Quarter Föl
Quarter Föl

“Intet är som väntans tider, …”

Ja, så börjar ju dikten, men det skall erkännas att som uppfödare och tävlingsintresserad så går jag mig själv på nerverna såhär års. Jag kan spekulera i timmar om vad årets föl kommer att bli. Kön, Färg, Teckning? Ja där är man egentligen ganska chanslös. Även om det finns både mycket teorier och en hel del genetisk fakta att bygga på så är det ju inte så intressant. Desto mer intressant är det ju att spekulera i om det blir en underskön Clara till… Eller om Extremes syskon blir lika cool som han… Eller om Jokers lillasyster (eller bror) också blir en arbetsmyra. En sak som är säkert är i alla fall att de där veckorna när det väl skall hända ligger allt för långt i framtiden, man måste ju ta sig igenom tre vintermånader först.

Inte nog med att man spekulerar om vad som redan är “producerat” man spekulerar också i vad som skall produceras. Skall vi betäcka Blondy med Party igen? Det är ju här som långsiktigheten synas och maratonloppet för en uppfödare liksom aldrig tar slut… Man funderar över anfäders kapacitet och förmåga, om hingstar och stons förmåga till nedärvning; på om de hästar man redan fått fram har bevisat tillräckligt väl att de är bra, eller om man skall tänka om. Ja det är en utmaning, men en kul och spännande utmaning som man dock tvingas vänta ända till nästa år för att få se bevisen för om man var rätt eller fel ute och sen såklart 3-5 år till för att se om det räckte någon vart på tävlingsbanan.

Och tillråga på allt så kommer ju garanterat  både fölsäsongen och avelssäsongen att krocka med tävlingssäsongen. Ja vilka tävlingar skall man förresten åka på? Har NSBA, SPHA, SQHA, PHCDK, PHCG bestämt sig än? Är det värt de extra milen att åka till Danmark för att delta på en större tävling med fler domare? Vilka egna hästar skall vi ta med oss? Kommer Lille Larry att vara redo? Vilken av unghästarna skall med i Juniorklasserna och vilken av seniorhästarna skall med? Vilka andra skall åka med? Vilka ryttare? Vilka hästar? Hur mycket hinner man egentligen med under en tävlingshelg eller en tävlingsvecka?

Ja så här dags på året så finns det definitivt fler frågor än svar. Men det kommer en tid när det alla förväntningar och planer prövas och då vi definitivt får svar: “…vårflodsveckor, knoppningstider, ingen maj en dager sprider som den klarnande april”!

Anders Berndtsson

MISSA INTE nästa LuckyRider. Prenumerera här och få Westernkalender & Vitaminbok på köpet. https://luckyrider.se/prenumerera/

Om Anders S Berndtsson

Uppfödare av Paint och Quarter, tävlande, speaker och aktiv i våra olika föreningar.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.