CB:s Training – mot nya mål

Makarna Anders och Pernilla Berndtsson är inne på sitt tionde år med CB:s Training. Verksamheten har tidigare haft fokus på ranchhästar men riktar nu mer och mer in sig på gångartshästar. Två viktiga byggstenar på vägen mot detta mål är Western Pleasuretränaren Steven Biller från Texas och det välmeriterade nyförvärvet Wall Street Wizard.

NR 5/2010
Text och foto: Lena Holmgren

[private]

Steven Biller har gett mig och min ridning en ny dimension. Nu vägrar vi släppa taget om honom, skrattar Pernilla Berndtsson och får medhåll av maken Anders som nickar instämmande.
– Jo, faktiskt. Det är svårt att hitta en riktigt bra tränare, men med Steven har vi, hur klyschigt det än låter, funnit kunskapens källa.
Gästande hästar tittar nyfiket ut från sina boxar. På Kungsvikstorps rymliga stallplan råder liv och rörelse och här står transporter av olika modell parkerade. Inifrån det långa, röda ridhuset ljuder en stämma med bred Texas­accent. Rösten tillhör den professionelle All Around och Pleasure-tränaren Steven Biller. Han har kommit till ranchen för att under dagarna fyra dela med sig av sina hemligheter. Själv säger han lite skämtsamt; ”I´m teaching the methods behind my madness”. Galenskap eller inte, tjugotalet clinic-elever med varierande kunskap och ålder ville för allt i världen inte missa detta tillfälle.


Hänt sedan sist

Fyra år har gått sedan Lucky Rider första gången besökte den vackert belägna hästgården utanför Åtvidaberg i Östergötland. Med samma målmedvetna energi som då driver paret Pernilla och Anders Berndtsson sin verksamhet, CB:s Training, vidare. Företaget är baserat på träning, tävling, clinics och uppfödning av Paint och Quarter. Mycket är sig likt. Antalet hästar är ungefär detsamma, tjugo egna och lika många träningsobjekt. Men visst har det hänt saker sedan sist. Anläggningen har utökat med fler stallar och ridhuset har fått en rymlig, inglasad läktare med tillhörande cafeteria. Även familjen har utökats. För snart två år sedan kom efterlängtade dottern Ellen till världen, en riktig liten solstråle som redan vill upp i sadeln.
En av anledningarna till Steven Billers närvaro är att paret Berndtsson till viss del har ändrat den westerninriktade verksamhetens målbild.
– Tidigare låg vår fokus på ranch– och kohästar, men vi hamnade inte riktigt där. I stället satsar vi mer och mer på gångartshästar, upplyser Anders.


Wall Street Wizard

I april fick gårdens kraftfulle paint­hingst Br Dynamite Quincy konkurrens av Wall Street Wizard, en smäcker gångartshingst med gedigen stamtavla och bagaget fullt av meriter. I sin ungdom hade ”Wizz” en strålande tävlingskarriär i USA, med bland annat en andraplacering på 2-year-old Pinto World Champion Western Pleasure. Innan han kom hit stod han i avel i Danmark. En summering av samtliga poängvinnande avkommor gör Wizz till Europas högst rankade painthingst. Här på Kungsvikstorp ska han stå till tjänst i CB:s Trainings påbörjade förädlingsarbete.
– Våra avelsston är mycket bra och korrekta men tyngre i modellen, mer av haltertyp. Med Wizz har vi tänkt oss lite nytt blod, avkommor av mer pleasure– och huntertyp, säger Anders.
Den nu femtonårige hingsten kommer även användas som ridhäst. Inte tävlas, men med anledning av Wizz forna meriter inom Western Pleasure passar han utmärkt som läromästare.
– Jag hade gärna ridit honom på clinicen, men det är lite för tidigt än, han är inte alls i form nu. Under sina sju år i Danmark reds han inte över huvud taget, utan fick bara komma ut ur boxen vid betäckning. Och då var det pang på rödbetan, inga försiktiga förspel där inte. Bara åsynen av grimman var likhetstecken med parning, så vi har lite att jobba med. Men under den bortskämda ytan finns en samarbetsvillig kille och det allmänna omdömet om hans avkommor är att de är mentalt bra och amatörvänliga hästar, säger Pernilla.
Hon delar samma filosofi som Ceasar Milan, ni vet, hundtränaren från TV. Flocken fostrar! Kort efter Wizz ankomst till gården släppte Pernilla ut hingsten tillsammans med fem stadiga ston. Dessa pondusfyllda damer har fört in lite vett och etikett i den allt för ivrige grabben. Wizz hade aldrig tidigare gått tillsammans med andra hästar men hans slumrande flockinstinkt väcktes snart till liv. Nu är han en hästretorikens mästare.
– Plötsligt är han en mjuk och artig gentleman, älskad av tjejerna!  Så till den milda grad att ingen av dem har brunstat om. Det hormonella tillståndet i hagen är för närvarande väldigt lugnt, fnittrar Pernilla förtjust. Under 2011 hoppas hon få se trevliga och lovande Wizz-avkommor på gården.


