Wheeling Eldorado & Cecilie

Nu kommer en nygammal hingst att stå till förfogande i Norge. 

Namnet är välkänt: Wheeling Eldorado.

 

Text och foto: Åsa Wikberg

 Nu händer det saker på andra sidan fjället.

Det dyker upp norska aktörer på kartan som erbjuder fina hingstar till avel.

En av landets mest framgångsrika ungdomsryttare, Cecile Haldammen, låter nu välkända hingsten Wheeling Eldorado e. Elite Eldorado 1986 (Top Sail Cody 1977) u. High Wheeling Doll 1987 stå till förfogande.

Wheeling är, åtminstone i Sverige, redan ett välkänt namn då han under tränaren Peter Ljungberg stod för en stor del av glansen inom reiningen under ett par år – bland annat tog ekipaget både SM-Guld och brons i Reining EM.

För tre år sedan köptes hingsten av familjen Haldammen som bor utanför Kongsvinger i Norge. Du som följt med i LuckyRider de senaste åren har kunnat läsa om Cecilie och hennes syster Martines framgångar på tävlings-arenan, främst i reining.

Osäker i början

–Vi fick Wheeling till ett kompispris och det var väl mer eller mindre ett spontanköp. Men köpet har betytt väldigt mycket för min egen utveckling som ryttare, berättar Cecilie när vi träffar henne hemma i familjens trivsamma hus en solig vinterdag.

– Wheeling har alltid varit drömhästen för mig och de somrar jag var och tränade hos Peter var det höjdpunkten när man fick rida på Wheeling. Men när vi köpte honom var jag väldigt osäker på mig själv och var rädd för att göra något fel. Jag fick lära mig att känna in hästen och försöka hitta de rätta knapparna. Det har tagit tid att  börja känna sig trygg i sig själv och även att lära sig hur han fungerade inne i showarenan, berättar Cecilie.

–Jag har alltid haft hästar som varit glada i att springa, men med Wheeling har jag fått lära mig att arbeta mer själv för att få hästen att göra det jag vill.

Första säsongen Cecilie och Wheeling var ute som ett par i tävlingssammanhang så gick det inte alls som Cecilie hade tänkt, men andra säsongen 2010 gick det desto bättre. När SRHA delade ut sina Year end Awards för året var det Cecilie och Wheeling som plockade hem dessa, både i Open och Non Pro. Inte helt oväntat då 2010 var ett kanonår för ekipaget.

Vill ha avkomma

Att familjen satsat på fina hästar är ingen slump, man resonerar som så att om man ska utvecklas som ryttare så får man så småningom satsa på bättre hästmaterial. Nyligen har även lillasyster fått en dubbelreggad quarter/paint. En importerad valack, Hesa Naughty Boy (farfar Smart Chic Olena).

–Vill man bli bättre så måste man satsa och köpa en bättre häst när man känner att man kommit så långt det går på den man har. Så även om man tycker mycket om en häst kan det vara bättre att hitta en ny ägare till den och gå vidare, menar Cecilie.

För att fortsätta utvecklas rider Cecilie regelbundet för tränare. Senaste åren är det Don Boyd och Nico Hörmann som stått för undervisningen.

–Sista clinicen jag red för Nico så tyckte han att Wheeling såg bättre ut än i fjol, så det har nog varit bra för honom att han fick en vilopaus på några månader nu i vinter.

–Man börjar ju rida reininghästarna väldigt tidigt och det kan vara påfrestande på både leder och muskler. Men man vill ju att de ska hålla så länge som möjligt så när jag tränar nu så slidar och stoppar jag nästan aldrig Wheeling. Det blir på uppvärmningen inför tävling och på ett par clinics under året. Jag vet ju att han kan det. Han går också igenom en heltäckande veterinärkontroll två gånger per år för att kolla att allt är ok, berättar Cecilie.

–Men nu ska jag lära mig mer om detta med avel. Det här är första säsongen vi erbjuder Wheeling och det ska bli spännande att lära sig något nytt. Vi vill också kunna ta avkommor efter honom själva.

Cecilie har tittat på flera ston men inte hittat den rätta ännu.

–Jag är lite kräsen och vill hitta ett riktigt bra sto för att skapa de bästa förutsättningarna, förklarar hon.

Wheeling kommer att tappas på en seminstation och de kommer även att hjälpa till med allt praktiskt runt omkring.

–Vi kommer att tävla även i år, men eftersom vi tävlade mycket förra säsongen och det gick väldigt bra så ska vi försöka trappa ned lite, vi ska ta honom till de viktigaste tävlingarna bara. Förut har jag åkt på alla tävlingar bara för att det är så himla roligt att rida och tävla, men jag vill spara på Wheeling eftersom han ju faktiskt är 14 år nu.

Familjen ställer upp

Fyrabarnsfamiljen Haldammen har två flickor som tävlat intensivt under årens lopp och dessutom en son som kör cross. Barnens aktiviteter har inneburit många och långa resor.

–Förra året räknade vi ut att vi bara varit hemma under fem helger, för det var antingen träning eller tävling för något av barnen. Hela familjen följer med på resorna och de som inte tävlar brukar försöka att besöka lite sevärdheter under tiden som tävlingar pågår, berättar Cecilies mamma.

Cecilies föräldrar driver eget företag i Kongsvinger, vilket varit en förutsättning – både ekonomiskt och tidsmässigt – för att kunna lägga så stort engagemang i döttrarnas intresse. Även bestemor och bestefar är involverade. De tar hand om stallarbete under vardagarna.

– Hade det inte varit för mamma och speciellt pappa så hade det inte gått att hålla på som jag gjort säger Cecilie. De har alltid skjutsat till träningar och tävlingar, land och rike runt. Dessutom har de verkligen ställt upp ekonomiskt för tävlandet kostar väldigt mycket pengar, förklarar Cecilie tacksamt.

–Hade det inte varit för att pappa var så envis när jag var liten så hade jag aldrig ens kommit upp på hästryggen, eftersom jag var livrädd för hästar då, berättar hon.

Cecilie går på högskola och utbildar sig till sjuksköterska. Skolan ligger i Elverum som ligger 13 mil från hemmet utanför Kongsvinger.

– Det tar mycket tid med skolarbete och resor så jag skulle gärna ha dubbelt så många timmar på dygnet, skrattar hon.

Nu ser Cecilie fram emot att så småningom kunna få en fin avkomma efter drömhästen Wheeling och själv kunna träna upp den till tävling.

– Det skulle vara en kempe-kul utmaning.

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.