Bonfire Star Challange 2016

Så var tävlingssäsongen igång! Vi startade kl 03.00 från Kungsvikstorp med 6 transporter och 10 hästar för att ta oss till Uppsala och årets första Paint-tävling. Väl på plats var det lite köande för att fixa efteranmälningarna men det var snabbt avklarat, sen var det full fart med klädbyte för att vara redo till första Halterklassen Amateur Stallions All Ages. Tyvärr var vi ensamma i klassen CBS Little Larry och jag, men som jag brukar säga, man skall inte skämmas för att man vinner när man är ensam: -Man har ju med hästlängder slagit alla dem som inte ens orkat ta sig från soffan till tävlingsbanan!

Jag tycker att Bonfire är en väldigt bra start på säsongen, det är ett lagom format, en endagars-tävling med 40-talet hästar varav dryga 20 brukar vara Paintar. Det är småskaligt och överblickbart, och rimligt prissatt, därför är det också en tävling som passar sig mycket bra som första tävling för nybörjare, Rookies. Och detta år var inget undantag, flera nya okända ansikten dök upp, bland andra:

Jeanette Björklund från Crown Ranch, Kungsängen Stockholm, Familjen Björklund hade med sig tre hästar till tävlingen och störst framgång rönte de med CBS Confwizcated som vann och stod Grand Champion i Haltern i både Open och Amatör. Deras övriga hästar, två åriga CBS Lollipop och valacken Dynamite Edition, vann Longe Line respektive stod Reserv Champion i Haltern.

Men tävlingens absoluta “stjärnskott” var Sara Liwell med CBS Party Elegance som kallas Extreme. De är ett ekipage som aldrig förut varit ute på APHA-show. De ställde upp i Halter, Hunter under Saddle och Western Pleasure. De placerade sig i alla klasser men största framgången rönte de i Pleasuren där de vann. Att någon som aldrig tidigare varit och tävlat, med sin 3-åring som aldrig varit på tävlingsbanan, går in och vinner en Amateur Western Pleasure All Ages med 10 startande, där merparten är långt mer erfarna och äldre och har flera tävlingar i bagaget är en stor bedrift.

IMG_1006

Under dagen fick också undomarna visa framfötterna, vilket var kul för som alla vet behövs ju fler ungdomar till sporten. Viktor Kvarnström gjorde en mkt stark insats och vann APHA Open Western Pleasure med Whata Freck Boon US och Belle Hall vann såväl Halter som Showmanship med CBS MS BonanzaBulrush.

Stort tack till Familjen Sandervig, som med ett stort antal hjälpande händer år efter år arrangerar denna tävling. En liten fågel har för övrigt viskat i mitt öra att första anmälan till 2017 redan har kommit in.

Det finns en överhängande risk för att någon tycker att jag talar i egen sak  i detta blogginlägg och det skall man väl göra när man bloggar? Faktum är att denna gång var det lite svårt att undvika då 2/3 av paintarna i startfältet var knutna till Kungsvikstorp på ett eller annat sätt.  Nu laddas batterierna och vi ser fram emot nästa tävling, som för oss är Danish Open om två veckor.

Om Anders S Berndtsson

Uppfödare av Paint och Quarter, tävlande, speaker och aktiv i våra olika föreningar.

Se också

Dufurrena – Futuritychampion med en plan

Med pengar på fickan som bara räckte till första månadens ranchhyra, men med en nedskriven …