Magi

Solen tittar fram allt oftare bakom förbipasserande moln denna sköna sommardag.  Marie Adolfsén från Tjust Western Riders kommer ut från ridhuset med ett nöjt leende på läpparna.
– Steven sätter verkligen ryggrad på en, helt fantastiskt och han är så pedagogisk och har en härlig attityd.
Maries unghäst, kallad ”Tomten”, kan vara lite krånglig. Men efter att Steven ridit honom en stund har det hänt saker som Marie bara kan sammanfatta med ett enda ord; magi!
Åsa Kummerling, ordförande i SQHA och tävlingsryttare i både Sverige och Europa är av samma uppfattning.
– Det är jättepositivt att han själv sitter upp i sadeln. Då får man möjlighet att se hur han gör och hur ens häst rör sig. Steven rider mycket med rytmen, sätet, driver utan att pusha, går aldrig in i någon fight utan backar hellre om det behövs. Han jobbar med mjukgörande, horisontella och slingrande rörelser för att få hästen att lyfta sig vertikalt, dra upp magen och välva ryggen. Det handlar mycket om ”basic riding”, otroligt nyttigt!
Lotta Crona tillhör de något äldre clinicdeltagarna. Hon tävlar inte men vill ändå ha välridna och trevliga hästar.
– Steven hjälper alla ryttare att hitta känslan. Han ser varje ekipages styrkor och svagheter och har stor förmåga att lyfta fram det som är bra. Några av oss elever är 50+:are. Det är kul att man inte måste vara purung för att leva sina drömmar, säger Lotta leende och skyn­dar iväg för att hämta paintstoet Bella. Det är dags för en ny lektion.


Steven Biller

Steven Biller, 42, är bosatt i Whitesboro, Texas. Tillsammans med sin fru Nicole äger och driver han Biller Performance Horses. Ranchen är på tjugo hektar och här tränar man och föder upp pleasurehästar i världsklass.
– Pappa var ranchcowboy och mamma red engelskt, så jag kommer från båda världar, berättar Steven och pustar ut i en av fikarummets fåtöljer efter clinicdagens slut.
Arton år gammal följde han med en tränare på uppdrag till Frankrike. De skulle bara vara iväg över en helg, men vistelsen blev betydligt längre än så. Steven stannade kvar i Europa i inte mindre än tio år, mestadels bosatt i Tyskland. Här kom han att bli en betydelsefull ryttare, instruktör och coach inom discipliner som Halter, Pleasure och Trail. Steven vann mängder av Europeiska championships, jobbade hos olika hästägare och hjälpte dessa med avelsprogram, träning och tävling. 1996 återvände han till USA
– Jag ville starta eget i Gainsville, inte långt ifrån där vi bor nu. Området mellan Dallas och Oklahoma är högkvarter och huvudcentrum för världens tävlingshästar, paint och quarter. Här finns 100-tals rancher och tränare inom tio mils radie. Är man ”the new guy on the block” gäller det att vara kreativ och ambitiös om man ska ha en chans att synas på stjärnhimlen.
Steven tog anställning hos välkända AQHA-tränare som Steve Heckaman och Bill och Tina Kaven. Det hjälpte honom på traven. Idag är han helt sin egen och har ett mycket gott renommé.


Korrekthet, kontroll och humor

En perfekt pleasurehäst ska se ut som om den flyter fram, elegant, avslappnad och bekväm i varje rörelse. Den framåtdrivande kraften ska komma bakifrån, samlas vid en punkt bakom manken och liksom lyfta hästen, lösgöra framdelen så att huvud och nacke hålls naturligt och frambensrörelserna blir långsträckta och vägvinnande. Hästen ska bära sig själv.
Steven menar att Pleasure handlar om korrekthet, om kontroll. Ryttaren måste ha kontroll på hästens alla kroppsdelar, först en och en, sedan alli­hop i en kombination.
– Det är som ett pussel och ju mer kontroll du har på varje bit ju bättre blir slutbilden. En färdig pleasurehäst är väldigt gymnastisk och kan utföra en rad andra discipliner.
Han tillhör inte typen som vill tämja vildhästar precis. Nej, det är lugna och lättränade individer som faller Steven i smaken.
– Låt säga att jag studerar en flock unghästar. De blir rädda för något och sätter av i hagen. Men en står kvar med en blick som säger; ”Where are you all goin”… ”– that´s my horse!” .
Ofta förklarar Steven saker på ett humoristiskt och symboliskt vis. Ta bara svaret på frågan hur han tränar sina hästar inför tävling:
– På samma sätt som farfar kör bilen in till stan. Du vet, en successiv ökning av farten upp till 100 km i timmen för att därefter sakta släppa trycket på gaspedalen, när stan närmar sig.


Får polletten att trilla ner

Det var på en clinic i Danmark för fyra år sedan som Pernilla och Anders träffade och påbörjade samarbetet med Steven Biller.
– Snacka om aha-upplevelse. Jag har ridit för många olika tränare i mitt liv men Steven tände ett nytt ljus. Han fick mig att ändra på små, små detaljer vilket har resulterat i stora, stora skillnader. När man har kommit långt i sin egen ridning, har de flesta trådarna, men inte riktigt vet hur man ska knyta ihop dem. Då är det så underbart att hitta en människa som får polletten att trilla ner. Det gensvar man får när man ger hästen helt rätt förutsättningar är obeskrivbart, säger Pernilla lyriskt.
Själv är hon en flitigt anlitad tränare och har varit det i många år. Planen är nu att ta lärdom av sin amerikanske mentor, suga i sig så mycket kunskap hon bara kan och föra över den på de egna eleverna och hästarna.
Paret Berndtsson har träffat Steven vid flera tillfällen sedan första mötet, bland annat på hans ranch i Texas. Det är andra gången han besöker Kungsvikstorp.
– Vi har en överenskommelse att han ska komma hit och hålla clinic två gånger om året. Eftersom han är väldigt aktiv med träning och tävling hemma i USA kan det bli svårt att hitta ”hål” i kalendern. Men Steven är optimistisk och vill gärna ha kvar ett ben i Europa. Vi ser det som en stor fördel att kunna anlita en tränare som har så mycket erfarenhet av både amerikanska och europeiska förhållandena, påpekar Anders.


Läkande ridning och rätt exteriör

Under årens lopp har CB:s Training tagit emot ett stort antal rehabiliteringshästar.
– Efter ett tag med Stevens lära i sadeln behövs varken kiropraktor eller specialbeslag på hovarna. Han har en makalös förmåga att balansera om hästar och få dem starka på rätt ställen. Han känner direkt var de är klena, pressar sig förbi det onda och stärker svaga områden. Hästarna bär sig bättre vilket i sin tur leder till att såväl låsningar i ryggen som trycket på hovarna släpper, menar Pernilla som ser många fördelar i samarbetet med den amerikanske tränaren.
– Steven har lärt oss vad vi ska titta på hos unghästar. Hur exteriören avgör hur mycket arbete vi måste lägga ner på varje individ. Det har gjort det lättare att sortera. Det troliga är också att Steven ska hjälpa till att förmedla hästar från USA framöver.
CB:s Training har haft många framgångar sedan sin start för tiotalet år sedan. Här finns flera välmeriterade hästar.
Snart väntar de svenska och danska mästerskapen. Under kommande år är ambitionen att vara med och fightas på Europamästerskapen. Makarna Berndtsson ser positivt på framtiden. Att det påbörjade samarbetet med Steven Biller kommer att leda till något större, det är de övertygade om, båda två.

För mer info:
www.cbstraining.se
www.billerph.com

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.