Western på Strömsholm

Westernhästar visar upp sig på Strömsholm

Besökare på Strömsholm nu på söndag kommer få stifta bekantskap med flertalet Western hästar från Anna Öhgren och hennes vänner, alla aktiva i Western föreningar runt om i landet.

Ekipagen tävlar till vardags framgångsrikt i grenar som t ex cowhorse, cutting, reining mm och finns här oss på Strömsholm i dag för att assistera och vara behjälpliga med olika sysslor.

Passa på att ta en närmare titt på dessa härliga hästar och fråga gärna deras Cowboys och Cowgirls om det är något du undrar över eller om du blir nyfiken på och vill veta mer om Western ridning.

Western ekipage på Strömsholm den 15 Juni

1. Marcus Johansson & Gihles Hesa Onesock
Från Uppsala. Tävlar i Cowboy Mounted Shooting, div. ranchgrenar och timed events.
 Marcus har ett förflutet inom sportbilsbranschen, och gillar fart och fläkt.
Sockan är en 9-årig quarter/appaloosavalack med ett stort hjärta, och som älskar att stå i centrum.

2. Kate Morén & Zeke
Criminal Affection aka Zeke! Är en 14 årig quartervalack som är pensionerad från tävlingsbanan som Boskapshäst och är numera heltidssysselsatt som Track-Pony på galoppen och assisterande tränare vid inridning av unghästarna hemma på ranchen. Zeke är en väldigt snäll, smart och viljestark häst med stor personlighet.
Kate tävlar framgångsrikt i Cutting och rehabiliterar löphästar.

3. Åsa Zandelin & Smart Camolena 
En 13 årig vallack, ras Quarter. Född i Kalifornien.
Kom till Sverige 2009.
Åsa Zandelin har ägt honom sedan 2012, dom har tävlat framgångsrikt sedan dess. De tävlar tillsammans i cowhorse, cutting, herdwork, reining, freestyle reining och western ridning.
2013 vann dom tillsammans flertalet year awards, var EM kvalade och fick fina utmärkelser från AQHA.
2014 har börjat bra det också och just nu laddas det för en av Europas största tävlingar på High Chaparall

4. Michael Gripenstedt & Toyboy
Mickes andra hem är i, Idaho, Montana och Oregon eller the great basin och han rider enligt den gamla skolan från Kalifornien. Den är mer baserad på signal och balans än tryck och eftergift. Micke och hans häst toyboy som är en quarter häst och 7 år som gillar att jobba och dom gör det mesta bara dom får jobba ihop, allt från att hantera hästar i alla åldrar tillsammans till att hjälpa boskapsägare och med kor, eller bara leka med kor och skjuta på ballonger i mounted shooting till att jobba här.
Om ni vill veta mer om det gamla kaliforniska sättet att rida och hantera hästar eller hackamores, two rein, spade bits, buckaroos, vaqueros eller bara få en historielektion i hur cowboyen utvecklades i Amerika var inte rädda att prata med honom.
extra: MIckes stora förebilder är Ray Hunt, Dorrance bröderna, Buck Brannaman, Martin Black, Richard Caldwell, Jeff Sanders, Richard Cambell mfl.

5. Lasse Olsson & Wilma
Wilma är en Nordsvensk på 18 år. Hon kom till Lasse när hon bara var fem månader gammal. Wilma släpar timmer, drar timmervagn, slåttermaskin, harv mm. Hon drar även Victoriavagnen med nygifta par eller gamla människor som bor på äldreboenden, Skolavslutningar, Luciatåg, marknader, listan är lång. Som ridhäst är det enbart Western som gäller, vi rider mest för nöjes skull. Några få tävlingar har hon ställt upp i genom åren. Den roligaste placeringen är nog vinsten förra året i Stadsbergas Speedtrail. Det är ju extra kul att vinna teknik-hastighetstävlingar över Quarterhästar, sportponnies m.m. med en brukshäst. Den sista vintern har Wilma visat sig vara riktigt bra på att valla kor vilket hon gör regelbundet på Cowdown Ranch i Finsta.

6. Helen Thors & Bibi
Connemara ponny och 21 år. Tävlad i showklasser. Hon är en mycket tillgiven och trevlig häst och gör alltid sitt bästa var hon än är. Lugn och trygg att ha med sig överallt. Tävlad i dressyr och hoppning fram till för 7 år sedan då Helen köpte henne och började med western.

7. Sandra Håkansson & Smoke Squall 
En quarterhingst född 2004, importerad från USA av mig. Han är mestadels tävlad i reining och halter, har bla vunnit AQHA junior & senior reining, nrha intermediate open, och FEI cri1 i World reining finals osv.. I halter har han 13 Grand Champion och har kvalat till AQHA World Show 2010, 2011 och 2012.

8. Lill Svensson & Midnight Pepper.
Lill Svensson provade på westernridning för 2 år sedan och blev frälst. Hästen är en American Paint på 7år. Vi gillar alla trailgrenar som speed-, terräng- och bantrail, långritter och ranch.

9: Jessica Löfstedt & Miss Wilma Bar
Ett 9-årigt, quarter-sto tävlad i reining och freestyle reining. Jessica är 33 år och har ridit hela sitt liv, men började med western för ca 2år sedan.

Informationen från Svensk Galopp.

info@svenskgalopp.se

 

https://www.svenskgalopp.se/artikel?cid=1.380730&defaultMenuId=true

Foto: Lena Holmgren – Åsa Zandelin och Smart Camolena

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.