Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg

Under åren som jag arbetat med hästar och människor har jag sett folk som fått hästar att bli helt tokiga, men jag har även sett människor som fungerar som magneter som hästarna söker sig till. Den energi vi som människor sänder ut är vi ofta helt omedvetna om, men för hästen har den stor, ja rentav avgörande, betydelse för hur vi kommunicerar med våra hästar.

All kommunikation med hästen startar på marken och det jag gör i all daglig hantering med hästen kommer att vara avgörande för hur jag lyckas, både som hästägare och ryttare. När jag blir duktigare i sadeln och lär mig stänga av allt onödigt ”brus” i form av tankar och känslor kan jag utveckla min förmåga att känna av vad som händer i hästen. Jag kan nyttja hästens fulla kapacitet och skapa en relation som bygger på förtroende.

Att gå undan för tryck

En av de allra första sakerna vi bör lära hästen är att gå undan för tryck. Detta kommer helt naturligt för hästen som lever i flock, de lär sig tidigt både vad ett fysiskt tryck, kanske i form av en uppvänd rumpa, men även en psykiskt tryck, i form av bakåtstrukna öron, betyder.

När man släpper in en ny häst i en flock så blir den ofta driven runt och den blir bortstött från flocken. För oss människor skulle ett sådant beteende betyda att vi skulle hålla oss undan från de som stötte bort oss, men hästens mekanism är annorlunda. Inom några dagar kommer den att följa flocken, i vått och torrt. I hästens naturliga miljö kommunicerar man genom energi. Om vi ska ha en fungerande relation med våra hästar måste vi lära oss hur vi kommunicerar med dem.

Ett stort problem med oss människor är att vi ofta är väldigt inkonsekventa i vårt förhållande till hästen. Hästen lär sig snabbt att människan säger en sak och menar en annan, detta får till följd att hästar lär sig gå emot tryck istället ifrån. I hästens naturliga miljö vet den att ett par bakåtstrukna öron snabbt kan bli en arg rumpa och en spark om man inte är hörsam. Det betyder inte att man ska slå eller vara elak mot en häst eller skrämma den om den inte gör som man tänkt. Det handlar om att kommunicera med hästar. Allt vi gör med hästar är kommunikation.

Var i nuet

Vi jobbar mycket för att få hästar att vara hörsamma, följa ledaren och ge efter för tryck. Träningen börjar med en sådan enkel sak som hur du leder din häst.

Du hämtar hästen i hagen och ska leda den till stallet, men ditt fokus är hela tiden på något annat – du kollar telefonen, pratar med en kompis, funderar över arbetet eller planerar vart du ska rida. Vi människor är okoncentrerade. Hästen känner att du inte är där. Hästen är här och nu. När vi inte är psykiskt närvarande så kanske vi inte ens känner när hästen provar oss genom att bogen börjar komma för nära, eller den försöker gå om dig, eller till och med på dig. När du stannar går hästen fem steg till. Ibland kanske du tillrättavisar hästen och ibland inte. Eftersom vi inte bryr oss till hundra procent om vad hästen gör så flyttar hästen fram sina positioner och testar gränserna.

När jag säljer en häst får jag ibland  efter några månader ett samtal där den nya ägaren säger att den här hästen är inte som den var hemma hos er. Hos oss hade den fungerat utmärkt, men när den kommit till en ny miljö med nya rutiner så lägger sig hästen till med olater. Den har dagligen flyttat fram gränserna lite i taget tills en dag då den nya ägaren fått ett problem på halsen.

Man får komma ihåg att hästar inte gör någonting för att vara elaka, även om vi människor ofta kan tolka hästens agerande som ett personligt påhopp. Hästen gör oftast saker för att få stanna i sin bekvämlighetszon eller för att den är rädd eller osäker. När du säger att den måste göra saker kan den försöka hitta vägar för att slippa göra det, eftersom den är bekväm av sig.

Träningen börjar i hagen

Redan här, när du leder din häst från hagen börjar träningen, DIN träning. DU måste bli närvarande i allt du gör med hästen. Kanske har du redan en häst som inte respekterar din bubbla eller dina gränser. Då måste du ta tillbaka kontrollen. Som tränare har man ett system som man jobbar med för att konsekvent få hästen att gå ifrån tryck.

Har hästen redan lärt sig ett dåligt beteende så försöker jag få hästens uppmärksamhet när jag leder den. Vill hästen invadera mitt utrymme så stannar jag och backar upp (med ryggen mot hästen). Jag tar änden på grimskaftet och klatschar på jackan eller lyfter upp jackan eller armarna och gör mig större. Jag gör mig större och ökar min energi i kroppen, men så fort hästen backar undan sänker jag min energi för att tala om att det hästen gjorde var ok. Att öka energin betyder inte att jag blir arg eller skriker, utan att jag utstrålar en bestämd energi. Hästen gick undan från trycket av min energi.

Jag varierar promenaden mellan hagen och stallet för att aktivera hästens hjärna. Jag kan gå en cirkel, gå en åtta och se till att hästen är med mig och går där jag vill att den ska gå, snett bakom. Jag gör det med bestämdhet, jag har ett mål med det jag gör.

Det finns en gammal vedertagen sanning som säger att om jag har kontroll på hästens fötter, har jag också kontroll på hästen. Alla övningar man gör handlar om att ha kontroll över hästens fötter.

Ska jag släppa in hästen i hage eller box så går jag aldrig in i boxen eller hagen. Jag ställer mig bredvid och skickar in hästen. Sedan ska hästen vända sig om och titta på mig. Då styr jag allting ända tills jag tar av grimman. Om du går in i boxen kan du faktiskt skapa en farlig situation, speciellt om du har en häst som inte respekterar dig som ledare. Det kanske ligger mat som hästen snabbt vill till, den kan bli rädd för någonting. Har du inte rätt kontroll så kommer den att springa över dig vid något tillfälle, eftersom du inte är nog viktig. Hästen måste se dig som ledare.

Några vardagstips

Vare sig du har lång erfarenhet eller just har börjat med hästar så vill jag dela med mig av några tips som kommer att göra ditt hästliv lättare och säkrare. Det här ska du göra varje dag. Hela dagen. Alla dagar. Ju mer konsekvent du är desto lättare kommer din hästs liv att bli. Du är ledaren. Hästen är följare. Det handlar om din säkerhet, men också om att bygga en bra kommunikation.

• När du går framåt ska hästen följa dig

• När du säger stanna ska hästen stanna

• När du backar ska hästen backa

• När du säger åt hästen att flytta bakdelen ska den flytta bakdelen

• När du säger åt hästen att flytta framdelen ska de flytta framdelen

Att få hästen att följa dig eller flytta undan från dig kan ske både genom ett psykiskt tryck (din blick och energi) eller ett fysiskt (ditt finger, din hand, ditt grimskaft).

Då hästen börjar att förstå att det du säger har en verklighet kommer den att följa med dig. Den kommer att vilja vara med dig.

Jag anser att för att bli en duktig ryttare måste det finnas horsemanship i grunden. Horsemanship kan se ut på många olika sätt och är egentligen bara ett uttryck för hur man på ett bra sätt kommunicerar med domesticerade hästar som man ska hantera, rida eller använda i arbete.

Var inte en mes

Vi moderna människor är inte sällan för mesiga för att vara ledare för djur. Vi förmänskligar djurens känslor, intentioner och sätt att vara. Vi tillrättavisar ett dåligt beteende, men får sedan dåligt samvete ”kanske jag var för sträng”. Vi frågar oss ”hur kunde hästen göra så mot mig när jag älskar honom så mycket”. Vi tar med oss våra känslor av otillräcklighet och våra rädslor till hästens värld. Och även om hästen kan vara den bästa kamraten och en lisa för kropp och själ så gör vi den ingen tjänst när vi utsätter den för våra oroliga energier.

Min fosterpappa sa ofta att en häst är mycket kärlek och en fast hand. Något som kan appliceras både på hundar och på barn också för den delen.

Att slå en häst är alltid fel. Det viktiga är att man säger nej på ett sådant sätt som hästen förstår och att man är konsekvent i all hantering. Hästar, precis som många andra djur (och många människor också för den delen), vill ha en ledare, en som säger vad man ska göra. Ditt arbete som hästägare är att bli en så bra ledare som möjligt. Principfast, men ödmjuk i din roll, eftersom hästen har mycket att lära dig.

Hästen vill inte stå stilla

Den gamla principen att det ska vara lätt för hästen att göra rätt och jobbigt att göra fel kan man använda sig av i all träning. Den använder vi dagligdags och den fungerar på alla hästar. Ett problem många har när markhanteringen inte är på plats och hästen inte riktigt lyssnar på sin ryttare är att den inte vill stå stilla vid uppsittning. Om jag får en sådan häst så kommer jag att flytta honom tills han slappnar av och förstår att det lättaste är att stå stilla. Och jag gör det tills han förstått, vilket kan innebära att man får flytta runt hästen ett antal gånger innan man kommer till den punkt där hästen faktiskt slappnar av och står stilla vid uppsittning. Här gäller det att vara konsekvent och att fullfölja det man påbörjat. Det är precis samma metod som jag använder mig av vid cuttingträning när vi tränar på en flagga på cuttingmaskinen. När flaggan rör sig ska hästen följa den, men när flaggan stannar ska hästen stanna. Om hästen inte stannar, utan fortsätter ett antal steg så kör jag runt den lite till så att det blir mer jobbigt för hästen. Det blir jobbigt att inte vara uppmärksam och göra fel och det blir lätt att göra rätt för då får man komma till exitpoint som i det här fallet består av att stå stilla.

Om man har ett bra horsemanship i grunden så kommer man att ha hästen med sig till hundra procent. De bra hästarna som jag ridit under åren, de VILL vara där med mig, så när jag lägger in en högre växel så gör de det också.

Gå in i tryck

Man pratar ofta om att hästen naturligt går undan för tryck, men det är en sanning med modifikation. Faktum är att det är du som ryttare som bestämmer om du kommer att ha en häst som går undan för tryck eller en som går in i tryck, det vill säga MOT tryck. Har du en häst som ständigt går mot tryck så har du en häst som är ovillig eller har svårt för att utföra det du ber om. Hästen kan förstås vara stel eller ha ett problem kroppsligt som gör att den i vissa lägen går mot tryck, men om vi bortser från det har vi ett problem som oftast uppstått för att du inte varit konsekvent i ditt horsemanship.

När jag hanterar hästen från marken och kommer upp på hästens rygg så måste jag alltid vara lika konsekvent.

Hästen går in i tryck om man inte lär den att gå ifrån trycket. Ett tryck för hästen betyder – gör något. Inget tryck betyder att det är bra som det är. Om man inte fullföljer en hjälp – ett tryck – så går hela kommunikationen åt pipsvängen, för då har du lärt hästen att den inte behöver.

För att exemplifiera vad jag menar med att hästen går mot tryck så kanske du upplevt att när du lägger på skänkeln så reagerar hästen inte. Så du måste öka trycket och kanske öka igen och sedan sparkar du hästen dit du vill. Du har en häst som inte går undan för tryck, utan går mot tryck (eller in i tryck).

På en unghäst som ska gå framåt lägger jag på mjukt om hästen för att få den att gå framåt, då undrar den ofta vad den ska göra och jag förtydligar genom att jag lägger på lite hårdare tryck tills den rör sig. Med en unghäst har jag tålamod och vet att den kanske inte reagerar direkt, men mitt mål är alltid att den ska lära sig den första mjuka signalen. Får jag en sex-åring för inridning kommer jag att använda samma metoder som för en unghäst och en grundprincip som alltid används är att fråga först, alltså först en väldigt mjuk signal som sedan förstärks om inte den första gick fram.

Har du problem med att hästen bara står och inte vill gå framåt eller börjar backa för att slippa gå framåt, gå tillbaka till markarbetet. Det är där hästen lär sig att lyssna till dig och att respektera dina signaler.

En bra övning som vi alltid gör med våra unghästar är att stå framför dem med ett lead rope (lång grimskaft) fäst i en repgrimma. Jag höjer handen och sätter upp pekfingret med handen som håller repet. Hästen kommer inte att reagera på det lilla trycket. Jag förstärker genom att skaka repet något upp och ner och fortsätter skaka lite kraftigare tills hästen flyttar bakåt. Då avbryter jag direkt som belöning och för att tala om att den gjort rätt. Efter några gånger kommer hästen att ta den första lilla skakningen eller kanske bara det höjda fingret.

Ha en plan

Om vi har lärt hästen att den inte behöver göra det vi ber om så kommer den att utnyttja det. Det är inte för att den vill vara taskig eller har en dålig dag, det har att göra med att hästen är bekväm av sig. Om den inte behöver göra något så gör den heller inte något.

Horsemanship har under åren utvecklats från tidigare ofta tuffa metoder till metoder där man idag använder hästens naturliga instinkter och sätt att vara till att jobba med oss och för oss. Det är mycket positivt. Men pendeln har slagit i botten på andra sidan och människor är ofta rädda för att vara bestämda och konsekventa i sin hantering, vilket leder till problem. Min erfarenhet är att människor med gott självförtroende ofta brukar få ut mer av hästen. Att du är bestämd och målinriktad betyder inte att du måste vara hård med hästen. En fast hand betyder egentligen bara att du har en bestämd energi och den sitter i ditt huvud.

Hur övar man upp den då? Ja, det är faktiskt ganska lätt. Vi kan dela i det i tre enkla punkter som du kan följa varje dag:

• Att alltid ha en plan för vad du ska göra med din häst

• Att du har ett system i det du gör och invanda rutiner

• Att göra saker roligt, för dig och hästen, genom variation

Kom ihåg att hästen känner när du tycker att saker är läskiga eller roliga. Det är den energin som går in i hästen.

Öronen talar om

Har du tänkt på att hästens öron spelar när du är i närheten av den och när du rider. När hästen öron är riktade framåt är den koncentrerad på något annat än dig, något framför dig. När hästens öron börjar spela så är kommunikationen igång och den är fokucerad på att plocka upp dina signaler. Lär dig tyda hästens signaler och var tydlig med dina egna. Kom ihåg att det är du som har störst påverkan på hur er relation ska bli.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …