Har jag verkligen en cowhorse?

Working cowhorse är en fartfylld gren som innebär många svåra moment som ofta utförs i högt tempo. En av sportens unga ansikten är månadens LuckyRider, Elina Lindstad – som du kan läsa om i senaste LuckyRider. Elina är också vår nya bloggare. Följ med till cowhorsevärlden.

Så, jag har fått ett härligt erbjudande om att blogga här för Lucky Rider och göra inlägg om cowhorse och allt som rör detta. Efter mina 6 år inom westernridningen så ser jag mig själv som väldigt grön inom sporten om man jämför med våra gamla legender som i stort sätt har grott fast i sadeln. Med detta vill jag endast få sagt att jag inte är något proffs och skriver inte för att ge några ”expert-råd”.

Men här är några sköna observationer på hur jag märkte att jag har lite extra ”cow-känsla” i min häst.

Denna tävlingshelgen började med att jag lastade ur min häst ur transporten på tävlingsplatsen. Redan då märkte jag att hon var lite loj och grinig, det var inte riktigt detta hon hade tänkt sig klockan 7 på morgonen. Dock var vi redan på plats så det var bara att försöka få till det så bra som möjligt ändå. Alltså var det bara att borsta, sadla och börja rida fram. Under framridningen var det inte mycket energi i min häst och just då var min enda tanke ”Ska det bli en sådan där jobbig tävlingshelg nu?”. Till slut bestämde vi oss för att ta en paus i ett hörn och plugga mönster. Helt plötsligt gick det som en rysning genom min häst och hon spände upp sig rejält. Öronen flög upp och energin gick från botten till toppen på en millisekund. Det blir helt tyst, allas ögon är riktade ner på ridbanan. Plötsligt fylldes ridhuset av ett utdraget, ekande, euforiskt och lite illaluktande: ”Muuuu!” Efter att detta ljud hade gett min häst en typ av onaturlig energikick var min enda tanke: ”Det här kan nog bli en bra helg ändå.”

Detta är ett ganska tydligt exempel på hur man kan märka att det finns kosse-gener i ens häst. Men jag har tänkt lite, hur vet man egentligen om man har en cowhorse? Det finns många olika egenskaper som ska finnas men några tecken på att man har en häst med lite kosse-blod i sig kan vara:

-När man är ute på en ute-ritt och rider förbi en hage med kor (ibland märks det även med får), så är det näst intill omöjligt att få tillbaka uppmärksamheten från hästen.

-Så fort det rasslar bakom stängslet går hästen från loj till övertaggad.

-Öronen på din häst blir dubbelt så långa när det är kossor i närheten.

-Ibland kanske man tävlar endast en reining-klass och när ni har avslutat mönstret och går mot fel hörn inser hästen att den inte kommer att få jobba ”på riktigt”.

-När man gör sina stora volter på reining-mönstret så dras hästens blick alltid lite mot det där hörnet som luktar och låter lite annorlunda.

-När man börjar med boxingen så inser man snabbt efter ett par vändningar att hästen helst vill göra allt jobb själv och man känner sig mer som en passagerare.

Kan du känna igen dig själv och din häst i denna lista så är det en stor chans att du har en häst med lite kosse-blod som strömmar ut i dess muskler. 

Detta är några sköna små tecken som man kanske märker av om man sitter på en härlig cowhorse. Dock så finns det ju en lång lista med mer seriösa saker man ska tänka på och kolla upp när man nån dag ska köpa sig en häst. Men från den listan nämner jag endast en punkt: Ta expert-hjälp. För känslan av en riktigt bra cowhorse är en oslagbar känsla.

 

Om Elina Lindstad

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.