Waldemar Wass hos Shawn Flarida

Vad är det som skiljer den verkliga toppen från andra inom en sport? Waldemar Wass fick tillfälle att försöka ta reda på hemligheterna när han mötte reiningens superstar –  Shawn Flarida –  under en kurs på hemmaplan i Ohio.

LuckyRider nr 6 2017

text: waldemar wass foto: helena wikström

Waldemar Wass fick möjlighet att sitta ner med världens mest framgångsrike reiningtränare, Shawn Flarida på ranchen i Ohio. Flarida är den enda ryttaren som nått milstolpen fem miljoner dollar i vinstpengar, man skulle kunna säga att han är sportens superstar. Han har vunnit NRHA Open Futurity championship fem gånger och the All-American Quarter Horse Congress futurity elva gånger. När han blev NRHA Open Futurity Champion med Wimpys Little Step 2003 så scorade ekipaget 233, ett rekord som fortfarande är det högsta på en treårs reininghäst.
Trots framgångarna är han fortfarande en jordnära person som framför allt är känd för sin stenhårda arbetsmoral. Han är gift med sin ungdomskärlek, Michele som är den som håller i alla trådar på anläggningen. De har tre barn tillsammans.
Namn: Shawn Flarida
Ålder: 48 år
Yrke: Reiningtränare

Walle: Hur länge har du varit i reiningbranschen?
Shawn: Jag startade företaget 1988, första året efter att jag hade tagit examen från high school. Men jag har hållit på med reininghästar antagligen sen jag var fem eller sex år. Min familj höll på med det, min pappa tyckte om det, så det verkade som det rätta att göra.
Walle: Så har du varit på samma ställe hela tiden, eller när köpte du det här stället?
Shawn: Jag har bott i Ohio i hela mitt liv, köpte farmen här kring 2001 och har varit här sen dess.
Walle: Hur många boxar har du här?
Shawn: Det är 45 boxar, det är alltid många hästar här.
Walle: Har du någonsin föredragit ett speciellt kön på hästarna?
Shawn: Nej, jag har vunnit på alla, så det hade inte direkt något att göra med det. En riktigt bra hingst är kul att ha, ett riktigt bra sto är kul att ha, jag har även haft några mycket bra valackar i mitt liv, men det har inte riktigt spelat någon roll, jag har vunnit med alla.
Walle: Vilken är den bästa hästen du haft?
Shawn: Jag har haft många bra, Wimpys Little chic (sto) vann en halv miljon dollar, så jag måste nog säga henne, men jag har haft flera riktigt bra. Conquistador Whiz (valack), Whiz Gata Prize (hingst), Gunnatrasha (hingst) är några av dem.
Walle: Då går vi till de personliga frågorna. Vad är din favoritmat?
Shawn: Steak!
Walle: Vad tycker du om att göra när du inte rider?
Shawn: Jag tycker om att spendera tid med min familj. Mina barn, min fru, bara spendera tid med dem.
Walle: Kollar du på sport?
Shawn: Jag tycker om amerikansk fotboll, jag tycker om the Dallas Cowboys men ibland är vi inte speciellt bra. Min bror tyckte om dem när jag var liten och jag bara fortsatte att följa dem. Man skulle kunna tro att jag skulle gilla Ohios lag, men nej, Dallas Cowboys.
Walle: Så du har 45 hästar, hur många anställda har du här för att ta hand om hästarna?
Shawn: En, två… jag tror att det är fem. Det krävs mycket hjälp. Det är en sån situation, ibland krävs det sju eller åtta personer, och ibland känner man att man har för många. Men cirka fem, jag har oftast två killar med mig när jag är ute på äventyr, det fungerar ganska bra.
Walle: Så du har en inomhusarena, hur stor är den?
Shawn: Inomhusarenan är 80 ft bred och 220 ft lång. Utomhusarenan är 150 ft bred och jag tror att den är ungefär 285 ft lång.
Walle: Hur många sadlar har du?
Shawn: Åh gud jag vet inte, många! Men de tar slut ibland, det är intressant för ibland kommer killarna och säger ”vi behöver en till sadel”. Oh shit vi kommer få slut på sadlar, det är galet.
Walle: Har du något speciellt märke som du föredrar?
Shawn: Arizona saddlery, det är en kille där som heter Andy och gör alla hans sadlar, de gör ett väldigt bra jobb.
Walle: Du har mycket utrustning som du behöver, sporrar och allt sånt. Så vem är din favorit bett- och sporrmakare?
Shawn: Tom Balding, enligt min åsikt en av de bästa, om inte den bästa som någonsin funnits. Otroligt jobb!
Walle: Och så har du en familj och de är här på gården. Hur gamla är dina barn?
Shawn: Min äldsta är 22 år, han går på University of Cincinnati och studerar criminal justice, vilket är vad han vill göra med sitt liv. Min lilla flicka är 15, snart 16, hon tycker om volleyboll, och skolan såklart. Min yngsta är 13 år, älskar reininghästar och vill vara del av det. Han spenderar mycket tid med mig.
Walle: Så det är han som vill ta över imperiet?
Shawn: Han tror det, jag tror att han redan tror att han kan göra det.
Walle: Så hur många hästar tränar han?
Shawn: Vi har två eller tre för honom, jag har en treåring och en gammal häst för honom, sen är det en till tvååring som är ute på fältet. Han försöker att komma ut och rida varje dag, så det är ganska coolt.
Walle: Tycker du att det är någon skillnad på en kvinna som rider versus en man som rider?
Shawn: Det finns några skillnader mellan män och kvinnor som rider. I vissa fall tycker jag om att kolla på kvinnors shows för att det är så elegant, de visar verkligen hästarna. På samma gång tror jag att på en daglig basis så blir de trötta för att hästarna drar på dem så mycket, men med rätt häst och rätt kvinna så är det vackert att se.
Walle: Vad är ditt mål för i år?
Shawn: I år hoppas jag att vi har många bra treåringar, och att vi får dem till finals och lyckas. Det är ungefär mitt mål varje år. Jag älskar reiningfuturity hästarna, så förhoppningsvis kan vi ta oss till finals. Jag säger att ta sig ända till finals, när man tar sig dit så är det väl det som händer den kvällen, den stunden, just där. Så om vi kommer dit så har jag gjort ett bra jobb.
Walle: Så vi har varit här i ungefär sex, sju dagar nu, kollat på när du rider, men det absolut bästa har varit att se hur sjukt många olika hästar du rider. Folk säger ”åh jag rider 15-20 hästar om dagen, men de överdriver! Men så ser man dig när du rider på en häst, och så jaha nu rider du nästa, och så nästa, och nästa.
Shawn: Jag tycker om riddelen, när man har hand om företaget och hjälpen, sånt är mer av ett jobb för mig. Jag rider mycket hellre, jag fullständigt njuter av hästarna. Jag tror att det här är en sånt yrke, så, säg när du blir 60 år gammal, så kommer du säkert inte kunna rida 15 hästar om dagen, din kropp kommer bara inte klara det, fysiskt. Så jag tänker njuta varje minut som jag kan rida så många och ha kul med det.
Walle: Det är fantastisk att du kan rida så många nu! Hur håller du igång din motivation till att rida?
Shawn: Jag brukar träna när jag inte är här, går på löpband i 30 minuter, för lungkapaciteten. Mentalt så, jag har sån tur för jag vaknar på morgonen och är redo att rida. Jag menar, jag har direkt en tanke med vad jag ska göra med den första hästen, och jag vet inte hur, det är bara något som jag verkligen längtar efter. Jag har haft så tur med det, men för att hålla motivationen uppe och ha saker som man vill göra, jag tror att det är viktigt.
Walle: Så vad kan vi kalla dig, en reiningnörd?
Shawn: Antagligen till en viss grad, ja. Jag är kanske ännu mer av en hästkarl, jag älskar att studera varför en häst gör något särskilt och varför de tänker som de gör, den delen fascinerar mig. Det är säkert det som motiverar, jag älskar träningsdelen av det, varför gör en häst som den gör eller varför tänker den som den gör? Sånt är kul för mig.
Walle: Vi har ju sett här, det ser ut som att du har ögonen inte bara på hästen, men även din telefon, dina fem anställda, och ungefär fyra – fem hästar till, vilken grad av träning de är i och vad de bör göra och inte göra.
Shawn: Ja, det är svårt, man går igenom det själv hemma och försöker organisera och hålla koll på allting, det är riktigt svårt. Jag försöker komma in lite tidigt och stannar lite längre än killarna gör, ser till att jag har allting redo för nästa dag. Ibland gör jag det, ibland inte, jag försöker, men ibland fungerar det inte riktigt som jag vill att det ska göra. Det är kul, jag har varit runt några riktigt bra killar i mitt liv och fick se andra, deras positiva och negativa, försökt lära mig av dem också.
Walle: Så om vi skulle säga de top fem killarna eller kvinnorna om vi sätter dem i kön, vilka skulle det vara då?
Shawn: Man kan nästan ta från pengalistan, så många av de personerna är mina vänner, men om man tar Jordan Larson, Duane Latimer är väldigt nära vän till mig, mycket hästkarl. Andrea Fappani. Tim Mcquay, han är kanske i slutet av sin karriär men fortfarande lika tävlingsinriktad. Fenomenal. Craig Schmersal som är en riktigt bra vän som bodde hos oss på somrarna i ungdomsåren. Det är några av dem.
Walle: Vinstmässigt så är du ganska högt i toppen just nu, känner du som att de yngre killarna jagar dig lite?
Shawn: Varje gång du är på toppen kommer du bli jagad.
Walle: Är det en motivation för dig, att fortsätta kämpa?
Shawn: Det behöver nödvändigtvis inte motivera mig så mycket, om pengar hade motiverat mig så hade jag antagligen valt en annan karriär, faktiskt valt en karriär som jag kunde bli rik på. Men att vara tävlingsinriktad och ha bra hästar som jag kan vinna med, det motiverar mig.
Walles fästmö Helena sticker in en fråga: Vad är ditt bästa råd till min make som han kan ta med sig tillbaka till Sverige, till hans hästar?
Shawn: Jag kan lämna dig med några saker, du missar 100% chans som du inte tar, så om du ser något, gå alltid efter det. Det andra är, lämna ingen sten ovänd. Så om du har ett problem med något, kolla allt som du kan för att se till att du får det som du vill att det ska vara. Det är de två största grejerna. Under min karriär har min pappa alltid varit med mig, och han säger alltid ”if it aint working, change it”. det andra han alltid säger är ”the winners do what the losers don’t”. Det är en bra sak, en djup tanke. Min pappa har alltid kunnat motivera mig sen jag var väldigt ung. Inte nödvändigtvis motiverat, jag har alltid haft mycket motivation, men han har alltid fått mig att tänka på sätt, och som förberett min hjärna, vart man vill gå. Han är en väldigt unik man. Han har varit en jättebra pappa och vän. När jag växte upp, jag menar, han var en fenomenal pappa, men han har varit en jättebra vän till mig när jag blivit äldre. Vi har spenderat mycket tid tillsammans, och du har sett det, du har märkt det. Han är en jättebra hästkarl, både han och min mamma. Min mamma har alltid varit jättestödjande och varit med mig hela tiden också. De har fyra barn varav två gick vidare för att bli väldigt framgångsrika i reiningbranschen, min lillebror Mike har vunnit två gånger också.
Walle: Hela din familj är på något sätt involverad i din verksamhet också, och reiningbranschen?
Shawn: Ja, min bror är en hovslagare. Jag är antagligen den enda professionella hästtränaren som haft samma hovslagare och samma veterinär som jag började med när jag startade företaget. Det händer inte speciellt ofta, och så klart, min bror han är familj. Men ibland tror jag att familjen är jobbigare att arbeta med än normalt, men han är en fenomenal hovslagare. Min veterinär var runt med min familj när jag var cirka 12 år gammal och har varit fenomenal också. John är nog 73 år gammal, han är pensionerad men jobbar hos mig fortfarande, rider fortfarande reninghästar, ropar fortfarande som en hobby, han är en väldigt unik man.
Walle: Du har både unga och gamla människor här, det måste vara intressant att ha så många olika åldrar och personligheter som är här, håller dig på banan hela tiden, nya tider och gamla tider och dåliga tider och bra tider och alla tider.
Shawn: Jag tror att det gör det, håller dig ung lite grann, håller det underhållande och kul.

 

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …