Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så nära paradiset man kan komma. Underbar och spektakulär natur med utsikt över prärien, bergen och skogen. Följ med!

Text och foto: Åsa Wikberg

Efter en lång dag på väg över prärie och över bergskedjor når vi den lilla staden Magdalena i New Mexico. Små hus, en del till synes övergivna, kantar vägen när vi rullar igenom. Nu är det inte långt kvar. De spanska conquistadorerna upptäckte området och spanska nybyggare döpte staden till Magdalena. Här hittade man både guld och silver och en av turistattraktionerna är en gammal nedlagd gruva. Området passade även för att föda upp boskap och fortfarande finns många boskapsrancher här.

Ranchen vi ska besöka ligger en bit från den allmänna vägen och vi guppar fram på en dammig grusväg ett bra tag innan vi så småningom kommer fram till skylten som visar att vi har kommit rätt. Concho Hills Guest Ranch ligger vid foten av New Mexicos San Mateo Mountains och med utsikt over San Agustin plains.  The plains, prärien, var för circa 5000 år sedan en sjö och i området som varit bebott över 13000 år kan man finna många lämningar från den ursprungliga indianbefolkningen.

Över ranchen går en del av Magdalena Stock Driveway. Den historiska boskapsstigen användes ända fram till 70-talet av rancher från både New Mexico och Arizona. Man drev boskapen till uppsamlingsfållorna i Magdalena och där togs de sedan vidare med tåg. Några kända cowboys från äldre tider var till exempel Robert LeRoy Parker (Butch Cassidy) och Harry Alonzo Longabaugh (Sundance Kid) som red för WS Ranch. Ättlingar från de gamla rancharna driver fortfarande verksamhet runt Magdalena. Det är alltså en plats rik på västernhistoria och marken man trampar har tidigare sett både apachekrig och Buffalosoldater. Här blev den kända apachekrigaren Geronimo tillfångatagen. Alamo-reservat med lika delar apache och navajoindianer ligger idag norr om Magdalena.

Kärnkraftingenjörer 

Här på Concho Hill träffar man något så ovanligt som två kärnkraftingenjörer som driver guest ranch. Ja, du läste rätt! Concho Hill Guest Ranch drivs av Tim och Marilyn Norris. Båda är uppväxta på landet, men sedan några år inflyttade till New Mexico och Magdalena. Marilyn (respektfullt tilltalad som Miss Marilyn av sin make) är en countrygirl från Tennessee och Tim kommer ursprungligen från Michigan.

– Men jag har bott överallt, när jag var liten flyttade vi till Alabama och sedan till Washington state, berättar Tim. Båda växte upp på vad de kallar dirt farms, det vill säga en liten och ganska fattig gård.

– Vi hade lite boskap och några hönor, berättar Marilyn som så småningom tog en examen i Nuclear engineering.

– Vilket var väldigt ovanligt i min familj, eftersom ingen tidigare läst vidare på college, berättar Marilyn.

– Det var helt klart en avvikelse mot den normala, att gifta sig, få barn och arbeta i fabrik, berättar hon vidare.

Efter ett varmt välkomnande har vi slagit oss ner i ett riktigt drömkök i boningshuset på ranchen. Här bor värdparet, men huset används också som matsal och allrum för ranchens gäster.

Conchohill2

Sydafrika och kamelridning

Tim har bakgrund liknande Marilyns, men hamnade som ung i det militära.

– Jag började arbeta på kärnkraftsubåtar och gjorde det i över tio år, berättar Tim, som även han tog en examen i Nuclear engineering.

Så småningom skulle de bådas vägar korsas och man har ju hört många historier om hur folk mötts, men det här är en av de mer ovanliga.

– Jag arbetade på en fabrik som tillverkade kärnvapen, berättar Marilyn. Vi hade såklart mycket strikta säkerhetsrutiner, men det fanns de på företaget som inte gjorde som de skulle. Tim skickades hit för att få ordning på oss, skämtar Marilyn. Tim fick ordning på säkerhetsrutiner och de anställda och ett par år senare var de två gifta.

Sedan följde ett antal år där man arbetade på olika ställen. Och i olika delar av världen. Deras annorlunda karriärval har gjort att de ofta har arbetat i olika utvecklingsprojekt.

– Vi var fyra år i Sydafrika där vi tog fram en ny typ av kärnkraftreaktor. Alla ledigheter spenderade vi i Egypten och Marilyn tyckte verkligen om att rida kameler när vi var där. När vi kom tillbaka till USA och New Mexico blev vi engagerade i Cowboy Action Shooting vilket ledde till att intresset för hästar och ridning följde som ett brev på posten, berättar Tim.

Egen ranch

Paret började ta lektioner för en cuttingtränare och fick möjlighet att arbeta som cowboys på round ups och annat boskapsarbete på ledig tid. När deras arbetskontrakt i New Mexico gick mot sitt slut började de fundera på vad man skulle kunna arbeta med för att kunna stanna kvar i området.

– Vår första idé var att starta en egen bokskapsranch, men så gjorde vi en affärsplan där vi insåg att om vi investerade 2,5 miljoner dollar skulle vi ändå bara ha 20.000 dollar kvar per år. Det kändes inte som någon hållbar väg.

– Så vi bestämde oss för att en Guest Ranch var det vi skulle satsa på. Jag hade även arbetat fem år inom turistindustrin tidigare och var inte helt novis inom området, berättar Tim.

Paret letade efter det perfekta stället och tittade på 30 olika rancher innan de hittade en plats där både hus, historia och omgivning stämde med vad de var ute efter.

– Här fanns allt vi kunde drömma om, berättar Marilyn. Den underbara och spektakulära naturen med utsikt över prärien, bergen och även skogen.

– En av våra planer när vi startade var att berätta för gäster om västernhistorien. Vi växte själva upp med alla westernfilmer och fick på det viset kunskap men nu för tiden har den fallit i glömska och de yngre generationerna känner inte längre till historien, berättar Tim. Båda har ett stort historiskt intresse som visar sig under vår vistelse både genom berättelser, utflykter och historiska föremål som paret samlat på sig under åren.

Conchohill3

 

BLM-land

Ranchen är omgärdad av BLM-land, som är statligt ägt, men ranchen får nyttja det, vilket betyder att ridmöjligheterna är oändliga och man kan rida i all möjlig terräng, i princip i dagar i sträck utan en själ i sikte.

– Skulle vi sätta ihop all mark vi kan rida på så är det runt 2 miljoner acres (motsvarande över 800.000 hektar – nästan som Skånes yta, reds anm), berättar Tim vidare.

– Terrängen varierar från berg och tallskog till prärien där man kan rida upp till fyra mil utan ett boskapsstängsel. En annan sak som är unik här är att vi är mitt i hjärtat av New Mexicos boskapsland. Vi är omgivna av rancher och i tillägg till att arbeta med vår egna lilla boskapshjord så har vi även möjlighet att hjälpa ett antal ranchare runt omkring. Vi flyttar boskap mellan olika områden och rider ut och ser till dem regelbundet. Det är inte något tillrättalagt låtsasarbete, utan vi utför uppgifter som behöver göras, förklarar Tim.

Läs mer i LuckyRider 5 2016. Prenumerera här och få Westernkalender, vitaminbok och John Moore DVD!

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …