Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd.

Jag vet inte hur många tusentals mil jag har rullat med mina hästar i en transport bakom bilen.

Efter vår ekonomi har vi köpt ett så säkert fordon vi kunnat för att dra våra hästar med, de få gånger vi faktisk har en transport efter oss. Vi har även investerat i en transport av nyare årsmodell för att även där hoppas hålla olyckorna borta. Vi har alltså lagt ganska mycket pengar på att våra resor med hästarna ska vara så säkra som möjligt.

Så kommer man ut i trafiken och möter IDIOTER! Asså jag blir galen! I det tillfället skiter jag fullständigt i värde på både bil och släp, det andra trafikanter ser. För vet Ni vad, i transporten står mina jobbarkompisar, mina bästa vänner, mina största kärlekar och minst ett djur som inte kan rå för situationen alls. Jag kör inte omkring på farmors sketna spis från 70-talet! Jag är inte på väg till skroten! Är det jättesvårt att förstå för vissa?

Vi kör sakta och tar det säkra före det osäkra. Vi svänger lugnt och försiktigt för att våra hästar ska stå på benen. Vi gör inte detta för att vi vill synka fartdårar eller för att få ha en lastbil som frimärke i arslet. Vi tycker varken att det är spännande eller coolt.

Och ni som tycker det är smart  att hinna före i en utfart eller i ett farthinder, vi har fortfarande inte farmors spis i släpet. Vi ska fortfarande inte svänga in på tippen. Vi har drygt 1.5 ton bakom bilen. Kanske på väg till en tävling, med hästar som ska tävla. Vet ni vad en tävlingshäst kostar?? Har Ni känt känslan när Er front blir intryckt till sätet? Ni verkar onekligen sugna.

Vi är inga kungar på vägen, vi vill bara komma fram säkert. Vi försöker hålla till kanten när det går, vi försöker visa respekt men vad hjälps det? Seriöst? Om det inte går att samsas i trafiken. Ser Ni igenom vår bil fram till kameran så Ni vet vad som försiggår inne i släpet när ni vill utmana det där avståndet man fick lära sig i körskolan? Nej, jag tror inte det men det är inte helt ovanligt att det hoppar och far där inne. Och visste Ni att ett benbrott ofta leder till döden på en häst? Vill Ni ha det på Ert samvete? Vill Ni ha en arg hästmänniska på Ert samvete?

Kan Ni som tar åt Er av detta bara fatta att om Ni nu råkar se ett hästsläp i trafiken, kan Ni bara förstå att det till största sannorlekhet står ett djur eller fler där inne? Är Ni beredda att vara med att lasta ur panikslagna hästar, för det är ju Er skyldighet att stanna kvar om en olycka sker. Vill bara understryka att till och med den hårdaste fighter jag träffat blev väldigt spak då han träffade min häst. Det är inga leksaker. Inga smådjur.

Kom ihåg att googla lite prisklasser på en häst, glöm inte det. Och förresten det är väl säkert Ni som tycker att hästmänniskorna är en sekt som håller ihop. Det kan jag visa Er om det behövs, be my guest!

Jag skulle vilja tillägga en sak. Det var inte så många år sedan pappa var på plats på en olycka med en häst på E20 där hästen hade total panik och behövde komma ut av olika anledningar. Då kom en lastbil och ställde sig på tvären över vägbanan efter att en IDIOT bestämt sig för att köra förbi i ej nedsatt hastighet! Seriöst den lastbilschauffören älskar jag för evigt. Vilken ängel ❤

Då säger Vi så! Kör försiktigt där ute, bättre att vara sen i detta liv än tidig till nästa.

instagram: rosieellinor

Kram

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …