minut. Lättast tar du pulsen på insidan av ganaschen eller vid kotan. Ökad puls kan vara tecken på exempelvis begynnande hälta eller överansträngning.

Pälsen

En frisk häst ska ha blank och slät päls. Om pälsen är raggig kan det vara tecken på mask.

Kroppshållning 

Hästens fyra ben ska belastas lika mycket. Det är även normalt att hästen vilar ett bakben men om hästen vilar på ett framben kan något vara fel. Ifall hästen sätter bakbenen under kroppen och frambenen framför kan det vara tecken på fång. Om bakbenen är bakom hästen kan det tyda på smärta i rygg, kors och länd men det kan även vara smärta i hovarna.

Flanker 

Flankerna ska vara avslappnade. Uppdragna flanker kan bero på att hästen är uttorkad, obalans i foderstaten, för lite protein, stress och oro. Om man misstänker att hästen är uttorkad kan man nypa tag i huden på halsen. Om huden går tillbaka snabbt till normalt när man släpper är det förmodligen inte vätskebrist.

Sår 

Känn igenom benen uppifrån och ner för att kontrollera att hästens ben är fria från sår, värme, svullnad eller ökad puls. Kontrollera även om det finns några trycksår eller skav från sadeln. Var särskilt noga med att följa senorna för att upptäcka eventuella avvikelser.

Hovarna 

Titta i hovarna, för att kontrollera att det inte har fastnat stenar eller att hästen har fått spiktramp. Känn också utanför hoven om den är varm eller kall. Är den varm kan det vara ett tecken på exempelvis hovböld eller fång.

Träck och urin 

Ser det ut som det brukar i boxen/spiltan? Fungerar hästens mage som den ska och ser avföringen normal ut? Ofta går det att lyssna på magen genom att hålla örat intill flanken, på båda sidorna. Tarmljuden ska låta som ett slags kurrande.

Föda 

Äter och dricker hästen som vanligt?

Dessa kunskaper är viktiga för att kunna upptäcka avvikelser i tid och eventuellt förebygga sjukdomar. Om hästen visar tecken på sjukdom eller skada är det viktigt att kontakta veterinär.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Linda Eklund, marknadskommunikatör på Sveland Djurförsäkringar, 070-444 60 53, linda.eklund@sveland.se. 

Om Sveland Djurförsäkringar:
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

 

Foto: Istockphoto

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …