White Stallion Ranch i Arizona – semesterresort i öknen

Guestranchen i Arizonas öken har i decennier varit värd vid filminspelningar av westernfilmer. Men hit hittar även frusna nordbor och en del blir kvar för gott.

LR 7/2007
Text och foto: Åsa Wikberg

[private]


Mitt i natten kör jag från den lilla flyg­platsen i Tucson, Arizona. Destinationen är White Stallion Ranch. En tvätt­äkta amerikansk “Duderanch” vars ökenprofil synts på många westernfilmer, bland annat Bröderna Cartwrights och Familjen Macahans.
Inte långt utanför den gamla anrika  westernstaden Tucson svänger jag in på en lång och dammig grusväg – Twin Peak Road. Endast bilens ljus lyser upp nattmörkret och det är svårt att tro att stadens ljus bara är några min­uter bort.


True Family Ranch

White Stallion Ranch drivs av Russel och Michael True med familjer. Russel är gift med Kristin som är bördig från Norge.
Ranchen har varit i familjen Trues ägo sedan 1965. Familjen bor och arbetar på ranchen, som kan ta upp emot 130 gäster vid högsäsong.
–Vårt mål har alltid varit att blanda den familjära stämningen på en traditionell duderanch med den service och kvalitet som man kan förvänta sig på en fin semester-resort, förklarar Russel True.
Ranchen har allt man kan förvänta sig på en avkopplande semester. Turridningarna i öken och ridlektionerna med bland annat team penning är bara en del av aktiviterna som erbjuds på White Stallion Ranch.
Många av gästerna är återkommande och det är ofta hela familjer som kommer, så det finns något att göra för alla smakriktningar och åldrar. Tennis, bad, träning, spa, minidjurpark, bio, bar och mycket annat.
–Men det är en sak som vi inte har här. Vi har ingen TV på rummen. Vi vill att våra gäster ska umgås utan TV. De ska röra på sig och få frisk luft när de är här, förklarar Russel som tycker att en del av hans landsmän är lite väl lata och TV-beroende.
– Det är riktigt roligt att se våra återkommande gäster som en gång när de var små var här med sina förädrar. Nu kommer med sina egna barn, för­klarar Russel.
Gästerna är en blandning av amerikaner och europeer, varav skandinavierna utgör en stor del.


Egen besättning, egen rodeo

Varje helg hålls en egen rodeo på ranchen. Då tävlas det i timed events; team penning, barrel race och steer wrestling är  några av grenarna på dagordningen.
Ranchens egen uppfödning av kalvar, bland annat longhorns, förser rodeon och gästerna med boskap att arbeta med. Har kalvarna otur så hamnar de också så småningom på grillen. Ranchen har en mycket bra kök där god mat lagas och om dagens rätter inte faller i smaken finns alltid chansen att beställa något eget.
Ett par gånger i veckan erbjuds cook­outs. Då åker de som vill hölass ut till en mexikansk cantina där maten serveras under bar himmel och med de typiska ökenbergen som kulisser.


Hollywoodfavorit

Ranchen som utgörs av 3000 acres öppet ökenlandskap ligger vid foten av de vackra Tucson Mountains som gränsar till Saguaro National Park. Själva bergen tillhörde en gång i tiden ranchen men de har av familjen överlåtits till Nationalparken. Området där ranchen ligger har varit fågelreservat och än idag så är fågellivet omfattande, men allehanda exotiska arter.
Ranchens unika landskapakaraktär har attraherat filmmakare sedan 80 år tillbaka.
– Det är både roligt och arbetssamt att ha filmteamen här, berättar Russel. De kan vara otroligt krävande och en del uppför sig inte alls bra, med det finns också exempel på verkligt trevliga människor, förklarar han.
– George Clooney spelade in film här för ett par år sedan. Han var en väldigt sympatisk kille. Och han såg ännu bättre ut i verkligheten tyckte alla tjejer här, skrattar Russel.


Genomtänkt stil

Hela ranchens interiör och exteriör är genomarbetad för att ge en hemtrevlig och unik atmosfär till den stora anläggningen. Det är Russel och Kristin som har ansvarat för inredning. Rummen är rymliga med sovrum, vardagsrum och bad med bubbel.
Middagarna intas gemensamt på den stora terassen utanför matsalen.
Högsäsongen på ranchen är efter jul fram till juni. Under ett par veckor i mitten av sommaren är ranchen stängd för gäster. Då är det helt enkelt för varmt i området och hästarna får en välbehövlig vila.


Hästarna och ridningen

Hästarna – 120 stycken –  är en salig blandning av olika raser. De köps in av Russel och den första tiden rids de bara av Wranglers. En wrangler är den som har hand om hästar och gäster på ranchen. På varje tur är det minst en wrangler med, ofta två. Det utgår flera olika turer varje dag, både snabba och långsamma.
– Stannar man en vecka så ska man inte behöva rida samma tur två gånger, garanterar Russel.
– Vi har över 50 olika streckningar som vi rider efter. De går både på låglandet och upp i bergen, förklarar han.
Ridningen och turerna är strikt övervakade av wranglers och av säkerhetsskäl finns alltid en wrangler tillhands när man ska sitta upp och sitta av. Turerna är anpassade både till de som vill se sig om i lite saktare mak och de som vill spränga fram snabbare genom cowboylandskapet.
Men man gör bäst i att sitta kvar i sadeln. En ofrivillig avsittning kan sluta i en kaktusbuske. Något som händer då och då, berättar en av wranglerna;
–Vi försöker rensa utmed stigarna men då och då hamnar en gäst i kaktusen, det går för det mesta bra men de brukar av naturliga skäl inte vara så glada, förklarar han.
De stora kaktusarna med armar sticker upp överallt i öknen. De heter Saguaro och sätter normalt sin första arm vid 75 års ålder. De kan bli över 200 år gamla, om de överlever de många åskvädren vill säga. Vid ett stort regn kan en kaktus suga upp 800 liter vatten och de utgör ett lockande mål för blixtarnas nedslag. De blommar på natten och kaktusfrukten var en viktig matkälla för indianerna i regionen som använde sig av fruktköttet, fröna och juicen i frukten.


Blev fast i värmen

Ranchen har många frivilligarbetare som kommer från Norge och Sverige, och om man vill åka till USA och jobba är det en god idé att börja som frivillig.
Gry Johannesen åkte för första gången från Norge till Arizona 1994. Sedan var hon fast.
– Första gången jag besökte ranchen var jag gäst, sedan kom jag tillbaka nästa år igen. Jag lärde känna Kristin Russel och fick sedan sommarjobb här 1996, berättar Gry som arbetat på ranchen varje år sedan dess.
– I början kunde jag bara arbeta tre månader i taget, sedan var jag tvungen att åka ut och förnya tillståndet att vara i landet. Det tog tre år för mig att få klara papper för att jobba och då hade vi hjälp av en advokat, förklarar Gry.
–Det är kul här med gästerna, westernridningen och arbetskamraterna, förklarar Gry som numera arbetar hela sommaren på ranchen och är assist­erande headwrangler.
– Jag trivs jättefint för det är väldigt bra folk jag jobbar för. När det är stängt sköter jag om hästarna. Sedan har vi  haft mycket filminspelningar. I somras var det till exempel ett tyskt gäng som spelade in en film där jag fick en roll, så det ska bli spännande att se. Tom Hanks var här och filmade Cast Away för ett tag sedan och tidningen Sports Illustrated var här och fotade sin berömda baddräktsutgåva. Det är kul när man kan se det ställe man arbetar på TV och i tidningar, förklarar Gry.


Egna hästar

Gry har två egna hästar på ranchen.  – En av dem köpte Russel som turhäst men den passade inte riktigt som det, så jag fick den. Det är en blandning av quarter och arab, som är 23 år nu. Min andra häst är en quarter som jag köpte förra året. Det är en barrelracehäst som jag börjat tävla lite med, berättar Gry.
Framtidsplanerna för Gry är obestämda men hon tror nog att det blir Arizona ett par år till.
– Sen får vi se, jag vet inte riktigt ännu vad jag vill bli, skrattar Gry.
– Att komma hem till Norge är trevligt för att träffa familjen, men det är väldigt kallt där. Jag tänker med rysning tillbaka på när man var ute och körde travhästar i snö och vinterkyla. Det är väldigt trivsamt att vara här i värmen, förklarar Gry som dagligen rider över samma jord som Zeb Macahan en gång i tiden dundrade fram över.

Fakta

White Stallion Ranch passar dig som vill ha en avkopplande semester med mycket aktiviteter. En vecka med helpension och sex dagars ridning kostar från 9400–11500 kr beronde på säsong. Flyg tillkommer.
Flyg till Tucson eller Phoenix.
Boka genom www.hastsportresor.se
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.