Dufurrena – Futuritychampion med en plan

Med pengar på fickan som bara räckte till första månadens ranchhyra, men med en nedskriven affärsplan. Cuttingchampion Ed Dufurrena med familj anlände till cuttingmeccat Gainesville och efter år av kämpande nådde han målet, eller ett av dem – att vinna treårsfuturityt.

Text och foto: Åsa Wikberg

Att hitta, eller föda upp, den där hästen som har allt som krävs, att klara av att träna upp den till en top-performer och att gå in och vinna den största tävlingen av alla, ja åtminstone vad gäller prispengar. Ed Dufurrena är en av de få som har lyckats och när LuckyRider besökte Texas stämde vi träff med honom.

Det där med stora skyltar och flashiga entréer brukar inte vara något som utmärker de tränare som har arbetat sig upp genom hårt slit under många år och när vi kryssar oss fram på den lilla byvägen utanför Gainesville så förstår vi att Dufurrena i alla fall inte lider av något storhetsvansinne efter segern i Will Rogers Arena under 2015 års futurity. Vi får till slut ringa och fråga vilket av ställena han huserar på och Ed guidar oss sista vägen.

Det visar sig att Dufurrenas träningsranch är just det, en träningsranch med stallar, ridbanor, och hagar. Även om hela familjen arbetar här, så bor man på annat ställe.

Varje tränares dröm

– Det är en stor sak att vinna cuttingfuturityt, med 600 ekipage så är det förstås en väldig massa bra hästar och ryttare. Det är det event som har de största vinstpengarna. Även om du tror att du har en vinnare är det svårt att få ihop alla delar. Det är fyra omgångar som du måste ta dig igenom, det är ett tufft event, förklarar Ed Dufurrena när vi satt oss tillrätta i kontoret som är inhyst i stallarna.

– Jag tror det är varje tränares dröm att vinna futurityt. För sporten i stort så är Futurityt själva höjdpunkten under året. Man arbetar hårt mot det målet varje år och det är rätt kul när man faktiskt når målet, förklarar Dufurrena, men säger samtidigt att han själv har flera olika mål inom industrin. Dufurrena var en av förhandsfavoriterna då dottern Rieta tidigare under tävlingarna ridit hem vinsten på red roan-hingsten i Limited non pro på score 220 (pappa Ed scorade 225 i finalen).

Vad betyder vinsten?

Ännu så länge har Dufurrenas inte sett så stor påverkan på hans egen träningsverksamhet efter vinsten, men som han förklarar har han redan många bra kunder.

– Och man kan ju bara träna så många hästar. Men när jag ser på framtiden för den här unga hingsten som jag vann med, Stevie Rey Von, så är förstås en futurityvinst en riktigt viktig del i en hingsts fortsatta karriär. Om vi kan fortsätta att visa framfötterna, så hoppas jag att vi kommer att få möjlighet att betäcka många bra ston och reproducera hans goda gener, förklarar Dufurrena som trots vinsten verkar ha fötterna på jorden.

Hingsten är ägd, avlad och uppfödd av Dufurrena, som även födde upp hingstens mor Miss Ella Ray och han hade även hingstens mormor.

Futurityvinsten till trots har Dufurrena bestämt att inte låta hingsten stå till förfogande i avel ännu.

– Vi bestämde oss för att inte använda honom i aveln i år för det är svårt att tävla en häst på den här nivån och samtidigt låta honom stå till förfogande.

Marknaden har förändrats under de senaste åren och blivit mer kunnig, tycker Dufurrena. En futurityvinst kunde tidigare betyda pensionering för en häst, avelsintäkterna var ordnade.

– Numera vill folk veta att det verkligen är en topphäst som kommer att förbli frisk och oskadad över en längre tid. Jag tror de flesta idag vill se lite mer av en häst innan de bestämmer sig för att betäcka sitt toppsto.

Ranchbakgrund

Men om vi backar bandet lite så får vi veta att Ed Dufurrena, liksom många andra tränare här i Texas kommer från ett helt annat håll. Ed förklarar att han kommer från rena bondvischan och att det där med cutting kom in ganska sent i livet.

– Jag kommer från en helt annan värld än den här tävlingsvärlden. Jag är uppväxt i norra Nevada, hundra miles från närmsta stad. När du öppnar en Western Horseman och ser artiklar från Buckaroo country, det är där jag kommer från. Där finns bara stora rancher så långt ögat når. Rancher och mustanger.

När man växer upp långt ute på landet så är rodeo en stor grej och i vår region fanns flera framgångsrika saddle bronc riders, berättar Dufurrena.

– De flesta ungar såg upp till de grabbarna och det var i de fotspåren man följde. Genom framgångar på rodeon fick jag ett stipendium till college i Kalifornien som gjorde att man fick mer kontakt med tävlingsvärlden. Senare hamnade jag i Oklahoma och även om jag alltid älskat hästar och tävlande visste jag inget om cutting på den tiden, berättar Ed.

– Det är lite roligt hur saker blir. Efter college åkte jag tillbaka till Nevada, drev kor och lagade staket, och red in unghästar vid sidan av. Det utvecklade sig till reined cowhorse och jag blev rätt framgångsrik på regional nivå, berättar Dufurrena som senare, först i trettioårsåldern, inriktade sig mer mot cutting. Sedan tiotalet år tillbaka är Texas hemma för familjen som består av fru Shona, sonen Brandon, 30, och dottern Rietta, 22.

Miss Ella Rey

Dufurrena har rönt stora framgångar på tävlingsarenan med futurityvinnarens mamma, 11-åriga Miss Ella Rey, ett mycket framgångsrikt sto som vunnit mer än 380 000 dollar själv.

Faktum är att Dufurrenas karriär startade med en kund som lämnade en cuttinghorse, ”Smart Little Boogie”, i träning. Vid det tillfället visste Ed inget om cutting, men han började lära sig och ekipaget kom att bli mycket framgångsrika. Den hästen är mormor till Miss Ella Rey och starten till familjens framgång.

Miss Ella Rey har tävlats framgångsrikt av barnen. Brandon vann 2013 års AQHA World Championship i Amateur Cutting på Miss Ella Rey och Rieta gjorde samma bedrift 2014.

– Hon är ett otroligt sto som älskar sitt jobb. Hon ger hundra procent varje gång. Hon är på avelsranchen just nu, men vi har planer på att tävla henne lite mer i år.  Vi ska försöka få in henne i Hall of Fame, som är den högsta äran och bedriften för en häst. Den första babyn efter henne var Purple Reyn (tävlas av Brandon) som var förra årets NCHA Non Pro Horse of the Year, det andra var Stevie Rey Von som blev 2015 års Futuritychampion. Hon har bara två avkommor än så länge. Rätt bra start av ett sto med bara två avkommor, förklarar Dufurrena stolt.

Det där med avel fungerar på ett lite annat sätt i USA än vad vi är vana vid här i Skandinavien. Har man ett framgångsrikt sto är det ovanligt att man låter henne bära föl själv. Man tar ut ägg, befruktar det och låter en surrogatmanna bära fram fölet. Hos Dufurrena har man ett handfull toppston som man erbjuder embryon från och även en NCHA Hall of Famehingst, Auspicious Cat (High Brow Cat x Lenas O Lady (by Peppy San Badger) som är världsmästare ett antal gånger i olika divisioner.

– Det finns nu möjlighet att köpa ett embryo från Miss Ella Ray. Vi kommer överens om ett pris och köparen väljer en hingst som det ska avlas med. Man befruktar ägget och sedan går det till ett mottagarsto.

Vid frågan om surrogatmamman har inverkan på hur fölet blir tycker Ed att det visat sig att fölets biologiska föräldrar har störst inverkan.

– Vi föder upp ett tiotal föl varje år från surrogatmödrar och det är slående hur lika dessa föl är sina biologiska föräldrar. Till exempel, Stevie Rey Von föddes av en surrogatmamma men har många likheter med sin biologiska mamma. Och även många med sin pappa, Metallic Cat.

Läs mer i LuckyRider 4 2016. Prenumerera här och få Westernkalender, vitaminbok och John Moore DVD!

 

Ed Dufurrena och sonen Brandon på familjens träningsanläggning i Gainesville, Texas.

DSC_0084

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …