Wass reflektioner

Efter arbetsdagens slut, när alla hästar är ridna och man får en stund för sig själv så får man även tid att reflektera över hur konstigt vi människor ofta beter oss.  Hur vi människor ofta (i bästa välmening, av lathet, av oförstånd, av höghod) agerar destruktivt, inte bara mot våra djur men även oss själva och hela vårt art.  Jag tänker på girighet som finns  bland folk och att det faktiskt också finns i djurens värld. Kanske vi inte är så olika.

Jag tänker på att det än så länge inte fötts en varelse på detta klot som kan handla med förstånd. Alla är sig själv närmast och det man är intresserad av är att generna går vidare. Vi drivs av simpla instinkter men vi tror att vi är bättre och mer högtstående varelser än djur. Den tanken är så destruktiv att inget djur kan tänka så sjukt, men om man skärskådar hur vi människor agerar i stort och smått så är vi egentligen till slut bara en pratande apa.

Jag tänker på människans konstiga behov att förmänskliga hästar och deras agerande. För mig är det lika konstigt som att tro på att om en råtta föds i ett stall då är det en häst. En råtta som föds i ett stall är inte en häst och en häst som föds i ett stall är inte en människa.

Vad många inte tänker på när de hanterar, ska kommunicera med och träna hästar är att man faktiskt (hur hårt det än kan låta för somliga) har att göra med ett mindre intelligent djur än människan, ja mindre intelligent än dom flesta människor i alla fall. Så det där med att kontrollera en häst är i de flesta fall faktiskt väldigt enkelt. Det du behöver börja med är att lära dig själv hästens kroppsspråk, förflyttningsteknik, dominansbeteende samt belöningssystem. Svårare än så är det inte. Men tro inte att du kan göra din häst till en människa, om du tror det är det nog dax att kolla “om alla hästarna är hemma”.

Tack för mig mvh Walle

Om Waldemar Wass

Waldemar started out riding as many others as a small kid. One of the differences between Waldemar and some others may be the fact that nothing is ever done half way. Waldemar started riding and that´s what he`s been doing ever since. At first he was doing the jousting tournaments all over Europe and he did well. Starting out in the western type of riding he tried out most of the events but ended up with focusing on reining. Working with horses and educating himself in the sport of reining took him both to USA and Germany to work and learn as much as possible. Now several years later he has earned his share of NRHA money and plaques and is also multiple times a Swedish Champion in reining. Most of his titles is earned by riding horses he both bred, raised and trained on his own. We are now located right outside of the city Vara in Sweden.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.